STT 1
10 STT Vecka 33 onsdag 13 augusti 2014 SVENLJUNGA
BYGDEN Tretton tromboner på plan KALV Trett on tromboner på rad på fotbollsplanen blev inledningen till årets Kalvfestival, mötesplatsen för nutida musik. De trett on trombonerna spelades av elever från Hochschule für Musik Theater und Medien i Hannover och stycket som framfördes var Workers Union av Luis Andriessen. – Trombonen är ett mycket vackert melodiinstruTrombonen är blåsinstrumentens cello. MAX KÄCK ment, jag brukar säga att trombonen är blåsinstrumentens cello, med ett stort omfång och mycket melodiöst. Men det är inte lätt att få tag i så många trombonister till ett och samma tillfälle, kommenterade Kalvfestivalens konstnärlige ledare Max Käck och berätt ade att tanken funnits i ett par år, men att man först nu, med musikhögskolan i Hannover, hitt at en lösning. Trombonernas toner följde genom hela Kalvfestivalen. Senare på fredagskvällen utanför bygdegården och i lördagkvällens skymning, likt mistlurar från båtar i sjön, medan fullmånen steg allt klarare på himlen. På land, där publiken samlats, ackompanjerades trombonerna av vågornas rytmiska skvalpande och en sval kvällsbris. Men kompositionen Music for a Wilderness lake, har också en andra del, Gryning, som spelades på samma plats i söndagens gryning. Fredagens UDDA LAGUPPSTÄLLNING Tretton tromboner tillinledningskonsert i kyrkan bestod av Luciano Berios Sequenzor för violin, klarinett , gitarr och sopran, som knöts samman av Catharina Backmans musikaliska kommentarer. Ett musikaliskt äventyr där inte minst sopranen Ingrid Falk förbluff ade med sin röstekvilibrism. För att uppleva Kalvfestivalens hela mångfald och bredd, får man naturligtvis vara på plats hela tiden och låta varje stund vara fylld av nya intryck i form av musik, konst och fi lm både inomhus och i bokstavlig Ingrid Falk framförde Luciano Berios Sequenza för sopran. I bakgrunden syns gitarristen Mårten Falk. samklang med naturen. Men även ett par kortare nedslag räcker för att se fram emot nästa år. ANN-LOUISE KJELLNER redaktion@stthuset.com Många kom för att lyssna till Sequenza Show i kyrkan. ÄNNU MERA ELIN Välkommen hem från semestern! Nu fi nns det ork att måla ute! Kräftskiva för nybörjare ”Now you have to tell me how to do this!” ”Du måste förklara för mig hur jag ska bära mig åt.” Min tyska vän titt ar uppfodrande på mig och jag inser plötsligt att jag har fått på min lott att på engelska beskriva hur man äter en kräfta. Det skulle vara oansvarigt att inte ha en kräftskiva när man har tyskar på besök samma vecka som det är kräftpremiär. Jag gick verkligen in för att de skulle få en så genuin svensk upplevelse som möjligt. Laddade upp inte bara med kräftor utan även Västerbott enostpaj, rödlök, gräddfi l, och knäckebröd, lärde mig nya snapsvisor på temat kräfta och införskaff ade självklart en fl aska Hallands Fläder. En riktig Swedish kräftskiva Kräfthatt arna satt på plats, kräftservett erna satt instuckna under hakan, och i taket vajade kräftvimplarna, augustimånen lyste in i partytältet och stämningen var sådär magisk och förväntansfull som bara den kan vara på en riktig swedish kräftskiva! Det var ungefär där jag insåg att jag skulle behöva hålla en skola i hur man äter kräftor, på engelska... Det började ganska bra, jag visade hur man bröt av klon och instruerade hur man måste suga ut kräftspat ”you have to suck it”. Min tyska vän titt ade lite fundersamt på mig men hörde ju det slurpande ljudet från de övriga på kräftskiva och sög lite prövande på klon. Av hans min att döma gillade han smaken och kräftskolan kunde fortsätt a, jag visade hur han skulle bryta av stjärten och hur han skulle suga ut spat ur kräftkroppen, ”you have to suck this part too”. Stirrade med svarta anklagande ögon Återigen titt ade han sig lite fundersamt runt på de underliga svenskarna som satt och sög 0325-121 60 Prästagärdet, SVENLJUNGA Öppet: vardagar 7–18 • lördagar stängt Elin Larsson, krönikör i STT, är uppvuxen i Sexdrega och bor i Redslared. Här skriver hon om vardagsfunderingar ur en ung Kindsbos perspektiv. Tipsa henne gärna på elin@stthuset.com. Hon fi nns även på annumeraelin@blogspot.com. på sin mat. Maten de fångat ur ån, maten som tog lång tid att äta men ändå knappast kunde mätt a en man utan diverse feta tillbehör, maten som bara några timmar tidigare hade krupit omkring på dyiga bott nar. Maten som tillagas levande och som stirrade på honom med sina svarta anklagande ögon från hans tallrik. Jag förstår ju vad han tänkte, de där svenskarna är helt sjuka i huvudet, men jag måste ge honom en eloge för hans förmåga att ta seden dit han kom och ta till sig nya traditioner. Den omtvistade bajssträngen Innan kräftskolan fortsatt e stämde vi alla upp i en ostämd snapsvisa och hans strupe fi ck känna av den brännande smaken av riktig svensk nubbe. Sen visade jag honom hur han måste suga på stjärten på kräftan innan han öppnade den, stjärten som är den bästa delen, stjärten som innehåller den omtvistade bajssträngen. Strängen han petade bort på de första två kräftorna, men som han efter ett par snapsar till lät vara kvar. Fundersam höll han upp det som nu var kvar på kräftans kropp och frågade vad han skulle göra med den. Jag svarade att om man inte är allt för petig kan man öppna upp och äta allt som smakar bra men de fl esta nöjer sig med att suga lite på den. För säkert femte gången gav jag honom nu instruktionen ”suck it”, och med road min sa han att han nu visste hur han skulle beskriva det svenska folket för sina tyska vänner när han kom hem, ”you know, they really suck!” ”Dom suger verkligen!” Kakel • Klinkers • Tapeter Dags att boka målare för höstens och vinterns inomhusarbete.