Lokaltidningen Kanalen 1
2018 • ONSDAG 11 APRIL • VeckA 15 • NR 15 • Kanal
en i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM kultur &nöje MAT & KROGLIV Annonsera under inslaget mat & krogliv Förmånliga paket då du bokar annons som går ett halvår eller ett helår. Marie-Anne Borgenengh och Åsa Hederstedt Tel 08-540 883 00 • www.akersbergakanalen.se 21 Ny projektor på väg in Foto: AgnetA JohAnSSon Uppgraderingen av Biografen Facklan i Åkersberga Centrum fortsätter. Tidigare har man bytt ut biofåtöljerna och satt in ett nytt ljudsystem. Från och med den 26 maj stänger de några veckor för att installera en ny 4K-projektor. Inköpet ligger kring 600 000 kronor och SFI, Svensk Filmindustri har visat sig vara villiga att skjuta till 220 000 kronor. Även Österåkers kommun bidrar med hundratusen, resterande 280 000 kronor står Folkets Hus för. BiograÖsteråkers STÖD LIVSVIKTIG CANCERFORSKNING – BLI VÅR FÖRETAGSVÄN rahfo.se Cancerföreningen i Stockholm och Stiftelsen Konung Gustaf V:s Jubileumsfond kammarmusikförening bjuder in till A MED MUSIKER UR KUNGLIGA FILHARMONIKERNA Musik av Johannes Brahms samt Robert och Clara Schuman Söndag 15 april kl. 15.00 Säby kyrkan, Norrövägen 8 Biljetter: 150 kr/100 kr (studerande) Säljes via Visit Roslagen och turistbyrån, resterande vid entrén. Konsertlängd c:a 80 min + paus Kaffeservering i anslutning till konserterna. Medverkande: Bo-Gustaf Thorell – violin, Markus Maskuniitty – horn Stefan Lindgren – piano. Underhållning varje måndag fen Facklan blir en av få biografer i Stockholmsområdet som kommer att ha denna typ av projektor. – Det kommer bli helt magiskt med den nya projektorn, säger Niklas Fischer, programchef på Bio Facklan och hoppas att de kan ställa upp den gamla projektorn någonstans i Åkersberga och visa gratis utomhusbio i början av juni. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se DAGSKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn 50:LÄNSMANSGÅRDEN Välkommen 14-15 april till en Återvunnen Värd Öppet: Lörd-Sönd 12-16 Café • Konsthall • Trädgård • Konsthantverk • Biodling • Antikt Skapande söndag i Metodverkstan Söndag 15 april klockan 12-15 14-15 april • SIGRID INGELA BLOM, METALL & BILDKONST ”Skeppsbrott”. Utställningen pågår t o m 22 april. 14-15 april • INGA TOMENIUS-WIHLBORG, ÅTERBRUK ”Treenighet”. Utställningen pågår t o m 29 april. 14-15 april • CAFÉ LÄNSMANSGÅRDEN Serverar hembakat gjort på närproducerat och ekologiskt så långt det är möjligt. I denna härliga miljö blir fikat eller lunchen en upplevelse. Kantarellvägen 12, Åkersberga – www.osterakerskonsthall.se Alltid bäst pris på Vikingline.se/rosella KULTURVÄRD: Skärgårdskommunen Anslutningsbuss från Åkersberga måndag, onsdag, torsdag och lördag. Reservation för ändringar. Foto: Peter Knutson Öppet hus i Metodverkstan, en ateljé fylld med material för olika typer av skapande för alla åldrar. Välkommen att låta kreativiteten flöda tillsammans med Suvi och Jenny Anderstam. Kostnadsfritt, drop in. Adress: Lennart Neckmans väg 18, Åkersberga Prisex per person inkl bussanslutning Lite mer celebriteter i cafét Nu välkomnar Ulf Elfving och Ragnar Dahlberg dig tillsammans med flera av Östersjöns starkast lysande stjärnor till Café Rosella! GÄSTER I SOFFAN 16/4 Arja Saijonmaa 23/4 Bert-Åke Varg 7/5 Lennie Norman 14/5 Titti Sjöblom & Ehrling Eliasson 21/5 Bosse Parnevik 28/5 Göran Fristorp Lite mer hjärta ✵ H O N-T 24 kultur&nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Åkersberga Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA Å K E R S B E R G A S # 1 B A R AKTER BAREN M E D H I S S A D E S E G E L S E D A N 2 0 1 6 M Å N D A G 2 5 D E C E M B E R När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. JA solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: Jesper Almén Foto: monique stAlås hörnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. JA JOHAn KARLSSOn Foto: l. emmoth Foto: Jesper Almén Andra bullar i Vaxholm n VAXHOLM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. JA R FOLKETS HUS B H O M I S R R