Hemlagat 1
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Recept, läsning och kunskap
Hemlagat God advent i små portioner Allt det goda
i miniformat: julskinka på fröknäcke och hummer i tacobröd.
Hemlagat Passion för pasta Möt tre profiler och de
ras personliga pastarätter.
Hemlagat 5 x sagolikt gott med saffran Kola, lusse
katter, mjuk kaka och två med extra finess.
Hemlagat Bakskola för jultider Om att baka lagom m
ycket, och med mer mod.
Bästa baktipsen Hemlagat Skola Mys pepparkakor ”M
assor av pepparkakor”/ ca 30 min + 12 h + 5 min Lussekatter, vörtbröd och knapriga pepparkakor. Är det någon gång man vill att det man bakar ska bli riktigt lyckat, så är det väl så här i advents- och jultider. Men vad ska man tänka på när man planerar, rör ihop, bakar ut och gräddar? Och vilka fler tips och råd hjälper en att lyckas, inte minst för att få till julens godaste pepparkakor? My Feldt, konditor och bakboksförfattare, också känd från teveprogrammet Mys bröllop, har kunskapen och tipsen. — Jag tror att många ser visionen så här innan jul, hur härligt det ska bli med saffrans- och pepparkaksdoft och hur hela familjen står och bakar tillsammans. Det vill man lyckas med. Men det finns en risk att baket kantrar, framförallt om man har barn, och särskilt trötta barn, eller bara på grund av att man själv är en trött vuxen. Att baka ska vara kul! My skickar därför med ett första viktigt tips av egen erfarenhet, nämligen att ”pepparkaksbaksransonera”. — Inga barn, eller vuxna, tycker att det är roligt att baka 200 pepparkakor. Och pepparkaksdeg har ju en viss tendens att aldrig ta slut. Därför rekommenderar jag att man bakar lite i taget, när lusten faller på. Så gör en pepparkaksdeg som du förvarar i kylen. Plasta in den väl, den håller i minst en vecka. Ta sedan fram så mycket deg åt gången som du har lust till, kanske lagom för var och en i familjen att baka en plåt var av. Bakmagi à la My My Feldt är konditor och driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad. Hon har gett ut böckerna Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga: Bakning, känslor och natur och Rullrån och tankebrus: En bakbok för livet och döden (Bonnier fakta). Följ My på instagram @myfeldt Just gällande bak av pepparkakor har My ett bra tips för att lyckas in i det sista: — Tänk på att pepparkaksvakta. Pepparkakor bränns lätt vid, så det bästa är att parkera sig framför ugnen och vakta. Varför inte med en kopp glögg! Kanske har du förlorat dig i någon av Mys lätt förtrollade bakböcker, som är något av sagovärldar, och med stark anknytning till naturen och årstiderna. Som hon skriver i introt till sin första bok Blåbärssnår, äppelskrutt och / forts. s. 48 475 g smör 20 tsk/60 g malen kanel 10 tsk/30 g malen ingefära 10 tsk/30 g malen kryddnejlika 1/2 tsk kryddpeppar 4 ägg 5 1/2 dl/800 g ljus sirap 3 1/2 dl/315 g strösocker 2 1/2 tsk/12 g bikarbonat 23 1/2 dl/1,4 kg vetemjöl 1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 2. Smält smöret. Ta av från värmen och rör ner kryddor. Bland ägg med sirap och socker och blanda ner i smör- och kryddblandningen. 3. Blanda bikarbonat och mjöl i bunken till en köksmaskin och häll i smörblandningen. Kör tills du har en slät deg. Täck degen med plastfilm och låt den vila över natten i kylskåp. 4. Ta ut degen från kylen och knåda den smidig. Kavla ut degen med lite mjöl på plåtar med bakplåtspapper och stansa ut pepparkakor. 5. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Obs, i det här receptet anges ingredienser i både mått och vikt, beroende på om du använder våg eller måttsats. Vikt rekommenderas för bästa exakthet. Ugnstemperaturen som anges är för varmluft. Om du inte har varmluftsfunktion, höj värmen med 20 grader. Hemlagat 47 Bilder ur böcken Rullrån och tankebrus: En bakbokför livet och döden (Bonnier fakta), Foto: Linda Lomelino.
Hemlagat Soppor för vintertid Grönkål, rödkål, röd
betor och potatis som smakfulla vintervärmare.