Kanalen 1
2018 • ONSDAG 25 JUlI • VeckA 30 • Nr 30 • Kanale
n i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM kultur &nöje Nyheter och notiser om Österåkers och Vaxholms mat& krogliv – en gång per månad i lokaltidningen Kanalen 17 TIPSA REDAKTIONEN! redaktionen@fixmedia.se UTESERVERING mitt i centrum Ljusterö Åkersberga NÄSSLINGEN UPPLEV INDISK MAT Vaxholm Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 tIll nÄsslIngEn kan alla komma. Här finns plats bra med bryggplatser för fritidsbåtar. Den som inte har egen båt kan enkelt ta sig hit med turbåt från Åsättra Brygga på Ljusterö. De allt mer utökade faciliteterna bäddas smakfullt in av skog, klippor och ängar, vilket ger en känsla av stillhet och avskildhet. Foto: Ingela HellqvIst Med solnedgången som middagsgäst på Nässlingen Den har blivit en liten oas som vi gärna vänder peken mot under våra kortare segelturer. Det var för ett par år sedan som undertecknad Nässlingen, stillsamma, terade upptäckte denna oexploaskärgårdsö som erbjuder en välordnad småbåtshamn med rejäla bryggor, vacker natur – och god mat. Bara några steg från bryggorna finns här Svarta Malin. En fin, levande restaurang med generösa ytor och stor terrass i bästa västläge där snygga solglasögon kommer väl till pass i glittrande solnedgång. gården – Vi är enda stället i skärtillsammans med Rögrund, som har rak kvällssol, säger Johan Pedersén som tillsammans med sin familj äger och driver Nässlingen sedan 2014. Från början var Nässlingen en skärgårdshemman som på 1940-talet blev semesterby strand och en naturfin motionsslinga som leder över ön. Köket i restaurang för byggnadsarbetare. År 1977 omvandlades gården till konferensanläggning innan nuvarande ägare tog över och med varsam hand började utveckla Nässlingen till en gemytlig gästhamn och tilllika konferens- och semesterort. Förutom huvudbyggnaden med restaurangen finns på gården även en hotellbyggnad med ett 20-tal rum, en vacker gammal lada som gjorts om till konferenslokal versus aktivitetsplats för barn, stuguthyrning, badSvarta Malin präglas av ”genuint lagad mat utan krusiduller”. Där krusidullerna uteblir tillkommer istället gedigen skärgårdsmat i generösa portioner, allt serverat med god service av trevlig personal. Under högsäsong anordnas här även trubadurkvällar om lördagarna. Tanken med Ullas Båthus är att man ska kunna ta sig något snabbt, utan att behöva boka bord under mer opretentiösa former. – Hit kan man joHan PEdErsén komma bara för att ta sig en öl eller läsk eller kanske en god brisketburgare eller chiliwrap. Till allt detta kommer Nässlingens stora nyhet denna sommar: Ullas Båthus som gjorts om till en liten bistro alldeles vid stranden nedanför restaurangen. Här säljs mat och dryck i lite enklare form. – Vi har äntligen öppnat båthuset och det har blivit en stor succé, säger Johan Pedersén. I den lilla boden vid den inre bryggan, där hamnavgiften betalas, kan du som turist få tag i några av de allra viktigaste av förbrukningsvarorna. Men annars är Nässlingen ingen avstickare för den som behöver bunkra upp inför längre seglatser – ännu. – Nästa år öppnar vi också lanthandel här, avslöjar Johan Pedersén. Ingela Hellqvist Lite mer sommar DAGSKRYSSA MED ROSELLA 85:Kapellskär – Mariehamn prisex per person inkl bussanslutning HOTELLPAKET MARIEHAMN 785:prisex per person inkl båtresa t/r Bäst pris på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Åkersberga måndag, onsdag, torsdag och lördag. Lite mer hjärta FARBROR FLÄSK 26/7 mat & krogliv