Kanalen 1
Åkersberga kanalen nr 34 • vecka 34 • tisdag 18 a
ugusti • 2015 27 tips från kök & restaurang Med sMak för kreativa Menyer Skåvans Rågsmörgås med lax och färsk pepparrot Rekommenderas till picknick, lunch, förrätt eller som kvällsmacka • Ingredienser till fyra smörgåsar: 4 skivor grovt rågbröd eller skärgårdslimpa 300 gram kallrökt lax 60 gram gräddfil 250 gram färskost 1 liten bit pepparrot, ca 80 g Litet knippe gräslök 1 rödlök 3-4 kvistar körvel Salt Nymald svartpeppar Smör Blanda gr• Tillredning: Den vackra restaurangen gör måltiden till en upplevelse för både kropp och själ. För att kunna arbeta kreativt och få ut det bästa möjliga av ett möte eller en konferens krävs energi. Skåvsjöholm konferens & möten kan därför med stolthet presentera verksamhetens energikälla, med smaker som berör. Varje vardag dukar de upp en fräsch och väldoftande lunchbuffé bestående av sallad, soppa, kallskuret och klassisk husmanskost. På kvällen serveras, på vita dukar, en högklassig meny med ett professionellt och omsorgsfullt utprovat dryckespaket. Menyerna är komponerade efter säsongen och nu under kommande höst och vinter utlovas rykande grytor på högklassiga produkter där vilt och svamp samt inlagda grönsaker och bär sätter tonen. Christan har ett långt förflutet som kock och kökschef. Till sin hjälp har han tre duktiga kockar och en kallskänka. Menyer komponeras efter säsongens råvaror. Med stor kunskap och enormt intresse för mat och dryck skapar restaurangchef Sandra Wigren och kökschef Christian Larsson, tillsammans med sina team, magi. Med kärlek för renodlade smaker gör de frukosten, lunchen och middagen till en kulinarisk upplevelse. Grillkväll vid vattenbrynet. Sandra sköter logistiken kring mat, dryck och servering. Hennes bakgrund som sommelier gör att hon hittar rätt i smaker och toner när hon sätter ihop olika dryckespaket till maten som serveras. En härlig frukost är en bra start på dagen. I samförstånd med konferensavdelningen och kockarna ser hon även till att det finns komplement för gäster med födoämnesallergi. Tillsammans med Christan planerar Kökschef Christian Larsson skapar magi i köket. hon för grillkvällar, tilltugg och drinkar på bryggan samt andra happenings. Och allt med stor medvetenhet om vår miljö. Sedan flera år har man på Skåvsjöholm frångått engångsmaterial som muggar och tallrikar. All plast i förpackningar etc. återvinns numera. Med stor medvetenhet ställer både Christian och Sandra krav på sina leverantörer och i den mån det går sker inköp av närodlat. Att Skåvsjöholm köper, lagar och serverar mat med hjärtat har stärkt verksamhetens profil. Bara en sådan sak som att kaffet som avnjuts på Skåvsjöholm är kravodlat och rättvisemärkt ger dem ett gott betyg hos gästerna. Restaurangchef Sandra Wigren rekommenderar ett gott rosévin till laxsmörgåsen. äddfil och färskost. Smaka av med salt, peppar och riven pepparrot. Skala och skiva rödlöken tunt. Hacka gräslöken fint. Skiva laxen i tunna skivor. Bred smörgåsen med smör och lägg på rikligt med färskoströra. Garnera med lax, gräslök, rödlök och körvel. Riv lite pepparrot över och dra några ordentliga drag med pepparkvarnen. Smaklig måltid önskar Skåvsjöholms kökschef Christian Larson och hans team Rosévin 2014 CÔTEAUX D`AIX-EN-PROVENCE ORGANIC ROSE Från GASSIER Rosévinet har stor, härlig doft av mogna röda bär, citrusfrukt, mineraler och mandel. Torr, fruktig och frisk smak med inslag av hallon, jordgubbar, smultron och röda vinbär, viss citrusfrukt och även viss antydan av örter och mandel. köket