Nöjesnytt Växjö 1
thaimat Med ett bra recept kan du göra thaimat he
mma. Hemligheten är att blanda sötma med syra och hetta från chili. Inspireras av det thailändska köket och laga en thaigryta med kyckling eller barnens favorit Pad Thai. TOM KHA GAI Kyckling, som heter gai på thailändska, blir här till en supergod soppa med smak av kokosmjölk, ingefära och lime. 4 portioner 1/2 grillad kyckling 1 morot 1 purjolök 1 msk vetemjöl 4 dl vatten 2 tärningar hönsbuljong 5 dl lätt kokosmjölk 1 tsk riven färsk ingefära 1 tsk sambal oelek 1/2 lime, saft & rivet skal Ta bort skinn och ben på kycklingen. Skär den i strimlor. Skala och skiva moroten tunt. Skiva purjolöken tunt. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp. Tillsätt buljongtärningar, kokosmjölk och ingefära. Lägg i kyckling och morot. Låt soppan koka ca 3 min. Lägg i purjolöken. Smaksätt med sambal oelek och skal och saft av lime. Koka inte soppan efter att limen är tillsatt. ASIATISK NUDELSALLAD MED RÄKOR En ljuvlig nudelsallad med krispiga grönsaker och syrligt frisk och chilistark dressing. Nudelsalladen kan förberedas, men vänta med att blanda i grönsakerna tills den ska serveras. 4 st 200 g risnudlar 5 salladslökar 1 gemsallad 1/2 gurka 250 g sojabönor (tinade) DRESSING 1 röd chili 1 vitlöksklyfta 1/2 msk riven färsk ingefära 1 msk koncentrerad äppeljuice 1 msk sesamolja 1/2 japansk soja 1 msk strösocker 1 msk risvinägar 500 g räkor med skal 1 dl saltrostade cashewnötter 1 kruka färsk koriander 1 lime Börja med dressingen. Halvera, kärna ur och finhacka chilin. Lägg den i en skål och riv i vitlök och ingefära. Blanda med övriga ingredienser till dressingen. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem hastigt i kallt vatten och låt rinna av. Skiva löken. Strimla salladen. Skär gurkan i tunna stavar. Blanda ner dressing och alla grönsaker i nudlarna. Låt dra åt sig smaker en stund. Skala räkorna. Grovhacka nötter och koriander. Skär limen i klyftor. Toppa salladen med räkor, cashewnötter och limeklyftor. THAIGRYTA MED KYCKLING Extra snabb thaigryta med stekt kycklingfilé och färdig thaisoppa som perfekt bas tillsammans med färdiga wokgrönsaker. Enkelt och gott till vardags! 4 portioner 400 g kycklingbröstfilé 1/2 tsk salt 2 msk Arla® svenskt smör 200 g frysta wokgrönsaker 5 dl Kelda® Thaisoppa Strimla kycklingen. Salta och bryn den i smör i omgångar i en stekpanna ca 3 min. Lägg över kycklingen i en gryta. Stek grönsakerna hastigt i smör i stekpannan. Lägg över grönsakerna i grytan och häll över soppan. Låt allt sjuda några minuter. PAD THAI Underbart gott recept på Pad Thai - släpp loss dofter av det thailändska köket vid middagsbordet. 4 portioner 250 g breda risnudlar 180 g böngroddar 1 knippe salladslök 1 röd chili 2 vitlöksklyftor 200 kycklinglårfilé 25 g Arla® svenskt smör Salt & svartpeppar 200 g stora räkor utan skal 2 ägg PAD THAI SÅS 1 msk strösocker 2 msk kokande vatten 1 msk srirachasås 1 msk risvinäger 2 msk fisksås 2 msk tamarisoja 1 lime, pressad saft 28 | nöjesnytt TOPPING 1 dl hackade jordnötter 1 kruka färsk koriander 1 dl rostad lök Chili flakes Rör ihop alla ingredienser till såsen. Rör väl tills sockret löst sig. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Skölj groddarna. Strimla salladslök och chili. Finhacka vitlöken. Strimla kycklingen. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tillsätt vitlök, chili och räkor. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggen och stek någon minut. Blanda ner nudlar, dressing och böngroddar. Blanda väl och låt allt bli varmt. Toppa Pad Thai med jordnötter, koriander, rostad lök, salladslök och chili flakes. ASIATISKA BANANPANNKAKOR Försvinnande goda, frasiga pannkakor med banan och kokos. Servera dem som dessert, gärna med vaniljglass. 8 st. 2 nästan mogna bananer 2 msk Arla Köket® smör- och rapsolja PANNKAKSSMET 2 dl rismjöl 1 dl vetemjöl 1 dl kokosflingor 165 ml kokosmjölk 2,5 dl Arla® mjölk 2 ägg 1/2 tsk salt TILL SERVERING Vaniljglass Ljus sirap Skala och skiva bananerna tunt. Vispa ihop smeten. Hetta upp en stekpanna med smör-&rapsolja. Häll i smet och lägg på bananskivor. Vänd pannkakan när den stelnat på ytan och stek ½ min till. Stek resten av pannkakorna på samma sätt. Servera nystekta med glass och sirap. KÄLLA: ARLA