AMES 1
TJÄNSTERESAN STOCKHOLM MALMÖ SUSHIBOOM I MALMÖ TE
XT: FILIP BEIJER FOTO: PRESSBILD NYTTIG KÄNDISKROG TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: ADRIAN PEHRSON Musikstjärnorna Sebastian Ingrosso, Alesso och Vincent Pontare har tillsammans med barndomsvännen Serhan Stojanov och kocken Viktor Hodell öppnat grönkålsrestaurangen Kale & Crave på Roslagsgatan i Stockholm. Vi tog en nyttig lunch med världsstjärnorna på plats. Det står en vit Rolls Royce parkerad utanför Kale & Crave som på rekordtid blivit ett inneställe för kostmedvetna musiker, bloggare och sportprofiler. Utanför krogen sitter ägaren till Rollsen, Sebastian Ingrosso, tillsammans med resten av ägarkonstellationen. – Det började med att vi träffade en näringsterapeut och snabb blev helt besatta av vad maten faktiskt gör med kroppen. När jag började lära mig mer blev det värsta uppvaknandet, jag pratade om det konstant under en långpromenad vi tog. Här hade jag trott att kycklingsallad på McDonald’s var nyttigt, men det här var ju värsta nyttiga grejen. Jag frågar Vincent Pontare, som var inkörsporten till näringsterapeuten, 50 var intresset för hälsosam mat kommer ifrån från första början. – Det var faktiskt genom Agnes jag kom i kontakt med det för första gången, hon föreslog att jag skulle träffa hennes näringskille då hon trodde jag skulle gilla hans tänk. Jag har alltid varit intresserad av kroppen, hälsa och träning. Nu prackar du på andra samma sak. – Haha, det blir ju så. Lyckligtvis har man växt ifrån det där beteendet och blivit lite mer chillad, men min släkt tycker att jag är skitjobbig som alltid tjatar om ekologiskt och organiskt. Men hur märker ni skillnad då gentemot innan ni lade om kosten? Alesso: Vi som jobbar inom musiken märker verkligen hur maten påverkar vår förmåga och kreativitet. Ni låter helt nyfrälsta, hur ortodoxa är ni? Ingrosso: Det är det som är så häftigt, att efter att man provat alla tips man hade fått så förändrade det iallafall mitt liv totalt. Jag ser även hur mina föräldrar, som kommer från en helt annan generation, gillar det vilket är jättekul. Samtidigt så är det en balans, jag är halvitalienare och kan inte leva utan pasta, och jag dricker vin på helgerna. Vincent: Det viktiga är verkligen att hitta en långsiktig balans, det får inte bli en psykologiskt stress heller. Alesso: Snarare är det väl så att när man väl unnar sig att äta något onyttigt är kroppen mer förberedd på det. Tanken med Kale & Crave är att rätterna ska fungera över hela dagen. Som lunch och middagsalternativ, take away eller ätas på plats. Menyn är säsongsbaserad och uppdateras över tid. Att locka folk till restaurangen såhär strax efter öppning säger de har varit det minsta problemet. Ingrosso: Nej det har kommit en massa bloggare och grejer hit redan, och då kommer ju deras följare efter också. Även de boende i området kommer in och tackar för att vi har öppnat ett sånt här ställe här. Sen har vi helt sjukt mycket NHL-spelare här, jag tror fan att de har köpt klippkort. n Inte mindre än sju nya sushirestauranger är vad hösten bjuder i Malmö. Bland nykomlingarna på stadens sushikarta hittar vi ingen mindre än en världsmästare i sushi, Pepi Anevski, som blir kock på Sushi Rebellion som öppnar på Mäster Johansgatan, Gamla Väster. I höst öppnar han, Nina Bucin och David Anevski sin första sushirestaurang tillsammans. Hur kommer det sig att ni satsar i Malmö just nu? – Vi har pratat om att göra detta sedan 2007 men nu när Pepi flyttade tillbaka till Sverige kände vi att tajmningen var helt rätt. Han kommer att vara med hela vägen och eftersom han vann titeln som världsmästare i sushi (i 2013) är hans medverkan en stor del av konceptet, säger Nina Bucin. Pepi Anevski kommer senast från jobb i Kina, Norge och Cypern förutom att han åkt världen runt och utbildat sushikockar. För gänget bakom Sushi Rebellion behöver inte sushin vara traditionell och att vara just lite rebelliska är deras knep för att sticka ut i konkurrensen. – Vi strävar efter att man ska få uppleva något nytt i allt från maten till inredningen. Att man ska känna att det är lite oväntat. Med vår mixade skandinaviska och sydeuropeiska bakgrund kan vi göra något riktigt roligt av det, säger Nina Bucin och fortsätter. – Vi kommer inte vara en traditionell sushibar. Vi kommer också satsa på varm mat, både kött, vegetariskt, fusion, tapas, sushi och fisk. HÄR ÄR ALLA NYÖPPNINGAR: Sushi Rebellion, Gamla Väster Zushi, Drottningtorget Icha Mochi, Gustav Adolfs Torg Fusion Sushi, Dragörkajen Sugoi, Industrigatan/Nobelvägen Aiko Sushi Express, Södra Förstadsgatan Rå Epok, Slottsstaden n