STT 1
2 STT Vecka 39 onsdag 28 september 2016 SIDAN 2 F
ör den som vill testa är festivalen en bra början. STINA KULLINGSJÖ Tillverka egen tabasco Chilifrukter av valfri sort och styrka. Blanda gärna olika sorter. Vitlök (valfritt) Ingefära (valfritt) Lite frukt (äpple eller grapefrukt) Hacka och fyll en burk, slå på saltvatten. En struken matsked salt till 2,5 deciliter vatten. Koka tills saltet lösts upp och låt svalna innan det hälls över chilin. Låt burken, med locket löst påsatt, stå några veckor, tills det slutar bubbla. Mixa och slå på små fl askor som får stå kallt. Karliens råd: Våga experimentera och prova! Biologerna Stina Kullingsjö och Karlien de Temmerman med några exempel på råvaror som de själva konserverar genom fermetering. FOTO: VIAVINGA Fermenteringsfestival i Sveriges suraste by UDDEBO Surdegsbröd, syrade grönsaker, fi lmjölk, smör, mögelost och öl är några exempel på fermenterade livsmedel. Den 22 oktober bjuder Uddebos fermeterare in till festivalen Levande kultur, om denna metod för att bevara och förädla mat. Det var när intresset för olika former av fermentering växte i Uddebo, som entusiasterna Karlien de Temmerman och Stina Kullingsjö, tillsammans med ett antal likasinnade, förra året bestämde sig för att ordna en fermenteringsfestival. Resultatet blev över förväntan och väckte uppmärksamhet i hela landet. Bland annat gjorde tidningen Åter ett fl era sidor långt reportage. Uppmuntrade av framgången planerar nu Karlien och Stina för fortsätt ningen. – Vi hade många besökare som rest långt, det här är ju enda festivalen i hela landet, ja hela i hela Skandinavien, med fermentering som tema, säger Karlien glatt . I år tror de på ännu fl er besökare, och Stina betonar att alla är jätt evälkomna. – Vare sig man är van vid tekniken, är helt nybörjare eller bara nyfi ken på vad fermentering är. – Vi skulle också bli väldigt glada om det kom äldre personer, som kan berätta om fermentering från förr. Bland våra nyanlända fi nns det säkert också en stor kunskap om hur man gör i deras hemländer. Det vore jätt eintressant att få veta! Stina kommer att tänka på en speciell smak. – Jag blev bjuden på syrade tratt kantareller, fantastiskt gott , tänk om någon kunde berätt a för mig hur man gör! Men vad är det som är så speciellt med fermentering? Både Karlien och Stina går igång samtidigt. – Det är gott , det är hälsosamt och det bevarar maten utan konserveringsmedel. Stina fortsätt er: – Fermentering är ett bra sätt att få fram fantastiska smaker i råvaror som man hitt ar nära. Karlien förklarar att metoden också är nytt ig. – När kroppen bryter ner det vi äter, får den jobba hårt. Fermenteringen hjälper kroppen genom att den redan har gjort en del av jobbet. Samtidigt är maten fortfarande rå med bevarad kvalitet och smak. Ännu en fördel är att fermenterade livsmedel bibehåller sina c-vitaminer. För nybörjare rekommenderar de surkål, surdegsbröd och kombucha, dryck gjord på sötat te som fått jäsa. – Festivalen är en bra början för den som vill testa och det kommer att fi nnas startkulturer att köpa, till exempel surdeg och kombucha, berätt ar Stina. Tempeh är en annan produkt, som får ett varmt omnämnande. – Det är sojabönor som får jäsa tillsammans med en svampkultur. Resultatet blir som tofu, fast mycket bätt re. Tempeh är en viktig proteinkälla för vegetarianer och veganer. Om vi ska kunna minska vår kött konsumtion, måste det fi nnas bra alternativ. Men festivalen handlar inte bara om bakteriekulturer, utan innehåller också en rad konstytt ringar, intressanta föreläsningar och andra trevligheter. – En festival gjord av människor för människor, som vill dela med sig av sin kunskap. Festivalen pågår i både Gula huset, bygdegården och Väveriet. ANN-LOUISE KJELLNER redaktion@stthuset.com FOTNOT: Hela programmet fi nns på www.levandekultur.nu. Härligt het tabasco. DALSTORP ROBERTSSON SJUNGER ROBERTSSON GISLAVED UDDEBO-KONSTNÄRER I GUMMIFABRIKEN Fredag den 30 september kommer Monica Robertsson till Dalstorps bygdegård. Monica sjunger sin tidigare make Alf Robertssons välkända hits och några av sina egna låtar från sina två senaste skivor. Hon berätt ar också om livet med Alf och om hur det är att komma vidare efter en stor förlust. För arrangemanget svarar Dalstorps bygdegårdsförening. FOTO: PRESSBILD STT UTKOMMER PÅ ONSDAGAR – ANNONSSTOPP MÅNDAG KL. 11.00. SÄLJARE annons@stthuset.com Mathias Bång 0325-479 65 mathias@stt huset.com 0325-40 000 Besöksadress: Hantverksg. 6, Tranemo Postadress: Box 33, 514 21 Tranemo Öppettider: mån 8–17| lunch 12–13 | tis-fre 9-12 www.stthuset.com Marina Bengtsson 0325-479 55 marina@stt huset.com ANNONSKREATÖRER annons@stthuset.com Sofi a Ståhl 0325-479 56 sofi a@stt huset.com Gratistidningen STT utkommer onsdagar och distribueras av PostNord AB till alla hushåll och kontor i Svenljunga och Tranemo kommun samt Aplared, Grönahög, Gällstad, Marbäck, Vegby och Älvsered. Total upplaga: 15 600 ex. Björn Claesson 0325-479 68 bjorn@stt huset.com Regina Isacson 0325-479 53 regina@stt huset.com STT:s texter och bilder lagras elektroniskt. Tidningen publiceras också på nätet. Den som sänder in material till STT förutsätts medge detta. För insänt material ansvaras ej. Olivia Landh 0325-479 51 olivia@stt huset.com 0320-20 91 00 EKONOMI STT trycks på Borås Tidnings Tryckeri AB, miljöcertifi erat tryckeri enligt ISO 14001. Distribueras av PostNord AB. Vid utebliven tidning, ring ditt postkontor. Ansvarig utgivare: Matz Hammarström. Medlem av GTF, www.gratistidningarna.se Satu Johansson 0320-20 91 32 satu@stt huset.com Katarina Johansson 0325-479 62 katarina@stt huset.com Gummifabriken har förvandlats och blivit till en konstfabrik. Konstfabriken är också namnet på den konstnärsgrupp som 1-2 oktober har utställning i lokalerna i Gislaved. Det är tredje året som gruppen genomför sin utställning. Utöver de egna medlemmarna medverkar fl era gästutställare. Den här gången bland andra Erik Hårdsted och Sandra Magnusson från Uddebo. – Vi försöker att bjuda in en blandning av utställare så att det blir en intressant upplevelse för besökaren, berättar Konstfabrikens Gunnel Karlsson. Den gamla gummifabriken är en intressant miljö med massor av historia och vi har de två föregående åren haft cirka 400 besökare under respektive utställningshelg. OBS! Korrekturannonser senast fredag kl. 11.00. JOURNALISTER redaktion@stthuset.com RED. SVENLJUNGA RED. TRANEMO Ann Sofi e Wahlberg 0325-479 52 annsofi e@stt huset.com SPORTREDAKTÖR Per-Ove Ståhlbrand 070-353 13 72 perove@stt huset.com HELGREPORTER Ann-Louise Kjellner annlouise@stt huset.com