Utmärkt Göteborg 1
Livsnjuteri med LISA LARSSON Lisa Larsson är inte
bara konstnär, hon visade även upp att hon är en riktig kreatör i köket under årets säsong av Sveriges mästerkock. Lär känna Lisa Larsson och upptäck hennes stora göteborgsfavoriter. text Amanda Båmstedt foto Martin Henningsson Lisa Larssons konst är färgsprakande och livsbejakande. Med självsäkra penseldrag och starka färger porträtterar hon figurativa verk där frihetskänslan och eskapism står i fokus. Hon är född i Göteborg och har ett äkta västkusthjärta med en kärlek till segling och att vara nära vatten. Numera bor hon i Stockholm och spenderar mesta delen av sin tid i sin ateljé på Södermalm eller i köket där hon skiter i recept och lagar mat på känsla. – Jag tror att konsten fanns med mig från allra första början. Jag är uppvuxen i en rätt så kreativ familj, så det var alltid väldigt välkomnat att pyssla med händerna eller få utlopp för sin kreativitet på andra sätt. Jag tror att jag bestämde mig för just konstnärsvägen ganska tidigt. Jag var nog runt 14 år, så konsten har alltid funnits med sen första början. Yrkesvalet skedde nog i mitten av tonåren någonstans. Hon lämnade Göteborg för New York där hon studerade Fine Arts vid The new school. Åtta år senare bytte hon New York mot Sverige, även om det kanske inte riktigt var vad hon hade tänkt sig från första början. Lisa berättar att hon var rädd för att det skulle vara svårare att livnära sig som konstnär i Sverige då människor i USA och framförallt New York är villiga att spendera mer pengar på samtidskonst, men tillslut lyckades ändå Stockholm charma Lisa. – Stockholm har visat sig vara väldigt bra för mig. Det gäller att man har med sig ett affärstänk också. Det lär man sig inte på konstskolan, man måste ta hand om sina egna affärer i början innan man får hjälp av ett galleri eller en agent. Så det är ganska kämpigt, det är inte bara den kreativa delen där man sitter och målar utan man måste även sköta allt runtomkring. Det jobbiga är också att värdesätta sin konst för i början, när du är lite grön, så kan det kännas tufft att inte ha ett namn bakom sig eller någon som sätter dina priser. Istället måste du stå fast vid det själv och ha en jämn ökning. Under sina tolv år som konstnär har Lisa Larsson utforskat olika stilar och man kan ta del av såväl realistiska som abstrakta verk. Just nu har hon dykt ned i livsnjuteriet, bland annat finns det målningar av mat såväl innan som efter man har ätit upp, som tryckts upp i limiterade upplagor i poster-format där originalet är målat i Gouache på franskt pappet. Ett av konstverken föreställer en tallrik framdukad på en rutig blåvit duk i solskenet, på tallriken ligger en portion Cacio e pepe med peppar och parmensan där Lisa verkligen lyckas fånga den där härliga känslan som infinner sig precis innan man ska inmundiga sin favoriträtt. – Jag skulle säga att min konst demonstrerar en viss typ av eskapism. Jag tror att vi alla har genomgått en lång och påfrestande tid där vi kanske har känt oss lite isolerade, så mina verk är väl en påminnelse om att vi snart kommer att hitta tillbaka till det goda livet. Du vet när man sitter och käkar lunch, endorfinerna peakar och allting faller på plats. Jag vill inte gräva för mycket i min hjärna allt för intensivt just nu utan försöker låta mitt uttryck vara ganska simpelt, enkelt och bara väldigt glatt. Det kanske låter som att det är en enkel uppgift men det är nog något av det svåraste man kan göra – att låta sin konst bara vara enkel, inte ha någon djupare mening eller försöka visa något mer med konsten. Den ska vara njutbar, både för mig som skapar den och även för åskådaren. För att hamna i rätt sinnesstämning när hon ska måla har Lisa några tricks och hon berättar att det underlättar att hon själv gillar att njuta av livets goda. – Ateljén är lite av en fristad för mig. Jag är ganska duktig på att vara en livsnjutare, jag brukar sätta på lite jazz och sen kanske jag dricker lite vin i ateljén ibland. När man målar så har man nästan inget val utan då måste man vara i stunden och fokusera på det man gör. Det är en väldigt trevlig process. Tidigare i år var Lisa även med och tävlade om titeln i Sveriges mästerkock 2021, men när hon får frågan om hon har några större 23