NG Malmö 1
Köpenhamn Nya Neapel Den årliga listan med Europa
s 50 bästa pizzerior (utanför Italien) har släppts och topp-tio-listan hade fyra återkommande namn. Två av dessa är från Köpenhamn där både Bæst (på plats nummer fyra) och Pizzeria Luca (ramlade in på plats nio) bakar pizzor värda den långa vandringen över Öresund. Så hur får man så enkla ingredienser som tomatsås, smält ost och spröd deg att sjunga tillsammans i den grad att folk från andra länder uppmärksammar de varma bakverken? Hos Luca är det den kalljästa pizzadegen (i 72 timmar) som är hemligheten sägs det. Vetskapen om att det krävs 72 timmars kärlek kommer från italienska pizzabagaren Luca Platania som har gett namn åt restaurangen. Det krävdes tre dagar och många flaskor rödvin från de danska pizzaentreprenörerna under ett besök i Rom innan han gav dem degreceptet på skrift. Ett par importerade italienska pizzabagare som ska vårda arvet har säkert också varit en bidragande orsak kan man gissa. Topp-tio-ställning bland Europas pizzerior i all ära, men är man ute efter en riktig lyxpizza ska man styra stegen till tv-kocken Gorms pizzerior. Fram till 3 november erbjuder han limited edition-pizzan ”Hvid trøffel & Barolo” med vit tryffel, mascarpone, ricotta, n’duja, parmesan, kantareller, grönkål och ett ägg. Kalaset serveras med ett glas Barolo från La Tartufaia producerad av Giulia Negri, eller ”Barolo-girl” som hon också kallas, och kostar 350 danska kronor (275 utan vinet), men som Gorm själv säger ”man kan omöjligtvis lägga in mer kärlek per millimeter i en pizza än det är i den här”. GORM’S FAST FOOD-NYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Luca, Gammel Strand 42, Rosenvængets Allé 6 på Österbro Bæst, Guldbergsgade 29, Nørrebro Gorm’s, Magstræde, Nyhavn, Torvehallerne, Fisketorvet etc. Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn, denna gång i högklassig snabbmatstappning. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN Smarriga bröd Det blir inte mycket mer danskt än smörrebröd. En välsmakande nybakad skiva rågbröd fylld till bristningsgränsen med läckert lyxpålägg. Men nya Nabo på Vesterbro hittade ett jättehål i utbudet som de nu vill fylla med Köpenhamns första vegetariska smörrebrödsrestaurang. Och för alla som inte vill ha döda djur på sina lunchmackor så är dessa lika vackra som delikata vegetariska tolkningar av den danska klassikern som en gåva från himlen. Det som nu dykt upp i en liten mackkiosk på Vesterbrogade ligger såklart också perfekt i en tid när många försöker sänka sitt köttintag. Idén kom tydligen till genom att de inledningsvis inte kunde laga varm mat i köket och gavs ytterligare en touch genom att den ena ägaren tidigare jobbat som kock i Asien. Nu är deras lilla meny bara fyra rätter lång, men dessa smörrebröd är både naggande goda och byts ut med jämna mellanrum. Nabo, Vesterbrogade 107B Mex Man kan vända på hoten och försöka ta tillvara på det på något sätt. En gång åt jag krokodil, så nu behöver krokodilerna vara mer rädda för mig än jag för dem menar jag. Medan denna coronahistoria ligger som en våt filt över restaurangbranschens möjligheter så gör svenska Zócalo-kedjans danska franchisetagare en satsning i Köpenhamn. Efter Tivolis Food Hall är det nu dags för Nörrebro och Frederiksberg att få ”fresh happy mex” som de kallar det. Komplett med coronaflaskan läskande synlig i reklamen så serverar de Kalifornien-inspirerad mexikansk fast food långt från danskarnas förutfattade tacosmeningar. Receptet är, precis som i Stockholm, mexikansk mat skapad från grunden med bra råvaror och massor av smak. Zócalo, Nørrebrogade 140 Mördande kebab De vill laga kebaben som alla går och drömmer om. Med hemmamarinerat kött, färska dressingar och läckra ekologiska grönsaker. Nya Killer Kebab som öppnade med att bara erbjuda sin gourmetkebab som take away, eller snarare hemleverans, borde lite beroende på rådande coronaregler vara på banan ordentligt vilket ögonblick som helst. De har låtit sig inspireras av element från såväl Yemen och Iran som Algeriet och Grekland och bakar såklart sitt eget bröd – som varken är en arabisk pita eller turkisk durum, snarare något flatbread-liknande som influerats av grekiska gyros och lite liknar en ficklös pita. Man kan välja mellan en kebab med lammkött eller falafel. För 125 danska så kommer det med pommes, dipp och valfri dryck. Sen att den Köpenhamnska kock-kändisen Umut Sakarya från Guldkroen också har börjat med kebab – Guldkebab i Valby – ska vi inte ta upp så mycket här. Förutom att nämna att han gör en meter långa kebabrullar för den som är riktigt hungrig. Killer Kebab, Viktoriagade 11 82 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2020