Marknad Örebro 1
GASTRO Filippa Nilsagård, på Krogen som inte finn
s, ”Årets servitris/servitör”. ÖREBROS BÄSTA RESTAURANGER 2020 TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Restaurangutbudet ökar i vårt län, från kvarters- till mer exklusiv nivå. Här följer efter våra besök, utan rangordning, länets sex bästa restauranger 2020. Hög klass håller amano år efter år med sina välsmakande rätter, inspirerade av Toscana. Ett bra alternativ är någon av menyerna. Starten denna kväll är en mustig kantarellsoppa som aptitretare. Vi tilltalas av den halstrade pilgrimsmusslan med hummerskum. Följt av en ”Carnaroli” risotto med höstsvamp, perfekt krämig. Huvudrätten är en rosmarinbakad gotländsk lammrostbiff med pecorino krokett. Chokladganache med saltkola, toffeglass och färska bär, en härlig, avslutande, dessert. Gästerna lämnar amano nöjda, kväll efter kväll. Restaurangen Boo Natur ligger i anslutning till det mycket vackra Boo Slott, några kilometer från Hjortkvarn och 35 minuter med bil från Örebro. Starten på lunchen är en krustad på prästost toppad med rosor samt det sedvanliga friterade grisörat. Utsökt var ”Ägg Royal”, äggröra med löjrom och fermenterad sparris. Tidigt kom en torsk med kål, följd av en brödservering. Höstlig var den grillade rotsellerin med svamp. Minnesvärd var tartaren på dovhjort samt den bräserade oxbringan. 40 Desserten är glass på spansk körvel, lingon och smulor, så gott så gott. Avslutningen en kopp kaffe samt godis i form av en kola och nybakade Madeleinekakor. Boo Natur har fått ihop smakerna till mästarklass. Bryggerikrogen i Nora är en restaurang med en hög gastronomisk nivå till glädje för gästerna, vilka årligen ökar i antal. Sommaren innebar rekord i antalet gäster. En höstkväll åt vi tre rätter ur den säsongsbetonade menyn. Första rätten var en skaldjursoppa. På tallriken låg färskost, fänkål och en rejäl klick löjrom vilken fylldes upp av het buljong, på skaldjur. Gott. Huvudrätten är en mjäll och smakrik gös på en bädd av blomkålspure och svamp med grillad blomkål samt brynt smör. Vi valde äpple och lingon till dessert, serverad med karamellsås och rikligt med maräng. Här möttes sött, salt och krispigt. En sådan utsökt final. Bryggerikrogen i Nora är en positiv mötesplats för gastronomiskt intresserade. Hög klass håller Grythyttans Gästgivaregård. Måltiderna serveras i de stilfulla matsalarna. Förrätter vi särskilt minns är en gös tillsammans med blomkål, krasse och brynt smör samt färsk grön sparris med ett vaktelägg, friterade nässlor och bränt bröd, båda rätterna var vackert upplagda. Visst serveras huvudrätten under en, cloche, kupa vilka samtidigt lyfts upp av servitörerna. Gott på tallriken var en mjäll och god Hjälmargös, samt en smakrik rödvinsbrässerad oxkind. Tre sorters rabarber är den perfekta finalen. Här bakad, marinerad i lag samt råa rabarber med mandelglass i en kall och frisk rabarberconsommé. Kaffe och en kaka i salongen är den väl valda avslutningen. Gästgiveriet ger en behaglig matupplevelse genom maten, servicen och miljön. Katrinelund, med Hotell och restauranger, är idag en attraktiv mötesplats i en mycket naturskön miljö. De två restaurangerna Gästgiveriet & Sjökrogen drivs och bedöms separat. Gästgiveriet erbjuder en tre- eller femrättersmeny baserad på säsongens råvaror. En utsökt femrättersmeny startade upp med tre snacks och en brödservering. Därefter fick vi ostron och krabba, strimlad bläckfisk, göshuvud med vit sparris, en fullträff, olika former av pumpa vaniljtarte samt en sockerkaka med punsch och vispad grädde. Till Gästgiveriet åker den som vill äta riktigt god mat lagad av ambitiösa, generösa och smaksäkra kockar. Sjökrogen, öppen sommartid, har som specialitet fiskrätterna. Vi och många fler gillar de tre rätterna, Fish´n Chips på gös, Hjälmargös samt Göswallenbergaren. De smakfulla Wallenbergarna serveras med en skagenröra, smörstekt potatis, brynt smör och nyriven pepparrot. I vår recension om Sjökrogen från 2014 skrev vi att en perfekt och föredömlig service, under ledning av restaurangchefen Ida Lüpke, gör att måltiden blir en fulländad matupplevelse. Så är inte fallet idag, där upprepade missar mellan servering och köket förvånar. Årets Servitris/Servitör 2020 Årets servitris/servitör är Filippa Nilsagård på ”Krogen som inte finns” i Närkesberg. Vänlig, kunnig och föredömligt uppmärksam. ® BÄSTA RESTAURANGERNA 2020 amano Boo Natur Bryggerikrogen i Nora Grythyttans Gästgivaregård Katrinelund Gästgiveriet Katrinelund Sjökrogen