STT 1
STT Vecka 33 onsdag 13 augusti 2014 5 en av högti
derna GÄLLSTADDAGARNA LÖRDAG-SÖNDAG 16–17 AUGUSTI Lördag & söndag 10–17 • Välkommen! VI HÄLSAR HÖSTEN VÄLKOMMEN! STICKERIET Oneill 25% RABATT på alla prover Umbro REA Nordica skalset till KANONPRIS GY-BUTIKEN Henri Lloyd Alton zip 795:Tenson damjacka 599:Toarp skinn 1795:- plädar 595:Välkomna till våra butiker i Gällstad önskar Nadja o Anders med personal Svenljunga kommuns evenemang under kräftfi skepremiären i fredagskväll. kräftor, säger Fredrik Dahl, Svenljunga kommun. Wasling, kräfthandlare i Tvärred. Kjell Wasling säljer levande kräftor, mest till företagskunder, butiker och andra grossister. Ska man först koka innan man säljer gäller andra regler kring livsmedelshantering. – Kräftfi sket har ju faktiskt också en ekonomisk aspekt, för dem som fi skar 100 kilo på en helg, säger han. En del områden startade kräftfi sket redan förra onsdag natt , berätt ar Kjell FOTO: PRIVAT Wasling, och håller sedan på ett par veckor. – Efter vad jag har hört har fi sket börjat bra, säger Kjell Wasling. ANN SOFIE WAHLBERG annsofi e@stthuset.com BUTIKEN Didriksons Allväders-set ”Odyssey” Dam & herr NU: 600:Rek.pris: 1299:Didriksons barnjackor Flera färger! NU: 300:Rek.pris: 499-699:Augusti innebär kräftpremiär Kjell Wasling, kräfthandlare, Tvärred – Jag fi skade förr i Åsunden, men det fanns inte så mycket i vårt område, sedan blev det dåligt överlag. Jag har handlat med insjökräftor sedan 1996. När jag började så kom allt från närområdet; Åsunden, Ätran, Sämsjön. Nu får jag åka till Småland och Skaraborg. Som född i inlandet äter jag bara insjökräftor. Men jag är ingen storätare, det är festligheterna runtomkring som är trevliga. Kräftpremiär 2014: Inledningen till en festperiod då man äter kräftor och dricker snaps. Något givet datum för kräftpremiären fi nns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti, 8 augusti är ett datum som nämns. Första onsdagen i augusti enligt andra. Historik: Kräftor har vi ätit i Sverige redan under 1600-talet, efter impulser från kontinenten. Till en början var det mest överklassen som åt dem och då inte hela utan som ingrediens i maträtter. I slutet av 1800-talet och under 1900-talet spred sig traditionen och seden att koka dem och låta dem svalna i eget spad och äta dem kalla. Premiären har sitt ursprung i ett tidigare förbud mot kräftfi ske mellan november och 7 augusti. Kräftfi ske: Idag fi nns inget allmänt förbud mot att fi ska kräftor i Sverige. Det kan vara förbjudet i vissa sjöar under vissa perioder. Men kräftor importeras numer från andra länder och därför kan vi äta kräftor året om. Kräftskiva: Bildades i den form vi känner den under början av 1900-talet. Idag en av de festligheter som förknippas starkast med svensk identitet. Det märks på att man gärna dekorerar bordet med svenska fl aggor. Kräftarter: Tidigare fanns i Sverige fl odkräfta. Sedan man införde signalkräftor med ursprung i Nordamerika speds kräftpest och bestånd med fl odkräftan har nu minskat med 97 procent. KÄLLA: Nordiska museet och Raddafl odkraftan.se Didriksons Fleecejacka ”Niko” Vändbar! Flera färger! NU: 200:Rek.pris: 399:Didriksons Allväders-set Barn NU: 500:Rek.pris: 799-999:Massor av jackor från Didriksons till HALVA PRISET! HALVA REA-PRISET på massor av Name it-plagg! STICKERIET 0321-68 87 07 · GY-BUTIKEN 0321-68 87 14 Boråsvägen, Gällstad · Öppet alla dagar! Välkomna till Stickeriet! Lördag & FOTO:STT/ARKIV Erbjudandena gäller enbart 16-17/8, under Gällstadagarna!