NG Gbg 1
Köpenhamn LOLA Christianshavns Voldgade 54 ”Her n
ame was Lola, she was a showgirl”, sjöng Barry Manilow 1978. Det handlade om krogen Copacabana där kärleksparet Lola och Tony huserade tills gangstern Rico blandade sig i leken vilket slutade med slagsmål och en skjuten Tony. Det är helst inte så köpenhamnska Lola vill kommas ihåg gissar jag. Lola är istället en ny avslappnad kvarterskrog som ligger i en gammal mölla. Maten är inspirerad av hela världen och har grönt och ekologiskt som ledord. Du kan såklart välja en enkel rätt men också en helkväll med deras genomgående meny till en dansk sexhundring. Deras säljpitch är ”från maten i restaurangen, till vinet i baren och dansen i trädgården. Det är här Lola tar hand om sina nära och kära.” KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN BALINESISK GLÄDJE Kini Kini, Göteborg Plads 9, Nordhavn Kocken Henrik Yde har med sitt Kiin Kiin-imperium blivit Danmarks Thailandskung. Första restaurangen som öppnade i 2005 är en av två thairestauranger utanför Thailand med Michelinstjärna. För något år sedan öppnade Kiin Kiin 71 Omakase i Nyhavn som stadens minsta gourmetrestaurant med bara sex sittplatser och blev kraftigt rosad under 2019. Men deras tiotal restauranger var tydligen inte nog. De saknade en indonesisk sträng på lyran och simsalabim så har vi nu också Kini Kini med på listan att välja mellan. Balinesisk mat serverad i avslappnad stil där man är lika välkommen att slinka in på en snabb curry innan ett besök på den nya biografen som ligger bredvid som att gå all in med tonfisktartar och ostron i exotisk förklädnad. Dekoren hyllar till lika delar tropiska Bali och Nordhavns silos. Grönskande djungel möter Nordhavns hårda cement med bambu och importerad bränd sten från Marocko. 90 NÖJESGUIDEN | NR 02, 2020 ÄLSKAR DU AVOKADO? Avobaren, Falkonér Alle 38, Frederiksberg Det är svårt för millenials att få ihop till en kontantinsats till en lägenhet ”så länge de lägger 40 dollar per dag på krossad avokado och för dyrt kaffe” sa den unge australiensiska fastighetsmogulen Tim Gurner på Australiens 60 minutes och vips var myten om millenials och avokado toast ett faktum. När Huffington Post gjorde en undersökning i fallet så kom de fram till att den äldre generationen var mer förtjust i avokado än den yngre så det verkar inte ha någon förankring i verkligheten. I vilket fall som helst. Hur gammal eller ung man än är så ska man styra stegen till Avobaren på Frederiksberg ifall man är avokadofantast. Krogens koncept är att bara ha rätter med avokado. Allt från frukosten – exempelvis Eggs Benedict på brioche med kalkonbacon och avokadohollandaise – hela vägen genom spirulina och falafel bowls, halloumi flatbreads och burgare till avokadoglass som efterrätt och en avokado margarita som avslutande lök på laxen. DEN KARIBISKA HUSMODERN The Caribbean Housewife, Skydebanegade 3, Vesterbro Hittar du hit på sommaren kommer du ut igen en siciliansk glassupplevelse rikare. Men på vintern huserar samma lokal istället The Caribbean Housewife som serverar heta vegetaranrättningar från varma länder. Jamain Brighita kryddar Vesterbros smakpalett med maträtter från platser som Brasilien, Surinam, karibiska övärlden och El Salvador – där hon hämtat majsmjölstortillan Pupusas med fermenterad kål, morötter och rödlök. Det är hälsosamt, vegetariskt och veganskt och själv kallar hon det Hot Soul Soup och Slow Fast Food. Hon menar att det är en konstform att vara den moderna husfrun – någon som tar hand om familj, vänner och sin lokala gemenskap genom hälsosam mat och kärleksfull omsorg. Eftersom vi alltid har bråttom nuförtiden så fyller hon en viktig funktion, det är därför hon serverar lika nyttig som god mat i dessa stressiga tider. Och så garanterar hon att du går därifrån med en leende på läpparna.