Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Recept, läsning och kunskap
Hemlagat God advent i små portioner Allt det goda
i miniformat: julskinka på fröknäcke och hummer i tacobröd.
/ recept forts. från s. 21 Laxtartar på hårt tunn
bröd Här får den mjuka, milda salmalaxen sällskap av pepprig senap och salt kapris i en härligt krämig tartar. Skär laxen i kuber och mät upp övriga ingredienser i förväg och rör ihop allt före servering. 12–14 bufféportioner / ca 15 min några bitar hårt tunnbröd 180 g salmalax 2 msk finhackad rödlök (ca 1/2 rödlök) 1 1/2 msk gräslök 1 msk kapris (små) 1/2–1 msk dijonsenap 2–3 msk god olivolja salt några droppar saft från citron några vippor färsk körvel 1. Bryt tunnbrödet i munsstora bitar och lägg dem på ett serveringsfat. 2. Skär laxen i små kuber och lägg i en skål eller bunke. Skala löken och hacka den fint. Hacka gräslöken fint. Lägg ner i bunken och tillsätt kapris, dijonsenap och olivolja. Blanda och smaka av med salt och saft av citron. 3. Skeda upp laxtartaren på tunnbrödsbitarna. Toppa med körvel. crème fraiche. 2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme tillsammans med rosmarinkvistarna. Låt puttra tills det blir gyllene, lyft av från plattan. 3. Skiva kålroten lövtunt med hjälp av en mandolin, eller en vass kniv. Lägg ner skivorna, några åt gången, i smöret och ös så att de blir helt täckta. Lyft upp och lägg dem på pizzan. 4. Hacka hasselnötterna grovt och strö över. Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzan. 5. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills den blivit gyllene. Ta ut och riv över skal av citron. 6. Skär pizzan i portionsbitar. Äppelpaj med glöggmarinerade russin och vispgrädde Frasiga småpajer med juliga smaker i smart portionsstorlek. Vill du, går det såklart även fint att göra en stor paj, tryck då ut degen i en pajform med löstagbar kant, fyll med äpplen och toppa med smuldeg. 12 stora eller 24 små / ca 45 min (varav 30 min i ugn) 3 msk glögg, gärna starkvinsglögg 3/4 dl russin 1 rulle färdigköpt pajdeg (à 230 g) 3 medelstora äpplen 1/2 tsk kanel 1 tsk strösocker Pizza med kålrot, hasselnötter och rosmarinsmör Mjuk kålrot, knapriga nötter och kolaaktiga smörtoner. Godaste pizzan som tilltugg svänger du ihop snabbt med hjälp av färdig deg på rulle. ca 10–12 bufféportioner / ca 40 min 1 rulle färdig pizzadeg (à 230 g) 1/2–1 dl crème fraiche 50 g smör 2 stora kvistar färsk rosmarin 1 liten kålrot (à ca 350 g) 1/2 dl hasselnötter 2 pkt mozzarella (à 125 g) 1 citron, skalet av 1. Sätt ugnen på 220 grader. Rulla ut den kylda pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på ett tunt lager Smuldeg 75 g kallt smör 1 1/2 dl vetemjöl 0,75 dl havregryn 1 dl strösocker en nypa flingsalt Till servering 2 1/2 dl vispgrädde 1. Börja med att lägga russinen i glöggen i en skål och låt dra minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skär smöret till smuldegen i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. 3. Veckla ut den färdigköpta pajdegen och mosa ihop den till en klump. Dela den sedan i 12 stora eller 24 små bitar. Tryck ut degbitarna i en vanlig muffinsplåt (12 st), eller två muffinsplåtar för minimuffins. 4. Skala, kärna ur och skär äpplena i småbitar, ca 1 x 1 cm. (Gör du en stor paj, går det fint att skära äpplena i lite större bitar.) Blanda äpplena med kanel och socker. Häll av glöggen från russinen och blanda ner dem i äpplena. Fördela äppelblandningen i pajformarna. 5. Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen ca 20–25 minuter, tills de fått fin färg. 6. Ta ut och låt svalna något. Servera dem med vispad grädde. / forts. s. 26 "Goder afton, goder afton, välkommen var gäst! Vi önskar eder alla en fröjdefull fest ..." 24 Hemlagat Fritt ur visan Julafton av Alice Tegnér
Hemlagat Passion för pasta Möt tre profiler och de
ras personliga pastarätter.
Hemlagat 5 x sagolikt gott med saffran Kola, lusse
katter, mjuk kaka och två med extra finess.
Hemlagat Bakskola för jultider Om att baka lagom m
ycket, och med mer mod.
Hemlagat Soppor för vintertid Grönkål, rödkål, röd
betor och potatis som smakfulla vintervärmare.