Nollelva 1
MAT & DRYCK Det var gott… det var makalöst gott!
Den 31 mars till 1 april fylldes återigen Louis De Geer av smaker och dofter när mat- och dryckemässan ”Makalöst Gott” gick av stapeln för tredje året. Även årets mässa blev en succé med jättemånga besökare på plats i alla åldrar som lät sig smaka av alla godheter. De flockades runt de olika utställarna och tog del av alla delikatesser – allt ifrån närproducerat till mat och dryck från andra världsdelar. På plats kunde man även ta del av provsmakningar, erbjudanden, tävlingar, matlagning och föreläsningar, där bl a Leif Mannerström och Edin Dzemat pratade mat till besökarnas stora glädje. Och jag lovar, det var ingen som gick hungrig från mässan... för allt var makalöst gott! Text & Foto: Benny Nilsson Text: Kristian Andersson Foto: Fotograf Satu Jonas Alvin, 29, blev nyligen korad till Årets Östgötakock 2017 under matmässan ”Makalöst Gott” i Louis De Geer, Norrköping. Han arbetar till vardags som köksmästare på Stångs Magasin i Linköping och har flera års erfarenhet inom branschen, bland annat tio år på flera restauranger i Stockholm samt ett år i New York. Intresset för matlagning har alltid funnits där, men det var i gymnasiet - där Jonas gick hotell och restaurang - som han verkligen fick upp ögonen för konsten att laga mat. - Jag tyckte det var grymt kul. Dessutom fick jag bra praktikplatser där jag lärde mig massor och träffade mycket människor, vilket resulterade i nya möjligheter, säger Jonas. Efter gymnasiet har Jonas skaffat sig stor erfarenhet som kock genom att arbeta på flera restauranger, främst i Stockholm. - Jag spenderade tio år i Stockholm, bland annat på Mathias Dahlgren och Speceriet, där jag verkligen utvecklades inom yrket. Förutom det har jag även hunnit med ett år på WD-50 i New York, som även det var en stor erfarenhet, förklarar han. FRITERAT ÄGG OCH HALSTRAD PLUMA Idag bor Jonas i Linköping och arbetar sedan cirka ett och ett halvt år på Stångs Magasin. Redan förra året ställde han upp i Årets Östgötakock. Det slutade med en andraplats. Revanschlusten fick honom att ställa upp igen. - Jag är en tävlingsmänniska och har bland annat tävlat för det svenska juniorkocklandslaget. Mycket handlar om att bevisa för sig själv att man tagit steg framåt och utvecklats, säger Jonas och fortsätter; - I år ställde jag upp med friterat ägg med sotad och picklad lök, mandelpotatiskräm, spetskål och friterad purjolök som förrätt, samt halstrad pluma och variation på morot med ostkroketter, rostade hasselnötter och kalvsky som varmrätt. Båda rätterna finns på Stångs Magasins meny. Juryns motivering löd; ”Med en våghalsig förrätt och hög teknik. Rätterna serverades med tydligt råvarufokus på ett modernt estetiskt manér. Vinnaren har lyckats skapa en måltid som symboliserar den moderna östgötska kokkonsten”. - Att blir korad till Årets Östgötakock var oerhört roligt - och visst blir man stolt. Det är också ett fint bevis på att den mat vi lagar på Stångs Magasin uppskattas och ligger rätt i tiden, avslutar Jonas. 20 NOLLELVA