Marknad 1
Gastro Svenska kockar i världsklass Text Paul Dah
lgren Våra svenska kockar har genom sina stjärnrestauranger samt tävlande internationellt, individuellt och i lag, visat att de är i världsklass. Här under kan ni se exakt hur bra de varit. Banbrytande för den enorma gastronomiska utvecklingen i vårt land var restauratören Tore Wretman som förändrade svenska folkets syn på vad ett restaurangbesök kan vara. Det skedde genom de egna framgångsrika restaurangerna, en mängd kokböcker, föreläsningar och som kock i radio och TV. Han medverkade till ett flertal olika restaurangutbildningar, bildandet av Gastronomiska Akademin, tävlingen Årets kock, universitetsutbildningen vid Måltidens Hus. Tore Wretmans livsverk har kunnat leva och föras vidare genom alla hans lärjungar, kockar vilka skolats av och genom Tore. Här finns välkända namn som Nils Emil Ahlin, Gunnar Forsell, Carl Jan Granqvist, Örjan Klein, Gert Klötzke, Erik Lallerstedt, Christer Ling - ström, Leif Mannerström, Roland Pers - son, Christer Svantesson, Bengt Wed - holm och Werner Vögli. Årets kock Årets kock, svenska mästerskapet i professionell matlagning, har utsetts sedan 1983. Tävlingen startades på initiativ av Tore Wretman och Gastro - nomiska Akademin med syfte att öka intresset för gastronomi och lyfta kockyrkets status. Idag är tävlingen mycket uppmärksammad och mediebevakad samt en viktig mötesplats för den växande matbranschen där finalen ses av tusentals åskådare. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är prisutdelare vid Årets Kock. Sedan starten av Årets kock i Sverige har 238 finalister deltagit. Av dessa har bara elva varit kvinnor. En gång har en kvinna utsetts till Årets kock, 1988 då Kristina Pettersson vann. En viss förändring är dock på gång där antalet anmälda kvinnor till Årets kock på kort tid ökat från 10 procent upp mot 20 procent. Bocuse dÒr VM-tävlingen för kockar bär namnet Bocuse dÒr, guld Bocuse, efter Paul Bocuse. Paul Bocuse, vald till 1900talets kock och ledare av det ”nya” franska köket har betytt mer för gastronomin än någon annan kock. Bocuse öppnade upp mellan köket och matsalen men också mellan köket och media. Tävlingen startade 1987 och finalen genomförs i Lyon vartannat år med kvalificerade kockar från 24 länder. Innan finalen har kvaltävlingar skett nationellt, regionalt och globalt över hela världen. Sverige har haft goda framgångar i tävlingen genom åren med Mathias Dahlgrens guld 1997 som topprestation. Svenska resultat, Bocuse dÒr/Kock-VM, 1987-2019 1987 Christer Lingström 1989 Crister Svantesson 1991 Crister Svantesson 1993 Fredrik Eriksson 1995 Melker Andersson 1997 Mathias Dahlgren 2001 Henrik Norström 2003 Paul Svensson 2005 Jonas Dahlbom 2007 Markus Aujalay 2009 Jonas Lundgren Oplacerad 12:a 5:a 7:a Silver Guld Silver 5:a 4:a 5:a Silver 2011 Tommy Myllymäki Silver 2013 Adam Dahlberg 6:a 2015 Tommy Myllymäki Brons 2017 Alexander Sjögren 7:a 2019 Sebastian Gibrand Silver Vinnare Årets kock 1983-2018 Tore Wretman banade väg för den enorma gastronomiska utvecklingen i vårt land. Mathias Dahlgren vann guld i Bocuse d´Or/Kock-VM 1997, Tommy Myllymäki tog silver 2011 och brons 2015. 34 Marknad Kristina Pettersson, Flottaren i Vansbro, enda kvinnan som vunnit Årets Kock. 1983 Mats Ödman 1984 Torsten Kjörling 1985 Christer Lingström 1986 Gert Klötzke 1987 Fredrik Eriksson 1988 Kristina Pettersson 1990 Roland Persson 1991 Rikard Nilsson 1992 Per Ekberg 1993 Anders Dahlbom 1994 Patric Blomqvist 1995 Stefan Karlsson 1996 Jonas Dahlbom 1998 Robert Nilsson 1999 Karl Ljung 2000 Michael Björklund 2001 Christian Hellberg 2002 Andreas Hedlund 2003 Magnus Lindström 2004 Markus Aujalay 2005 Stefan Eriksson 2006 Peter J Skogström 2007 Tommy Myllymäki 2008 Tom Sjöstedt 2009 Viktor Westerlind 2010 Gustav Trägårdh 2011 Tomas Diederichsen 2012 Klas Lindberg 2013 Daniel Räms 2014 Filip Fastén 2015 Thomas Sjögren 2016 Jimmi Eriksson 2017 Johan Backeu 2018 David Lundqvist Foto TT Foto Per-Erik Berglund/Gastronomi Sverige Foto Årets Kock