Nöjesnytt Växjö 1
skogens guld Vi tipsar om goda och lättlagade rät
ter, fyllda med härlig svamp! MINIPAJER MED KANTARELLER 15 st PAJDEG: 125 g Arla® Svenskt Smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten FYLLNING: 200 g kantareller 1 knippe salladslök 1 msk Arla® Svenskt Smör 2 dl riven Arla Präst® ÄGGSTANNING: 2 ägg 1 dl Arla® mjölk 1 dl Arla® vispgrädde 2 krm salt 1 krm svartpeppar Sätt ugnen på 200°. Hacka samman smör och mjöl för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i 15 små aluminiumformar. Låt stå i frysen 10 min. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca 10 min. Ansa kantarellerna, låt de konserverade rinna av väl, och fräs dem i smör. Ansa och strimla salladslökarna. Fräs löken mjuk i smör. Lägg kantareller, lök och riven ost i pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i pajformarna.Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. TRATTKANTARELLSOPPA 4 port 300 g trattkantareller 3 schalottenlökar 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 2 dl vitt vin 1 msk vitvinsvinäger 8 dl grönsaksbuljong 3 dl Arla Köket® syrad grädde 30% 2 msk hackad färsk gräslök Skala och hacka schalottenlökarna. Bryn trattkantareller och schalottenlök i smör-&rapsolja. Lägg undan lite svamp till serveringen. Tillsätt vin och vinäger och reducera till hälften. Rör ner buljong och syrad grädde. Koka upp och låt koka på svag värme ca 20 min. Mixa soppan slät med stavmixer. Servera soppan toppad med den stekta svampen och hackad gräslök. KANTARELLTOAST MED PICKLAD RÖDLÖK 4 port 4 skivor surdegsbröd 300 g kantareller 2 krm salt 1 krm svartpeppar 1 msk hackad färsk timjan 1 msk Arla® Svenskt Smör till stekning 4 skivor lagrad Arla Präst®, långlagrad PICKLAD RÖDLÖK: 1 dl ättiksprit 12% 2 dl strösocker 3 dl vatten 2 rödlökar Börja med löken: Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna något. Skala och skiva löken tunt och lägg i en glasburk. Häll på den ljumma lagen och låt stå tills den kallnat. Den är sedan klar att serveras, men håller ytterligare 1-2 veckor i kyl. Sätt ugnen på 250°. Stek brödskivorna i smör och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ansa och stek kantarellerna i smör, salta och peppra och strö över timjan mot slutet. Lägg kantarellerna på bröden och lägg på osten. Gratinera högt upp i ugnen 3-5 min tills osten smält. Servera med picklad rödlök. Garnera med färsk timjan. SVAMPPASTA MED TRYFFEL 4 port 300 g pasta, t.ex. tagliatelle 300 g champinjoner 400 g kronärtskockshjärtan 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 2 dl Arla® vispgrädde 2 pressade vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 krm svartpeppar Rivet skal och pressad saft av ½ citron 2 tsk olja med smak av tryffel 70 g ruccola Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär svampen i halvor. Låt skockorna rinna av och skär dem i bitar. Stek svampen i smör-&rapsolja i en stekpanna 3-5 min. Tillsätt kronärtskockor, grädde, vitlök, salt, peppar, citron och olja. Låt allt koka ihop några minuter. Häll av pastavattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Häll över såsen, rör om och vänd ner ruccolan. SVAMPRISOTTO 4 port 4 dl carnaroliris 200 g kantareller 100 g skogschampinjoner 10 g torkade trattkantareller 3 dl vitt vin 1,2 l hönsbuljong 1 schalottenlök, finhackad 2 klyftor vitlök, finhackad 100 g parmesanost, riven 50 g smör Smör, till stekning Salt & peppar Tillsätt risottoriset i en stor och bred kastrull med lite smör. Svetta riset och tillsätt den torkade svampen och den finhackade löken. Tillsätt vitt vin till riset och låt vinet koka in. Späd risotton med hönsbuljong, den skall koka lugnt hela tiden och kokningen ska inte avstanna. Detta tar cirka 18 minuter, men läs på förpackningen hur just ditt risottoris ska tillagas. I en separat panna, tillsätt smör och stek kantareller och championjoner. När riset har en krämig konsistens och buljongen är slut - tillsätt smör och riven parmesan. Lägg upp och toppa med nystekt svamp! OMELETT MED SVAMPFYLLNING 4 port OMELETT 8 ägg 3 dl Arla® mjölk 1 dl Arla Köket® riven ost pizza Salt & peppar SVAMPFYLLNING: 500 g blandad färsk svamp 1 gul lök 2 msk Arla® Svenskt Smör 3 dl Arla® vispgrädde Salt & peppar 1 dl hackad färsk persilja Sätt ugnen på 200°. Rör ihop ägg och mjölk i en bunke, tillsätt osten, salta och peppra. Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Rensa och tvätta svampen, skär den i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna ca 5 min, salta och peppra. Häll på grädden och låt koka ihop ca 3 min. Servera omeletten med svampstuvning och en sallad. Strö över persiljan.