Nöjesnytt Växjö 1
vardagsmat Vardagsklassikerna är lika populära ho
s stora som små. Här tipsar vi om våra favoriter. KRÄMIG KORV STROGANOFF 4 portioner 300 g falukorv 1 gul lök 2 msk tomatpuré 1 msk Arla Köket® Smör- & rapsolja 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 dl vatten 3 dl ris 4 tomater 1 rödlök 1 msk bladpersilja Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken. Stek korv, lök och tomatpuré i smör-&rapsolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt koka på svag värme 2-3 min. Skär tomaterna i klyftor. Skala och skär rödlöken i ringar. Servera stroganoffen med ris och tomat- och löksalladen. Toppa med hackad persilja. UGNSBAKAD TORSKRYGG MED PEPPARROTSKRÄM 4 portioner 600 g torskrygg 150 g Arla® färskost naturell 1 172 dl Kelda® mellangrädde 3 msk riven pepparrot 100 g bladspenat 1/2 citron, rivet skal och saft 1 tsk salt 1 msk hackad färsk persilja 1 msk ströbröd 750 g potatis Börja med att skala och koka potatisen. Sätt ugnen på 175°. Skär torsken i 4 bitar. Blanda färskost, grädde, pepparrot, spenat och citronsaft. Fördela det i botten av en ugnssäker form. Lägg på fisken. Blanda citronskal, salt, persilja och ströbröd. Strö det över fisken. Stek i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med kokt potatis eller potatismos. LASAGNE 4 portioner 500 g köttfärs 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk Arla Köket smör 400 g krossade tomater 2 msk tomatpuré 2 tsk torkad oregano 1 krm svartpeppar 1 tärning grönsaksbuljong 9 lasagneplattor OSTSÅS 3 msk vetemjöl 7 dl Arla@ mjölk 3 dl Arla Köket@ riven gratängost 1/2 tsk salt Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt. Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. PASTA CARBONARA 4 portioner 300 g spaghetti 150 g rökt fläsk 1 msk Arla® svenskt smör 1/2 dl Arla Köket® vispgrädde 1/2 tsk salt 1 finhackad vitlöksklyfta 3 dl Arla Köket® riven gratängost 2 krm nymald svartpeppar 4 äggulor Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och ostblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar. Servera pastan med äggula 44 | nöjesnytt KÅLPUDDING 4 portioner 1 1/2 dl kokt vitt ris 800 g vitkål 25 g Arla® svenskt smör 2 msk sirap 1 dl vatten 1 gul lök 300 g blandfärs 1 tsk salt 1 krm peppar 1 ägg 1 dl Arla® mjölk Sätt ugnen på 200º. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. PANNKAKOR 8 st. 3 dl vetemjöl 6 dl Arla@ mjölk 3 ägg 1/2 tsk salt 2 msk Arla® svenskt smör Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Låt smeten svälla ca 10 min. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor. KÄLLA: ARLA