Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Äntligen är våren h
är och snart kan man börja äta utomhus igen, vilket är lika efterlängtat varje år. Livet kommer liksom tillbaka. Här kommer några vintips som passar bra lagom till att möta vårsolen, den här gången blir det en nyhet och en ”gammal favorit”. /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. MOXXÉ – PINOT GRIGIO & VERDUZZO BRUT 2016 / Veneto-Italien / Art.nr 77245 / 109:Jag blev så glad när jag läste att Moxxé släpptes i beställningssortimentet hos Systembolaget den 1 mars, fick prova det på plats hos Masi förra sommaren och har väntat på att det skulle komma till Sverige. Det som gör vinet unikt är att man valt att använda delvis torkade druvor, en känd metod i Veneto men helt nytt när vi pratar om vitt vin. Vinet är gjort av den friska och fräscha Pinot Grigio och den lokala Verduzzodruvan, det är den senare som torkats 3-4 veckor för att skapa den här nya produkten. Namnet kommer av Mo som står för mousserande, xx står för apaxxiHALSTRAD GÖS MED INKOKTA PRIMÖRER Á LA GRECQUE Ur boken: Nya Nordiska Köket / Margareta Scildt-Landgren / Norstedts DU BEHÖVER: (6 portioner) 1 aubergine 1 röd paprika 8 champinjoner 2 stänger av blekselleri 1/2 röd chilifrukt 1 rödlök 4 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 2 dl vitt vin 8 små tomater 600-800 g gösfilé, fjällad med skinn salt svartpeppar dill blad av färsk koriander några stjälkar gräslök Gös är en uppskattad insjöfisk i Norden och är besläktad med abborre. Den har ett fast och magert kött och smakar bäst på hösten och vintern. Det här receptet kommer från Peter Skogström, som på bästa vis kombinerar Nordens smaker med internationella influenser. GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med att skära aubergine, paprika, champinjoner och blekselleri i cirka 2 cm bitar. 2. Dela chilin på längden och strimla rödlöken, skala och strimla vitlöksklyftorna, blanda. 3. Fräs sedan alla grönsakerna i olivolja och slå på vinet, sjud tills de är al dente. 4. Dela tomaterna på hälften och lägg i kastrullen, ställ kastrullen åt sidan. 5. Portionera gösen i lagom stora bitar, pensla med lite olivolja och krydda med salt och peppar. Halstra i en varm panna, först med skinnsidan neråt, ca 2 min på varje sida. 6. Blanda i dill, koriander och gräslök bland grönsakerna. Arrangera på ett djupt fat och lägg fisken ovanpå. mento (metoden att torka druvor), tillsammans bildas namnet Moxxé. Friskt, fräscht med en tydlig smak av gröna äpplen och citrus. En angenäm bitter ton i eftersmaken sitter kvar rätt länge. Passar utmärkt som välkomstdrink eller till våren och sommarens buffér och sallader. Beställer man tre flaskor levereras de just nu i en snygg trälåda, en perfekt present! CONO SUR - CABERNET SAUVIGNONCARMENÈRE 2015 / Colchagua-Chile / Art.nr Nr 6586 / 89:Det här är ett av mina favoritviner i den här prisklassen och jag återvänder till det med jämna mellanrum. Cono Sur är en mycket intressant och framstående vinproducent i Chile, de var tidiga med att jobba för ett hållbart jordbruk. Cykeln på etiketten är en symbol för miljötänket och i vingården är den det självklara transportmedlet. I vingården går ankor fria för att hålla rent från ohyra och man tappar vinerna på lättviktsflaskor. Vid den årliga Frannygalan på Grand Hotel i Stockholm tilldelades Wayne’s Coffee utmärkelsen ”Årets Franchisekedja” 2017, där en del av motiveringen löd som följer ”Med en tydlig målgrupp som ställer krav och en franchiseverksamhet som gått på export är vår vinnare en bra ambassadör för franchise. Vår vinnare arbetar i en snabbt växande och hårt konkurrensutsatt bransch med många internationella aktörer men har klarat utmaningarna genom att gå sin egen väg. Det vi alla förstår är att världens resurser inte är oändliga. Vår vinnare har konsekvent och metodiskt tagit tag i frågan och arbetar med att erbjuda ett ekologiskt sortiment som är bra för alla och som målgruppen ser som ett krav. På tal om KRAV, vår vinnare är den enda KRAVmärkta kedjan i sin bransch vilket är mycket begåvat och bra”. Priser i kategorierna ”Framtidens Franchise”, ”Årets Digitala Marknadsföring”, ”Årets Franchisebragd” och ”Årets Franchisetagare” delades också ut under galan. Nya priser för i år var ”Årets CFO” och ”Årets Nytänkare”. - Intresset för att anmäla företag till Frannygalan har i år varit långt större än tidigare, säger Johan Martinsson, vd för Svensk Franchise. (KA) 18 NOLLELVA Vinet är fylligt, runt, lite kryddigt och det känns tydligt att större delen av vinet legat på ekfat. Man hittar mycket mörka bär, kaffe, choklad i både doft och smak. Jag tycker det passar perfekt till grillat kött av både fläsk och nöt, gärna med en gräddig och kryddig sås - min egen favorit mmm! är pepparsås… Strävhet Syra Fyllighet Foto: Malin Singelsö Foto: Svensk Franchise , Frannygalan