Nöjesnytt Växjö 1
NOTISER THE CHAPTER HOUSE MED FINSMAKARÖL & PUBMA
T D en gamla källarlokalen på Klostergatan, där Millas Kafé tidigare huserade, står knappt att känna igen. Istället för mackor och kakor serveras nu finsmakaröl och genuin pubmat och de vita väggarna och den småputtriga inredningen har bytts ut mot stenväggar och träbalkar, som ger en rustik och varm känsla. Även om engelsmannen Mark Dobinson, som flyttade till Växjö från London för fem år sedan och som driver puben ihop med Daniel Djurvall, avskyr ordet gastropub, erkänner han att det är just det som The Chapter House i grunden är. –Ja, det finns nog ingen annan benämning, säger han och ler. Vi serverar huvudsakligen engelsk mat, där sjuttio procent av rätterna har nån form av öl i sig och det är naturligtvis mest fokus på öl överlag. Vi har endast craftöl, eller hantverksöl, och köper ingenting från storbryggerier, utan från mikrobryggerier. Vi har mycket svenskt och amerikanskt – jänkarna är ruskigt bra på öl just nu, men faktiskt inte så mycket engelskt. I baren finns arton olika kranar, varav två är ”husets”, som vi byter varannan månad ungefär. De andra kranarna byter vi så fort ett fat är slut. Det är därför vi inte har några etiketter på kranarna, utan en tavla som uppdateras varje kväll. Det innebär också att det alltid finns åtminstone en ny ölsort varje gång man kommer in till oss, men vi har naturligtvis även vin och drinkar, The Chapter House är inte bara ett ställe för ”ölkillar” (skratt). The Chapter House öppnade i början av april och mottagandet har varit bättre än Mark kunnat föreställa sig. Kanske beror det delvis på att konceptet är nytt för Växjö, resonerar han. –En sak jag gillar med Sverige är att man inte dricker varje dag, som man gör i England. Idén med The Chapter House är att man kan komma direkt efter jobbet och ta en eller två öl och så är det bra med det. Mark har en bakgrund som kock i England (att han jobbat med Gordon Ramsey för ”jättelänge sen” och en gång lagat mat åt den engelska drottningen är något han bara skrattar bort) och är följaktligen väldigt matintresserad, men framför allt är det servicen som är det viktiga, menar han. –Jag älskar ju att gå runt och att prata med folk. Jag frågar gärna om något inte är till belåtenhet. Det är bättre att vi får höra det direkt än att de åker hem och sprider eventuellt missnöje till sina kompisar. Jag vill att folk ska gilla sin öl och man får gärna smaka innan, inte ta en öl och sen sätta sig ner och vara missnöjd. Den sociala biten är oerhört viktig och jag vill att folk ska känna sig hemma här. Förutom Daniel Djurvall, som för de flesta är känd som ägare till Moshi Moshi och Izakaya Moshi, har Mark även en erfaren och kunnig personal bakom sig; bland annat Nathalie Dahlquist: –Det är lite extra roligt att kunna ha en tjej här som är så duktig på öl, menar Mark. Nathalie har full koll på läget och går hela tiden på kurser och provningar för att fortbilda sig. När det gäller just öl spår Mark att IPA-trenden är på väg tillbaka och den kommer att ersättas av framför allt suröl. –Det är en riktig sommardryck, som börjar bli väldigt populär. Men det kommer en massa nya roliga grejer, både inom lager, ekologisk öl och även alkoholfria, som börjar bli väldigt bra. Jag vill ha en jättebra produkt som ingen annan har och det är jätteroligt att sätta sig ner på måndagmorgonen och beställa nya ölsorter. På The Chapter House är det som ölfestival varje dag (skratt). ■ TEXT & FOTO: OLA KARLSSON N INFANTERIET NY LIVSSTILSBUTIK är livsstilsbutiken Infanteriet öppnade i Bländapassagen den 28 april var det en dröm som gick i uppfyllelse för ägaren Linnéa Holmgren. Linnéa är florist och dekoratör i grunden och efter ha jobbat som florist på Tant Grön i Lessebo, på en annan inredningsbutik i Växö och dessutom spelat elitfotboll för Östers IF sprang hon av en händelse på den lokal hon nu kallar sin egen. –När jag hittade den här lokalen kände jag direkt att det var dags att köra min grej och jag hade väldigt klara idéer om vad jag ville göra, säger hon. Jag visste att ville jobba med inredning – jag brinner verkligen för det – men jag ville också få in blommorna, för jag hade saknat det så mycket. Eftersom blommor kompletterar inredning så pass mycket numera ville jag kombinera det. Jag har fått så otroligt bra respons av kunderna och jag är väldigt glad och tacksam för det. Infanteriet känns redan som hemma. Infanteriet är med Linnéas egna ord en inredningsbutik med blommor som komplement och ett litet smalt utbud av kläder. Stilen på inredningen är stilren, med mycket naturfärger, och Linnéa har aktivt satsat på att ta in så mycket skandinavisk design som möjligt – inte bara för det är så hett i hela världen, utan också för att Skandinavien är så bra på just design. Bland varumärkena hittar man bland andra Snowdrops of Copenhagen, som bland annat gör möbler och mattor av återvunnet material och glas från Skrufs glasbruk – en extra rolig koppling eftersom Linnéa har sina rötter just i Skruv. Man hittar också kläder från Hope Sthlm och A by Anna från Göteborg, märken som Linnéa är ensam om i Växjö. –När det gäller blommorna sprang jag runt som en yr höna i början. Det kan vara ganska svårt att få tag i de som florerar på bloggar och stylingmagasin, men jag ville verkligen ha tag i det senaste i trendväg. Jag har mycket krukväxter kompletterat med snittblommor. Idag gör jag inga arrangemang, men jag sätter gärna ihop snittblommor och buketter. Allt med Infanteriet känns väldigt genomtänkt, stilrent och fräscht; från hur sortimentet visas upp till den personliga och coola touchen på inredningen. Det finns naturligtvis också en historia bakom namnet Infanteriet, avslöjar Linnéa: –Jag hade ett annat namn på gång först, men det kändes fel. Så jag kollade med min brors tjej. Hon är väldigt duktig och kreativ och hon sa åt mig att kolla in Försvarsmaktens hemsida, där de har många roliga ord. Och plötsligt var ordet bara där – Infanteriet. Det var kärlek vid första ögonkastet. För mig är dt är viktigt att man vet vad ordet verkligen betyder, att det står för något och jag tyckte att fotsoldat var så passande. Det är lite den situationen jag är i nu – jag är som en fotsoldat och det är en tuff kamp därute, med så många duktiga ute på marknaden. ■ TEXT & FOTO: OLA KARLSSON 82 | nöjesnytt