Nöjesnytt Växjö 1
Regionens – och kanske hela Sveriges – mest engag
erande och inspirerande matevenemang är äntligen tillbaka. Den här gången har man dessutom ett antal evenemang utspridda under en hel vecka, mellan den 11 och 19 september. 2021 Evenemanget MAT i Växjö, som i år anordnas för tionde gången, har blivit den självklara nationella mötesplatsen för den närproducerade, småskaliga och hållbara maten. I grund och botten har evenemanget sin utgångspunkt i frågan om hur man förändrar synen på mat, hur vi producerar den och hur världens resurser används, och man lyckas år efter år göra det i en form som är både folkbildande och tankeväckande. MAT väljer att fokusera på det lokala perspektivet genom att bokstavligt talat gräva där man står och genom att samla experter, debattörer, politiker, producenter, odlare och matälskare vill man främja en närproducerad, småskalig och hållbar matproduktion. Men det handlar naturligtvis också om ren och skär matglädje – något som bevisas av att matmarknaden man haft på Stortorget tidigare år lockat mer än 50 000 (!) besökare per tillfälle. 2020 var av naturliga skäl ett mellanår för MAT, och även om mycket varit osäkert in i det sista var det aldrig någon tvekan om att det skulle bli av i år, menar den nya projektledaren Karin Malm från Destination Småland. –Nej, det var det inte. MAT har ju faktiskt pågått i ett decennium, är ett oerhört uppskattat evenemang och ligger dessutom i tiden med sina frågor om hållbarhet. Under våren har det dock inte varit helt lätt att veta hur MAT skulle utformas och vi har fått göra många ändringar under tiden. Men nu är vi väldigt nöjda med hur programmet ser ut. MAT2021 kommer ju att pågå i över en vecka det här året – från lördagen den 11 till söndagen den 19 september – och det har ju funnits en stor osäkerhet runt hur man kan och får mötas. Därför blir det flera evenemang utspridda under veckan, men även en hel del digitala delar. De alltid lika populära seminarierna blir således helt digitala. Tisdagen den 14/9 blir det en seminariedag runt offentliga måltider och den 15/9 handlar det om lantbruk, krisberedskap och mathantverk. Det hela presenteras både via livesända föreläsningar, men också förinspelade sådana, 4 | nöjesnytt som man kan se på hemsidan när det passar en själv. Och som vanligt är det helt gratis. En rolig nyhet i årets program är att Tareq Taylor kommer att hålla i en digital cookalong, avslöjar Karin. –Det är ett samarbete mellan oss på MAT, Smålandsposten och ICA Maxi i Växjö. Tareq får en lista på småländska råvaror som vi tagit fram tillsammans med ICA Maxi Växjö, som han ska använda till sina recept och sedan förevisa. Om man vill vara med och laga tillsammans med Tareq kommer man att kunna köpa dessa råvaror i en förberedd kasse från ICA Maxi Växjö, eller ta del av receptet om man vill köpa ingredienserna på egen hand. Cookalong-en kommer att sändas på Smålandspostens hemsida, men inte bakom någon betalvägg, utan den är självklart också gratis. Tävlingen Årets Ekokock, som liksom förra året hålls på Rinkaby Gård återkommer söndagen den 13 september. På samma plats och samma tid blir det även ”Prova på utomhusmatlagning”. Tidigare år har man haft en tävling i utomhusmatlagning med flera lag, men i år bjuds allmänheten in att testa på och lära sig mer om hur man får till en god måltid utomhus. Leder utomhusmatlagningen gör Anton Lövgren och Emelie Detterskog som tidigare varit finalister i SM i utomhusmatlagning. Ett annat populärt inslag som återkommer är MAT-rundan. Karin igen: –MAT-rundan blev ju otroligt uppskattad förra året, både av besökare och producenter och har blivit lite större i år. Vi har utökat till 67 ställen och dessutom har vi i samarbete med LRF Sydost ett antal öppna gårdar runt om i Kronoberg. Man kommer bland annat att kunna besöka Stjärnvik Säteri, där Charlotte Malmqvist som är fårbonde berättar hur det är att driva lantbruk på det sättet. Den här är ett sätt för besökarna att komma ännu närmare och få information och kunskap om vår lokala livsmedelsproduktion. Utöver detta blir det Småländskt pizzamästerskap, som är ett samarbete mellan Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län, där man för första gången ska utse vilket lag som gör den bästa pizzan med småländska råvaror på. Det hela utspelar sig på residensets innergård mellan 1117 den 11 september, och det kan vara värt att nämna att det kommer att vara begränsat med åskådarplatser. Utöver allt detta har man under MAT2021 valt att göra en speciell satsning på restaurangnäringen, en satsning som man döpt till UT o ÄT. Karin förklarar: – Restaurangbranschen har haft det extra svårt under pandemin och tagit ett stort ansvar för att minska smittspridning, så vi tycker att behövs en extra boost. Samtidigt vill vi få publiken att hitta ut igen och kanske även fira att det börjar lätta lite och att den svåraste perioden förhoppningsvis är förbi. UT o ÄT innebär att alla restauranger och caféer i Växjö kommun får möjlighet att göra sin tolkning av lokal mat och hållbarhet, som ju ligger helt i linje med MAT:s vision. Programmet består av aktiviteter som restaurangerna själva kommer på och tar fram. Programmet uppdateras löpande, men bland annat kör PM Bröd & Sovel pizzakväll varje kväll i veckan med olika inriktningar, Villa Vik kommer att ha ost- och vinprovning med småländska ostar och svenska viner, Bishops Arms kommer att ha provning av fyra lokala ölsorter och på Villa deluxe kommer Gräddhyllan att göra comeback. De kör en tackamiddag, där de vill hylla och lyfta tacka-köttet, som är en outnyttjad och underskattad råvara som finns i Småland. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: ALEXANDER HALL Du hittar hela programmet för MAT 2021 på www.matsmaland.se