Nöjesnytt Jönköping 1
lasse harbom SKA TA SJÖN TILL NÄSTA NIVÅ Restaura
ng Sjön ligger precis vid Vätterstrandens kant på Liljeholmen. Med stora fönsterpartier utmed hela norrsidan av restaurangen får gäster, från samtliga bord, en panoramautsikt ut mot Vättern. Här kan man avnjuta god mat till en fantastisk utsikt – oavsett årstid. Den första september fick restaurang Sjön ny ägare i form av Lasse Harbom. Med över 20 år i krog-, och restaurangbranschen har han med sig gedigen kunskap och erfarenhet om att driva restaurang och för Sjön har han många planer och idéer. – Det jag ska göra nu är att göra om Sjön till den restaurang jag vill att den ska vara, det vill säga en restaurang för alla människor och många olika tillfällen. Sjön ska vara en restaurang för såväl privatpersoner som för företag och för tillfällen som familjemiddagar, lunch med kollegorna, middag innan hockeymatchen, brunch med en kompis och allt däremellan. Så nu börjar vi om från början för att hitta rätt leverantörer och rätt samarbeten som passar oss bäst, säger Lasse Harbom. FRAMTIDA UTVECKLING Under tiden som Lasse var anställd på Sjön fick han många idéer om hur man kan utveckla Sjön på bästa sätt. Ombyggnation av uteserveringen, utöka menyn i form av så kallade mellanrätter, bättre möjligheter till att kunna abonnera restaurangen för bröllop och fest och mer därtill. Men det handlar om att skynda långsamt. – Jag ser så mycket möjligheter när det kommer till Sjön. Utsikten till exempel är svårslagen, oavsett var du sitter i restaurangen så har du en magisk Vätterutsikt och det oavsett väder. Uteserveringen har också ett guldläge som man kan utnyttja mycket bättre både sommar- och vintertid. Men vi börjar här och nu och kör på, sen får förändringarna komma succesivt, fortsätter Lasse. Lasse är född i Göteborg men flyttade till Jönköping som 12-åring. Efter flera års arbete i skivbutiken Megahertz började Lasses resa i krog-, och restaurangbranschen år 2000. Då jobbade han på piren med att plocka disk, spela musik och stå i baren. Därefter har han arbetat/drivit flertalet välkända restauranger i Jönköping; Munken, Karlssons salonger, Enkelt bar och kök, Harrys och Blackstone för att nämna några. NÄRODLAT PÅ MENYN På Sjön serveras lunch, à la carte och lördagsbrunch och i slutet av november drar även de klassiska julborden i gång. Under året varieras menyn beroende på säsong, men det man som gäst alltid kan förvänta sig är mat som är gjord på fina och lokala råvaror. Målet som Lasse har siktet inställt på är att fortsätta utveckla Sjön och samtidigt ha riktigt kul på vägen. – Det ska bli en upplevelse att komma hit. Restaurangen ska jobba tätt ihop med köket och vi ska hitta på nya spännande rätter att lägga till på menyn. Nya rätter, nya viner och jobba utefter våra årstider. Det ska vara gott käk, nöjda och glada gäster och det ska vara kul att komma hit och hänga fortsätter Lasse entusiastiskt. God mat och vacker miljö i all ära, men vad är en restaurang utan dess personal och kunskapen de bär på. – Jönköping är en väldigt restaurangtät stad och det är därför viktigt att vara på tårna och både leverera riktigt bra mat och service. Just servicen och nöjda gäster är något som jag själv drivs av väldigt mycket. Det gör otroligt mycket om man har roligt på jobbet, småpratar lite med gästerna och visar att vi ser dem och såklart; att vi kan vår meny och vårt utbud. Utbildning är A och O och det är något vi absolut kommer jobba med. Det är viktigt att vi kan rekommendera ”målet är att fortsätta utveckla sjön och ha riktigt, riktigt roligt på vägen” 12 | nöjesnytt rätt viner till rätt maträtt, men också ge det där lilla extra som att berätta något mer intressant om exempelvis vinet som serveras, fortsätter Lasse. VÄXLAR UPP PÅ SOCIALA MEDIER Som ett steg i att växla upp och bygga vidare på varumärket Sjön ska man även jobba mer med restaurangens sociala medier. På Instagram har man kontot @restaurangsjon där följare kan låta sig inspireras av maträtter och drinkar från menyn, men där det också tipsas om vinmiddagar, evenemang, bokning av julbord och mer därtill. – Det är bra att vi finns och syns på sociala medier och att vi är aktiva där, så vi kan dela med oss av det som är aktuellt även där. Men sen vill vi också fortsätta jobba på bilden av nya Sjön, det vill säga att det är en restaurang för alla vid alla tillfällen. Man ska ju komma hit och känna att man vill hänga här hela dagen, säger Lasse och skrattar. I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM