Nöjesnytt Växjö 1
mullıgt & maffıgt MÖTER DET VILDA Stora djur kräv
er stora viner. Det är just precis så här års som mulliga, maffiga rödviner kommer till sin rätt. De kralliga tonerna i mörka rödviner gör sig fantastiskt väl till vilt i alla former. Vinet måste helt enkelt ha lite stuns för att stå pall mot den intensiva karaktäristiska viltsmaken. N ågra bra exempel på riktiga muskelviner som passar till vilt är till exempel shiraz, amarone, ripasso, barbera, barolo, nero d’avola eller en riktigt fyllig cabernet sauvignon. LAGRAT OCH MOGET Vinet bör vara fylligt och fruktigt på samma gång, gärna lite kryddigt och med följsamma tanniner, om man gillar det. Hittar du toner av örter i vinet passar det finfint att använda desamma i själva tillagningen av viltköttet. Vinet får gärna vara lagrat och moget för att väga upp den ofta lite starkare alkoholhalten som kännetecknar den här typen av kraftiga viner. SMAKKATEGORIER Gillar du inte vin funkar även en fyllig och smakrik öl, som till exempel en IPA, APA eller varför inte en maffig stout? Ett fylligt vitt vin kan också funka, men jag föredrar som sagt de riktigt tunga röda pjäserna. Leta bland vinerna med beteckningen "kryddigt och mustigt" alternativt "fruktigt och smakrikt" bland Systemets smakkategorier, så hamnar du rätt. Testa att laga en riktigt mustig viltgryta i helgen, korka upp ett svulstigt vin och känn hur det här med höst inte är så dumt trots allt. ■ 3 TIPS VILDA VINER I. CASTEI RIPASSO 2014 (22409), 119 KRONOR. Kryddigt och körsbärigt så det förslår. Fenomenalt till renskav. Smaksätt gärna med salvia. 2. STELLENZICHT GOLDEN TRIANGLE SHIRAZ 2011 (22095), 99 KRONOR. Massor av smak för pengarna. Sköna fattoner och lite chokladig känsla. Superbt till älgsteken. 3. CROZES HERMITAGE CAVE DE TAIN (2189), 279 KRONOR FÖR EN BOX. Jag rekommenderar sällan boxviner, men det här är ett lysande undantag. Dessutom i sympatiskt lite mindre format. Kryddig smak med en hint av lakrits. Väldigt bra till rätter med viltfärs. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Vinerna som passar till viltkött är vanligen mörkt röda och har påfallande toner av mörka bär. De är också ofta alkoholstarkare än vanligt. Mustiga, kryddiga, fruktiga och generösa viner gör sig bäst till rådjur, vildsvin, fågel och hjort. Ligger det älg eller björn på tallriken kan du även leta efter strama och nyanserade viner. 46 | nöjesnytt