Nöjesnytt Växjö 1
Helgen den 31 mars till 1 april är det äntligen d
ags för Växjö Ölfestival – en tradition som 2023 otroligt nog firar tioårsjubileum. växjö ölfestival FIRAR 10 ÅR! Ända sedan starten 2013 har det varit samma två personer bakom rodret på Växjö Ölfestival – Niklas Davidsson på KÖK11 och Robert Andersson från Craft Beer Experience – denna tioåriga resa startade med en enkel fråga från Robert till Niklas. ”är du sugen på att starta en ölfestival”. Både Niklas och Robert ler åt minnet. – Jag sa inte ja direkt, utan satt mest och lyssnade medan Robert pitchade sin idé. Jag kunde ju lite om öl sedan tidigare och i vid den här tidpunkten var det en uppgång bland hantverksbryggerier och man kunde se tydliga trender i öl, som med IPA. Så med lite eftertanke kändes det klockrent i tajmingen, berättar Niklas. Med sin långa erfarenhet av branschen var Niklas den perfekta partnern för Robert, som i sin tur stod för ölkunnandet, eller ska vi kalla det nörderiet, och kontakterna inom bryggeribranschen. Första året var en succé och sedan har det bara rullat på, menar de båda, även om de också dragit många nyttiga lärdomar genom åren. – Det vi lärt oss mest över tid är nog att vi ganska snabbt hittade ett vinnande koncept. Vi har skruvat och testat lite olika grejer genom åren, men samtidigt kommit fram till vad det är som funkar och vad som gör Växjö Ölfestival så lyckat och så populärt. Vi har lyckats skapa något som är både mysigt och genuint, något vi ofta hör från våra många återkommande besökare. Man vet vad man får när man går på Växjö Ölfestival, helt enkelt, och man blir aldrig besviken. Även under pandemiåren hade Niklas och Robert tur med tajmingen, samtidigt som de var snabba på att ställa om till det digitala. – Vi körde ju en digital ölfestival, något som blev väldigt uppmärksammat och som vi fick mycket kredd för. Men vi körde faktiskt en fysisk festival också, och där hade vi lite tur. Vi flyttade festivalen till oktober som en ren chansning och tre dagar innan eventet öppnade man upp restriktionerna, vilket gjorda att vi i princip var först ut i Sverige med ett fysiskt 4 | nöjesnytt evenemang. Sen återkom restriktionerna den första december igen, skrattar Robert. Visst har duon haft viss tur med tajmingen, men man måste också som bekant ha talangen för att få något sådant här att fungera. Mycket ligger naturligtvis i deras yrkeskunnande och erfarenhet, men också i att de hittat sina respektive roller och kompletterar varandra väldigt bra. Niklas är bra på att ta stora folksamlingar och anordna stora evenemang, medan jag sköter allt det praktiska runt omkring. Vi har våra tydliga roller. En del i framgången tror Robert också i att man valt att kalla det för festival och inte mässa: –Jag kommer ju från en Sweden Rock-bakgrund och har jobbat mycket med artister och jag har tagit med mig det tänket till Växjö Ölfestival. Utställarna är ju våra rockstjärnor, med den skillnaden att ingen är headliner här, skrattar han, medan Niklas fyller i: – Vi tar hand om våra utställare på rätt sätt. Om de trivs så skapar man förutsättningar för att de ska kunna göra sitt bästa, vilket gynnar både oss och publiken. Växjö Ölfestival etablerade sig tidigt som ett nischat evenemang att räkna med, och något som både förvånar och gläder Niklas och Robert är att alla tre pass – fredag, lördag dagtid och lördag kväll – är lika välbesökta. –Däremot är det lite olika vajb på de olika passen: på fredagen mer after work-känsla, lördag dag är ju ”nördarnas” högtidsstund – de rusar in med block och penna och börjar smaka och jämföra. På lördagskvällen är lite mer högt i tak, inte minst märker man det på ljudnivån. Utställarna tycker det är roligt för det blir tre olika skepnader, och de säljer lika mycket öl oavsett vilket pass det är, säger Niklas. –Man går inte till Växjö Ölfestival för att bli packad. Jag brukar säga det att vi har avvisat en enda person under de här tio åren, och han fick vända i dörren för att han var lite för överförfriskad. Så det är den nivån vi vill hålla det på. Vi har en sofistikerad och väldigt kunnig publik, säger Robert med ett nöjt leende. Att det nu är tioårsjubileum för festivalen innebär inte att det kommer att bli några större ändringar i programmet, men det finns några punkter där man uppmärksammar det lite extra, avslöjar Robert: – Vi har varit nere på Brygghus 19 i Karlshamn och bryggt en jubileumsöl, Decade DIPA, som kommer att släppas i samband med festivalen, Det är även några andra bryggerier som varit med och bryggt, så det är ett stort samarbete. Varje år får man ju med sig ett glas hem där det står Växjö Ölfestival på, och i år har vi tagit fram en helt ny glasmodell. Det blir ett unikt, trevligt och snyggt glas. Annars blir det inget direkt firande, de som kommer hit vill vara fokuserade på ölen. Det är fler bryggerier än någonsin tidigare och det är en riktigt grym lineup. Om man är i ölvärlden kommer man att tycka att det är tillräckligt coolt. Med det sagt kommer det nog att bli några överraskningar. Dregen och Jesper Binzer kommer garanterat hit också och minglar, även om det inte blir någon spelning. Sedan kan det hända att blir någon överraskning, vi har några äss i rockärmen. – Naturligtvis siktar vi på minst tio år till, det är inget att hymla med. Vi lockar ju årligen 1200 besökare och det är i princip alltid slutsålt, så jag tror besökarna förväntar sig att vi fortsätter. Dessutom firar ju jag 20 år tillsammans med KÖK11 i höst. Och det ska firas, avslutar Niklas. I TEXT: OLA KARLSSON