Fritismagasinet 1
ÅSAS KNÄCKIGA BLÅBÄRSPAJ 5 portioner väntar allt
från vildsmultron till vildhallon. – Häromåret fick jag ihop elva liter smultron, berättar hon med glädje i rösten. Lingon är en annan favorit. – Men nu får jag inte plocka mer lingon innan jag har ätit upp de jag har kvar sedan i fjol. Jag har ju inte obegränsat med plats. Ta med mobiltelefonen Åsa ser gärna fler plockare. Bären räcker till alla. För den ovane plockaren har Åsa goda råd att dela med sig av. – Du behöver inte gå så långt in för att hitta bär. Hon konstaterar att det alltid är bra att tänka på säkerheten, kanske lämna en lapp på köksbordet där du berättar i vilken skog du ska åka till. – Ta med mobilen ut. Den är en säkerhet om något skulle hända. n FAKTA OM BLÅBÄR Blåbär (Vaccinium myrtillus på latin) är en av de vanligaste växterna i Sverige. • Blåbärsris täcker 17 procent av landets yta. • Blåbär trivs nästan var som helst, så länge som det inte är allt för torrt eller allt för fuktigt. • Blåbären blommar i maj till juni och mognar i juli och början av augusti. • Varje år växer 250 000 ton blåbär i de svenska skogarna. Endast fem procent av dem plockas. Källa: Svenska botaniska föreningen, Världsnaturfonden BLÅBÄR – EN INVESTERING I HÄLSAN Blåbär är nyttigt. Det skyddar cellerna mot skador, inflammationer och påverkar dessutom tarmfloran positivt. Blåbären bidrar till skydd mot kroniska sjukdomar som övervikt och fetma, hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes, demens och alzheimers. Detta konstaterar Hjärt- och lungfonden på sin hemsida där de sammanställt forskningsresultat om just blåbär. INGREDIENSER: 150 gram smör 2 dl råsocker ½ dl ljus sirap ½ dl vispgrädde 3 dl havregryn 1 ½ dl vetemjöl ½ tsk bakpulver 1 tsk flingsalt 600 gram blåbär GÖR SÅ HÄR: Smält smör i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde. Ta från värmen blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Lägg bären i en smord pajform. Fördela smeten över. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass, grädde eller vaniljsås. #4 2022 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN 49