Sommarguiden Helsingborg 1
RESTAURANGER Gastro Järnvägsgatan 3 043-24 34 70
gastro.nu Gastro startades 1998 och har i många år varit rankad som en av Sveriges absolut främsta restauranger. Köket har en internationell inriktning med skandinaviska influenser och förkärlek för nordvästskånska råvaror. Restaurangen en historisk byggnad med anor från 1898 – som nu förvandlats till en gastronomisk mötesplats med bar, restaurang och bankettsal. Höganäs (+ Kullabygden ) Bryggan Småbåtshamnen 16B 042-34 03 60 hoganasbrygga.se Restaurangen Bryggan är belägen i Höganäs hamn, på första parkett, med utsikt ut över Öresund och är öppen året runt. Under sommaren finns här en härlig uteservering att tillgå för den som vill avnjuta sin mat utomhus. Menyn andas lokala råvaror och här finns både gödkalv Österlensparris och Bryggans räktrål. I samband med restaurangen finns även ett hotell med tolv rum. Mölle Krukmakeri Mölle Hamnallé 9 042-34 79 91 mollekrukmakeri.se Mölle by the sea. Här finns ett krukmakeri som sedan slutet av förra århundradet är beläget mitt i byn men även ett café och en pizzeria. Här serveras även udda härlig musik i alla dess former, kakor och allehanda onyttigheter som får en viktväktare att blekna, rykande soppor, färsk pasta, mättande mackor med mera. Allt bakas på plats. Här serveras även pizza med anor från Neapel. Holy Smoke Krapperups kyrkoväg 116 042-773 03 holysmokebbq.se Det här är femte säsong för Holy Smoke och repertoaren är nu rejält utökad med såväl fläsk, kyckling och andra nötdetaljer. Här finns att välja mellan sex till tio olika sorters kött, brisket, shortribs, pork ribs, fläsksida, kyckling, korvar, pulled pork, chopped beef och dessutom ett antal vegetariska sides. Fläskköttet kommer från Ugglarps och kycklingen från Bjärefågel. Närproducerat är ledordet. Rusthållargården Stora Vägen 26 042-34 65 30 Ängelholm rusthallaregarden.se Det är Eva Malmgren som idag tillsammans med dottern Bianca (femte generationen) som driver och äger den här anläggningen med hotell, spa, restaurang och golf. Matfilosofin bygger på naturens omgivningar vid Kullaberg som bjuder in till att framhäva smakerna utan mellanhänder och direkt från den lokala bonden. I utbudet av lokala råvaror hittas allt från frukt, sparris, betor och andra rotfrukter till kött och fågel. Rost Storgatan 52 0431-196 66 Rostbar.se Här finns både en scen och ett rock´n´rollkök med burgare med smaker inspirerade från hela världen. Rost tar inte några som helst genvägar i matlagningen, utan allt från bröd, färs, garnityr och tillbehör tillagas från grunden med kärlek och respekt för råvaran. Lunch serveras onsdag till lördag. Förutom burgare finns även chili cheese, Kentucky wings och nachos på menyn. PoP Storgatan 49 0431-806 00 popengelholm.com Njut av en lunch eller varför inte spela shuffleboard en stund? PoP är öppet måndag till lördag och på menyn hittar du allt från torskrygg till svensk fläskfilé och PoP´s Caesarsallad med kyckling från Munka-Ljungby. Men även bastanta hamburgare på upp till 360 gram. Varför inte avsluta middagen med en syndigt god Banoffie Pie? Här finns även en speciell barnmeny med hemlagade chicken nuggets. Hus 57 Östergatan 57 0431-57 57 00 hus57.se Menyn på Hus 57 varierar beroende på tillgång och säsong, råvarorna är noga utvalda hos lokala leverantörer. Här värdesätts närproducerat och ekologiskt, som ska möta restaurangens kvalitetskrav. Grönsakerna är i fokus och här hittas både friterad getost, rotbiffsmacka och torskrygg. Här finns även ett hotell med 112 rum i sju olika kategorier med spa och gym. Strandhugget Hamnvägen 3 0431-45 21 50 strandhuggetivejby.se Båstad På menyn till Strandhugget hittas både långlagat lammlägg, helstekt spätta och klassisk Wallenbergare som givetvis är gjord på kalvfärs. Bland desserterna finns bland annat rabarbersoppa med stjärnanis, kardemumma och kul vaniljglass. Varför inte avsluta dagen vid Vejbystrand med en bit mat? För dig som är sugen på glass från Piper Glass eller en lättare sallad finns även Bakfickan. Pepe›s bodega Hamngatan 6 0431-789 80 Pepesbodega.se 1991 öppnad det som måste anses som Sveriges minsta Bodega på 19 kvadratmeter. Idag är det före detta Varmbadhuset fyllt i tre våningar och här finns både terrass, scen och restaurang och på menyn finns bland annat pizza, burgare och charktallrik. En meny för Kids finns också med barnburgare och pizzaslice. Öppet från påsk till nyår. Dock oklart om det finns juiceknappar i taket… Skansen Sand Kyrkogatan 2 0431-55 81 00 hotelskansen.se Panoramafönster över havet och Bjäresmaker i köket. Här finns även ett hotell med padel och tennisbanor där Björn Borg spelat. Hotel Skansens restaurang Sand bjuder på storslagen havsutsikt och modern matlagning, med fokus på råvaror efter säsong och från lokala leverantörer. På menyn finns både ostron, vit sparris, laxtartar och råbiff. Barnmenyn stoltserar bland annat med ryggbiff. Caféer Flinkmans café Sireköpinge 0418-505 67 flinkmanscafé.tetraliv.se Flinckmans Café är ett litet gemytligt och mysigt sommarcafé mitt ute på den Skånska landsbygden. Sedan oktober 2012 ägs och drivs kaféet av Patrik (Putte) Myrén. Här serveras matiga smörgåsar och hembakade kakor för både stora och små, med gästen i centrum. 35 sittplatser inomhus och cirka 60 platser ute i trädgården. Tillbyggnaden ”Undantaget” här plats för 18 personer. Tant Grön Gårdsbutik Sönnertorpsvägen 111 0431-36 00 39 bpg.se Flickorna Lundgren Skäretvägen 19 042-34 60 44 flickornalundgren.se Hos Tant Grön, beläget mellan Torekov och Båstad, finns pasta, oljor, choklad, desserter och mer än 50 olika sorters te i lösvikt. Här ska smakerna vara en upplevelse. Beställ gärna en korg full med smakligheter från Tant Grön. De tillhandahåller både färdiga ost och charkbrickor, presentkorgar och picknickkorgar i olika storlekar och det med delikatesser från Bjärehalvön. Sedan 1938 har det serverats kaffe och kakor i den lilla stugan på Skäret. Historien om de sju systrarna som startade kaffestuga blev snart känd i hela riket för ”att till Skäret kommer man för att njuta”. Man njuter av de ”hembakade” kakorna, den fantastiska trädgårdarna och lugnet som uppstår när man kommer innanför kastanjerna i entrén. Idag när andra generationen tagit över driften av caféet. Brödkultur 2.0 Sofierovägen 126 070-938 49 03 brodkultur.se Brödkultur 2.0 är ett litet hantverksbageri beläget på Sofiero gård i kanten av Helsingborg. Här erbjuds Surdegsbröd, bakverk, lunch och café sex dagar i veckan. Här används traktens ekologiska mjöl utan tillsatser vid bakningen i hantverksbageriet. Frukost och lunch serveras tisdag till fredag och under helgen finns helgfrukost. Måndagar stängt. 31 SOMMARGUIDEN