BD 1
Barerna, drinkarna och folket som blandar dem. Ba
rtenders' Choice Awards riktar strålkastaren mot vad som försäkrar att vi inte vill gå hem törstiga från en kväll på krogen. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN Helt säkert det mest eftertraktade priset inom den nordiska barindustrin, Bartenders' Choice Awards tänker inte låta någon simpel liten pandemi komma i vägen för deras årliga firande av vår spännande barscen. Naturligtvis kommer galakvällen att se lite annorlunda ut i år, inte lika mycket social samvaro, men istället något som kanske fler kan ta del av – även om det är från ett säkert avstånd. Eventet är helt digitalt och livestreamas den 6 december så du kan följa festligheterna från ditt eget bekväma vardagsrum, helst med en martini, sazerac eller kanske en klassisk varm Leo Lahti toddy i handen. – Vår industri lider just nu på grund av den tunga bördan som pandemin och de politiska restriktionerna innebär. Detta till trots vill vi fortsätta att fira och belysa de många prominenta barer och bartenders vi har som gör ett fantastiskt jobb varje dag, säger Joel Katzenstein, en av grundarna av Bartenders Choice Awards. Och även ifall du inte bryr dig så mycket om själva galan så värdesätter du helt säkert den fantastiska guide som deras nomineringar och utmärkelser innebär. Bartenders’s Choice Awards stiftades tillbaka i 2010 och är den mest prestigefyllda utmärkelsen inom den nordiska barindustrin. Vinnaren röstas fram av mer än 360 professionella inom branschen, så vad de än säger gäller. Vi valde ut en nominerad i varje kategori och ställde några korta frågor. Leo Lahti, Tjoget – nominerad till Bästa bartender Hur många av dina vakna timmar varje dag handlar om drycker och drinkar? – Alldeles för många! Jag har ju den stora lyxen att jobba med min största hobby, så det är lätt hänt att arbete och fritid glider in i varandra. Har det funnits något som helst gott som coronatiden har fört med sig när det handlar om ditt cocktailblandade eller drickande? – Det är ju helt klart billigare att blanda drinkar hemma än att åka utomlands och gå på cocktailbarer, så det positiva är väl att man har haft lite mer pengar i plånboken. Rent arbetsmässigt har det också varit lärorikt att jobba i ett lite lägre tempo och få mer tid med varje enskild gäst. De senaste åren har jag bara jobbat på ställen med ett extremt högt tempo så den här omställningen har varit bra för att komma tillbaka lite till det som lockade med branschen från Leo Lahti 15 början, nämligen interaktionen med människor. Vad blir nästa års kioskvältande cocktail tror eller hoppas du? – I flera år har jag envist svarat Mojito på den frågan, just för att den är varje års kioskvältare oavsett vad personerna som jobbar bakom baren tycker. 2021 känns dock som året då Spicy Margaritan gör en rejäl comeback, den har redan börjat dyka upp i massvis av olika former på drinklistor runtom i landet, inte minst hos oss på Tjoget. Det eller en riktigt bra Dirty Martini hoppas jag på! Josefine Thorén, Bar Bruno – nominerad till Bästa Cocktailbar De andra fyra barerna som är nominerade i kategorin Bästa Cocktailbar ligger i Stockholm. Skiljer sig cocktailscenen i Stockholm och Göteborg tror du, och i så fall hur? – Det tycker jag absolut att det gör, på ett härligt sätt! Stockholm är en vacker stad med storstadspuls och mycket internationella gäster! Det finns generellt en högre efterfrågan i Stockholm vilket gör att utbudet är bredare och med hög standard. Göteborgs hjärta är mindre och blir mer familjärt. Det är magiskt att man kan promenera genom Göteborg och beta av bar efter bar. Servicen blir mer personlig och jag upplever att vi som är verksamma i branschen också får skapa efterfrågan hos gäst, och jobba hårt för att sätta cocktails på kartan hos gemene man. Hur har ni som bar agerat under denna coronatid? Och vad tror du att den långvariga påverkan på barindustrin kommer att bli? – Hos oss vill vi att våra gäster ska få en fantastisk upplevelse och det har känts extra viktigt under denna tid. Vi har även utökat våra öppettider och fortsatt utmana oss själva i det kreativa skapandet, nu med ett ännu större hållbarhetsfokus än innan. Givetvis har vi även följt alla restriktioner och vår innergård är öppen året runt. – Det är väldigt svårt att svara om framtiden och vi har en tuff tid framför oss, men jag hoppas att barindustrin kommer komma ut starkare ur det här. Vad är de tre viktigaste ingredienserna i en riktigt bra cocktailbar? – För oss är hantverket, vår vision och att skapa en atmosfär det viktigaste.