Marknad 1
MED BAKPULVRET MOT FRAMTIDEN Jästmjölet revolutio
nerade bakandet i Sverige redan 1848. TEXT: TORBJÖRN KARLGREN FOTO: TOMAS KARLSSON 1848. Revolutionernas år i Europa. Frankrike, Tyskland, Polen, Italien och det österrikiska imperiet stod vid revolutionens rand, upploppen var legio i Rumänien, Schweiz och Brasilien och demonstrationer fyllde gator i Irland, Spanien, Sverige, Belgien och Portugal. ”Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke” inledde Karl Marx och Friedrich Engels ”Kommunistiska manifestet” när det gavs ut 21 februari samma år men för många rika och besuttna var revolutionen betydligt mer verklig än spöklik. Det jäste även i Örebro 1848. Men bara i degen. Just det året hade nämligen en apotekare vid namn Henrik Eberhard Ekström öppnat sin firma här i Örebro. Hans upp nning var Ekströms jästmjöl som vi idag känner som bakpulver. Jästmjölet blev en sensation och lade grunden till det företag vi lärde känna som Ekströms. Produkten revolutionerade kanske inte samhällen och nationer på det sätt som pågick ute i Europa – men dock bakandet i Sverige. Nu har det gått 171 år sedan Ekström slog upp portarna och idag är hans bakpulver ett av de äldsta i bruk varande varumärkena i Sverige. Men den Ekströms-gubbe som vi känner som symbolen för både produkt och företag är inte H E Ekström. Ekström sålde företaget till vinhandlaren K E Eklind, vars dotter gifte sig med Sigge Bergström, en ung värmländsk konstnär. Efter en årslång studievistelse i Paris återvände Bergström till Sverige och efter bröllopet försökte han övertyga svärföräldrarna om att det där med reklam nog var en bra idé, eftersom det trots allt mest var husmödrarna i och runt Örebro som var bekanta med bakpulvret. Sigge använde sina konstnärstalanger till att skissa på Ekströms-gubben men lånade den runda gestalten och de gemytliga ansiktsdragen från sin svärmor Jose na. 1907 såg Ekströms-gubben dagens ljus och snart förekom den vitklädde sockerbagaren i stora annonskampanjer, utan något påpekande från unge Sigge om varifrån han fått förlagan… Fortfarande – 171 år efter grundandet och med 112 år på nacken – blickar Ekströms-gubben, som alltså egentligen är en gumma, ned från Orklas fabrik vid motorvägen genom Örebro. Inte heller tjatar vi om att bakpulvret kom till efter att Ekström analyserat ett amerikanskt jästpulver och började framställa ett som var nästan likadant, vilket blev Ekströms bakpulver. Det är en piratkopiering som de nitivt har passerat preskriptionstiden. Nu tar Örebro traditionerna vidare mot framtiden. Örebro universitet, Örebro universitet Enterprise AB och Region Örebro län har startat ett treårigt projekt kring mat, matinnovationer och foodtech. – Vi har en stolt historia och en kulinarisk tradition vi bygger vidare på i en region som svämmar över av varumärken och kvalitet, säger Anna Ragén som leder projektet. – Vi är ett län av stora starka livsmedelsföretag med en stolt historia och en god framtid, ett län med matkultur 28