Marknad 1
GASTRO ÖREBROS BÄSTA RESTAURANGER 2019 TEXT: PAUL
DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Restaurangutbudet ökar i vårt län, från kvarters till mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets sex bästa restauranger 2019. Vi presenterar även White Guides ranking för vårt län 2019. Hög klass håller amano år efter år med sina välsmakande och rikligt tilltagna rätter, inspirerade av Toscana. Ett bra alternativ är någon av menyerna. Starten denna kväll är en mustig kantarellsoppa som aptitretare. Visst äter vi de, klassiska, färska pastasäckarna fyllda av ljuvligt len gorgonzola. Följt av en ”Carnaroli” risotto med Karl-Johan svamp, perfekt krämig. Huvudrätten en Tagliata på ox lé med parmesankroketter, fräscha grönsaker och höstkantareller. Brulée med siciliansk lakrits, vildhallon sorbet, saltbakad mandel och maräng, en härlig dessert. Gästerna lämnar amano mycket nöjda, kväll efter kväll. Restaurangen Boo Natur ligger i anslutning till det mycket vackra Boo Slott, några kilometer från Hjortkvarn och 50 minuter med bil från Örebro. Boo Natur är länets högst rankade restaurang i White Guide. Lunchen innehåller elva- och middagen arton serveringar. Starten på lunchen är en krustad toppad med vaktelägg, ett friterat grisöra samt bakad 50 rotselleri i en härlig buljong. Utsökt var ”Ägg Royal”, äggröra med löjrom från Kalix och fermenterad sparris. Höjdpunkten är de två höstliga rätterna, en quiche på kantareller toppad med riven try el samt en buljong med jordärtskocka och trattkantareller. Efter en brödservering bjöds huvudrätterna, en perfekt kokt gös med brysselkål och krispigt fisk äll samt en mustig nötbringa med rostat vitkål. Desserten är glass på spansk körvel, blåbär och smulor, så gott så gott. Avslutningen är en kopp ka e samt godis i form av en kola och fransk nougat med havtorn. Boo Natur har fått ihop smakerna till mästarklass i sin pågående gastronomiska resa. Bryggerikrogen i Nora är en restaurang med en hög gastronomisk nivå till glädje för gästerna, vilka årligen ökar i antal. En höstkväll åt vi fyra rätter ur den säsongsbetonade menyn. Första rätten var en mustig soppa. På tallriken låg lök, pumpa och riven sveciaost vilken fylldes upp av en het potage, buljong, på jordärtskocka. Gott. Andra rätten var en fint upplagd varm abborre med älvdalsrom och mandelpotatis i två former, flarn och klyftor. Huvudrätten är gös med bakade och hyvlade morötter samt brynt smör. Vi valde hjortron till dessert, serverad med salt karamellglass och ett arn på havre. Här möttes sött, salt och krispigt. En sådan utsökt final. Bryggerikrogen i Nora är en positiv mötesplats för gastronomiskt intresserade. Hög klass håller Grythyttans Gästgivaregård. Måltiderna serveras i de elegant uppdukade matsalarna. Förrätten är en vacker upplagd tallrik rökt gös tillsammans med blomkål, krasse och brynt smör, gott och smakligt. Visst serveras huvudrätten under en, cloche, kupa vilka samtidigt lyfts upp av servitörerna. På tallriken får vi en perfekt grillad röding med purjolök och ostron, bra fisk. Blåbärsdesserten med choklad, kola och champagnesås var önskvärt ”smarrig”. Ka e och en kaka i salongen är den väl valda avslutningen. Gästgiveriet ger en behaglig matupplevelse genom maten, servicen och miljön. Katrinelund, med hotell och restauranger är idag en attraktiv mötesplats i en mycket naturskön miljö. De två restaurangerna Gästgiveriet och Sjökrogen drivs och bedöms separat. Gästgiveriet erbjuder en tre-, fem- eller sjurättersmeny baserad på säsongens råvaror. En utsökt femrättersmeny bjöd en höstkväll på, ostron i en kålrabbi, fräsch havskräfta med rivna morötter i curry, Hjälmargös med sparris och löjrom från Vättern, hjort i två serveringar, tartar samt stekt med kålrot och trattkantareller samt en BÄSTA RESTAURANGERNA 2019 amano Boo Natur Bryggerikrogen i Nora Grythyttans Gästgivaregård Katrinelund Gästgiveriet Katrinelund Sjökrogen rotselleriglass med en äppelbakelse. Den goda och vackert upplagda maten ger tillsammans med den utmärkta servicen en minnesrik helhetsupplevelse på hög nivå. Sjökrogen, öppen sommartid, har som specialitet fiskrätterna. Populärast är Hjälmargösen, serverad med bakad zucchini, rökt paprika, skaldjurssås och krossad potatis, fisk som bäst. Vi gillar Fish´n Chips gjord på Hjälmargös med en aioli och pommes frites, klassiskt gott. Utsikten, miljön och den maten gör Sjökrogen till ett perfekt ut yktsmål. Årets Servitris/Servitör 2019 Årets restaurangchef/servitris är Alexandra Bergqvist på Mojo, utåtriktad, uppmärksam och mycket ”pro sig”. ®