Kanalen 1
2018 • ONSDAG 25 JUlI • VeckA 30 • Nr 30 • Kanale
n i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM 11 EVENEMANGSTIPS från Sommartidningen YKTSMÅL I HJÄRTAT AV SKÄRGÅRDEN Här bjuder Frederik på tre olika recept för kulinariska njutningsstunder. Frederiks 3 TIPS vid grillning Använd absolut inte tändvätska. Tänd briketter med skorstenständare och papper. Då får man enkelt en perfekt och jämn hetta i briketterna. Dessutom så kan man planera eftersom en full skortstenständare tar 25 minuter till perfekt glöd ... Då vet man när man kan börja grilla! Foto: Jesper Almén Fläskkött är enkelt att grilla och kan tryckas till rejält med olika roliga kryddblandningar och marinader. Har ni däremot en bra bit nöt, till exempel en fin ryggbiff eller så – då är salt och peppar allt som krävs! Slow cooking ger Zällsamma sommarsmaker Slow cooking ger Zällsamma sommarsmaker ÖVERKURS: När man lärt sig grilla och känner att man har koll på basfunktionerna så tycker jag man ska börja grilla hela, stora köttbitar. Det är det roligaste! Det som gäller då är att hålla låg och jämn temperatur. Tänd endast några briketter, lägg dem bredvid några otända briketter. På så vis hålls värmen låg och jämn under en lång tid. Rökträ läggs rakt ovanför de glödande briketterna och köttet läggs på indirekt värme. Och alltid under lock! ”If you look - you don›t cook!” utan det som gäller är ”Set and forget!” Täck med lock och glöm bort det hela några timmar, sen är det klart. eller lagar mat i TV4 på morgnarna så skriver han kokböcker, bloggar, brygger eget öl, och designar kockknivar. Men framför allt gillar han att experimentera i köket. Nu är sommaren här och det betyder att Frederik är extra lycklig, för inte nog med att han kan ge sig ut med båten i skärgården, han får även möjlighet att njuta i den behagliga värmen vid sitt utomhuskök i hemmet i Svinninge, bland grillar, rökar och köksträdgårdsland. – All mat är godare om den tillagas utomhus – så enkelt är det bara. Det gäller i och för sig även på vintern, men jag tycker att det är väldigt mycket mysigare att laga mat i gassande solsken och som de flesta vet så lagar jag mat av egoistiska skäl, alltså, matlagning på sommaren är det bästa som 4040 DET HAN FRÄMST rekommenderar att ägna sig åt på sommaren är slow cook barbeque, det vill säga att grilla stora köttstycken under lång tid på låg värme. Medan köttet står och gottar till sig under grillocket finns all tid i världen att skapa goda tillbehör i form av sallader och såser. Förra året var Frederik på en lång resa runt den amerikanska södern för att plocka upp nya recept och på plats lära sig den ädla konsten av riktiga BBQ-proffs. Erfarenheterna har han samlat i nästa kokbok som kommer ut under 2019. Frederik har samma tips för matlagning oavsett om det är vid campingplatsen, ute i skärgården, vid uteköket eller hemma. Ta det lugnt, planera i god tid och njut. – Skulle middagen bli klar 30 minuter FREDERIK ÄR OCKSÅ båtmänniska. I flera år bodde han och hans fru på en husbåt inne vid Slussen, men när de fick barn valde de att flytta till ett hus på landbacken, dock med närhet till skärgården. När tillfälle ges tar de gärna motorbåten och ger sig ut på tur i den ljuvliga skärgården. Finns det då månne några särskilda tips att leverera när det gäller att laga mat till sjöss? – Nja, det finns säkerligen en hel del, men jag lagar samma sorts mat oavsett vilket kök jag har. Sitter jag på klipphällen med en havskyld pilsner och en liten campinggrill så är det ändå low n’ slow BBQ som gäller, säger Frederik och skrattar. 1 liter äppeljuice 1 dl äppelcidervinäger 2 dl BBQ-sås plus lite extra mot slutet Flingsalt & Svartpeppar Låt sedan köttet vila i 30 minuter på en skärbräda. Karva/dra till det rökta köttet till småbitar och blanda med lite extra BBQ-sås. Serveras med cheddar cheese i mjuka frallor eller briochebröd med het BBQsås, creamed corn, citrus salsa, picklad rödlök och jalapeños. Fikatips Sid 43 41 Tv-kocken, popmusikern och författaren Frederik Zäll trivs mest med att laga mat utomhus, och då säger det sig självt att sommarhalvåret är den bästa årstiden för hans kulinariska övningar. Speciellt som han gärna tar gott om tid på sig. Text av JESPER ALMÉN. F JÄLÖS N SÅR JÄLÖS PPER FÄRG N SÅR PPER FÄRG FÖRSVAGAD FÖRSVAGAD LÅTA VILT S Y S S Y S LÅTA VILT RENA HÅNET RENA HÅNET Å MER ÄN ETT I STACKEN MER ÄN ETT I STACKEN F Ä L T L M A R A R ABSOLUT NOLL 3,14 N 3,14 DEN HAR KANALER DEN HAR KANALER P I P I SKA D R A SKA KOMEDI ABSOLUT NOLL F Ä L T L M A R A R N A R E N R A A R E N R A KOMEDI R TE CKA G I OD R A G I O R TE CKA LOCKBETE LOCKBETE PERIOD RINGA PERIOD RINGA I I N O A K A N T N O A K A N T NNER OM ADA H Å L A H Å L A NNER OM ADA G G BILDENS ORT BILDENS ORT G E S Å G E S Hämta din sommartidning här... Lådna Å R A S T UÅ R A S T U M E N M E N LJUSTERÖ: Linanäs Hamn Ljusterö Grill Turistbyrån Åsättra Bryggan NORRTÄLJE: Sportcentrum Turistbyrån SKÄRGÅRDEN: Finnhamn Grinda Gällnö Husarö Klintsundet Linanäs gästhamn Möja – Berg Möja – Långvik S. Ingmarsö Sandhamn Siaröfortet Svartsö – Alsvik Svartsö – Skälvik VAXHOLM: Circle K, infarten Coop Gulf, bensinbryggan Gästhamnen Hembygdscafét Turistbyrån ÅKERSBERGA: Aftén Bil Alceahuset Atv-shopen Circle K Åkerstorp Coop Domarudden Dyvik Friskis & Svettis ICA Kvantum ICA Skånsta ICA Trevehallen Marinbutiken Preem Public hotell Rallaren Roslagens Marinc Solbrännan Sv Kyrkan Svinninge Marina Visit Roslagen Willys Woody Å. Golf klubb Å. Växtförsäljning Å. Hyresmaskiner ÖVRIGA ÖSTERÅKER: Wira Bruk Östanå Kiosk rederik Zäll är en man som har väldigt svårt att sitta still. När han inte spelar pop med sitt band Eskobar eller lagar mat i TV4 på morgnarna så skriver han kokböcker, bloggar, brygger eget öl, och designar kockknivar. Men framför allt gillar han att experimentera i köket. Nu är sommaren här och det betyder att Frederik är extra lycklig, för inte nog med att han kan ge sig ut med båten i skärgården, han får även möjlighet att njuta i den behagliga värmen vid sitt utomhuskök i hemmet i Svinninge, bland grillar, rökar och köksträdgårdsland. – All mat är godare om den tillagas utomhus – så enkelt är det bara. Det gäller i och för sig även på vintern, men jag tycker att det är väldigt mycket mysigare att laga mat i gassande solsken och som de flesta vet så lagar jag mat av egoistiska skäl, alltså, matlagning på sommaren är det bästa som finns, säger Frederik... Läs hela artikeln i sommarmagasinet "I hjärtat av Skärgården". Tv-kocken, popmusikern och författaren Frederik Zäll trivs mest med att laga mat utomhus, och då säger det sig självt att sommarhalvåret är den bästa årstiden för hans kulinariska övningar. Speciellt som han gärna tar gott om tid på sig. Text av JESPER ALMÉN. F rederik Zäll är en man som har väldigt svårt att sitta still. När han inte spelar pop med sitt band Eskobar finns, säger Frederik. senare än planerat så spelar det väl ingen roll. Huvudsaken är njutningen vid matlagningen – då blir maten som godast, säger han. Smoked beef knuckle, galveston style 8 – 10 portioner Ca 2 kg Beef Knuckle (fransyska) av högsta kvalitet 1 dl paprikapulver 3 msk vardera av vitlökspulver, lökpulver, Colman’s senapspulver, muscovadosocker, örtsalt, chilipulver Putsa köttet. Blanda alla torra kryddorna och socker i en bunke och rubba sedan köttet. Låt ligga i dubbla plastpåsar i två dygn. Vänd då och då. Tänd er smoker och låt den bli cirka 100°C tillsammans med mesquite eller hickory för rökning. När det bolmar väl, lägg på köttet och täck med lock. Vispa ihop äppelcidervinäger med BBQ-sås och cirka 1 dl äppeljuice, och pensla köttet var 30:e minut. Fyll på med rökträ och lägg på ytterligare några briketter om det skulle behövas under resans gång. Efter 2 timmar ska köttet lyftas över på ett stort ark grillfolie. Vik upp kanterna så att det blir som en stor skål. Blanda ihop det som är kvar av BBQ-såsblandningen med resterande äppeljuice och häll det på köttet. Lägg på ytterligare ett lager grillfolie och förslut kanterna till ett tätt paket. Lägg tillbaka på smokern som ska hålla ungefär samma temperatur i ytterligare cirka 2 timmar. 4 feta portionsabborrar 1/2 dl paprikapulver 1 msk mortlade fänkålsfrön 1 msk torkad jalapeñoflingor (alt chiliflingor) 1 msk flingsalt 1/2 msk nymald svartpeppar 4 Po’boys eller hamburgerbröd 2 dl créme fraiche 2 msk gul curry 2 msk Bostongurka Krusbladig persilja Tomat Citron Smör till stekning Filéa abborrarna och bena ur dem. Blanda de torra kryddorna och rubba fiskköttet rejält. Tänd grillen för direkt värme. Blanda ihop crème fraiche, curry och bostongurka. Smaka av med lite salt och peppar. Skiva tomat, finhacka persilja och klyfta citron. Ställ en stekpanna på grillen och klicka i rejält med smör. Tillaga fisken direkt när smöret slutat fräsa, men innan det blir bränt. Stek fisken runt om till sotigt, svart-brun färg. Montera mackan med bottenbröd, currykräm, fisk, tomat, persilja och toppbröd. Servera med citronklyftor och gärna lite hot sauce. ”Blackened” betyder inte att man grillar och bränner en råvara till den mörka sotiga färgen. Det är istället kryddorna på råvaran som ger färgen (och således namnet) då råvaran steks i smör eller olja på hög temperatur. Vill ni hellre grilla fisken så går det utmärkt, bara ni kallar receptet Grilled Grouper Sandwich isf!! ;-) En mastig fisksandwich med stekta aborrar, en fransyska som utsätts för en riktig slow cookfest på grillen, och slutligen ett fräscht salladstillbehör i en enkel men pikant Pico de Gallo. Recept och bilder är tagna från Frederiks kommande kokbok om Barbeque, rökning och grillning som släpps nästa år. BOKA 26, 27, 28, 29 juli Pico de gallo 3 mogna röda tomater ½ gul lök 1 kruka koriander 1 röd chilifrukt 1 grön chilifrukt 1 lime Tärna tomaterna fint. Skala och finhacka den gula lökhalvan. Kärna ur och skär chilifrukterna mycket fint. Blanda ihop det hela i en bunke, pressa över limesaft, ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Vänd ner grovt skuren koriander och ställ svalt. ONLINE Ångbåt på kanalen, Åkersberga Förra årets succé är tillbaka! Följ med på en tur längs Åkers kanal. Långhundraledens farvatten med Ångslupen Hjerter Kung. I år finns turer både med och utan guidning. Turerna arrangeras i juli–sept. För mer info roslagen.se Avgift. 26 juli Blackened grouper sandwich 4 portioner Musik i sommarkväll i Vaxholms kyrka 26 juli kl 12.00 – 14.00 Ostpresentation, Wira bruk, Österåker Det småskaliga hantverksmässiga mejeriet på Rindö i Stockholms Skärgård presenterar sina goda ostar på Wira Restaurang. Anna Kälvebrand och maken Jocke ger tips och råd vid servering och passande drycker, samt tillbehör. Arr: Wira Restaurang 26 juli kl 19.00 Musik i sommar, Ljusterö kyrka Tradjazz och allsång! Ingmarsö Hafsband med vänner. Fritt inträde. 27 juli kl 13.00 Musik, Länsmansgården, Musikunderhållning med WOW. Christian Lindberg med vänner spelar en mix av country, jazz, pop och ballader. 27 – 28 juli kl 16.00 – 17.30 SM-mästerskap i hundkapplöpning, Österåker För info se 21-22 juli. Arr: Stockholms Hundkapplöpningssällskap 28 juli kl 16.00 – 01.00 Smestivalen, Ingmarsö Sprakande underhållning från scenen på eftermiddagen. Magiskt uppträdande på inomhusscenen på kvällen. Nya talanger. God mat och dryck. Arr: Ingmarsö bygdegårdsförening 28 juli kl 11.00 – 13.00 Husarödagen och Husarömaran En dag full av aktiviteter! Löploppet Husarömaran, marknad vid ångbåtsbryggan, vernissage och kaffeservering i bystugan, visning av lotsmuseet och lotsrodd. Till Husarömaran sker anmälan under förmiddagen samma dag. Arr: Husarö hembygdsförening och lotsmuseum 1, 5 aug kl 13.00 – 14.00 Guidning av Wira Bruk, Österåker Arr: Wägerths konstsmide För fler evenemang se sommartidningen Källa: Visit Roslagen • www.roslagen.se Boka online på www.roslagen.se, via tel 0767-650 660 eller på turistbyrån i Åkersberga C. Källa: Vaxholms turistbyrå • www.vaxholmdestination.se Redaktionens tips Vi reserverar oss för eventuella fel, feltryck eller ändringar. BOKA ONLINE ©Bulls ©Bulls RESTAURANG-GUIDEN Foto: Privat