NG Gbg 1
Spanien som han hade köpt under ett tillfälligt s
läpp. Han hade kommit överens med sin polare om att de skulle bli vinintresserade och så tog jag en klunk av det där och bara...vad fan händer? Det var så gott, jag kände bara “kan vin smaka så här?” och blev helt besatt. Jag kände att jag behövde grotta ner mig i det och drack pinot noir hela tiden. Sedan var bollen i rullning. Var det vinet väldigt speciellt eller var det mest att du hade hittat vad du gillar? – Det var verkligen ett speciellt vin. Dels är det sjukt ovanligt med pinot noir från Spanien, och det kom från någon cool vinmakare i Katalonien typ. Jag försökte hitta den där upplevelsen igen och så har det liksom fortsatt. Man får den ibland och känner att något är helt magiskt. När fick du den upplevelsen senast? – På Astoria för någon vecka sedan när jag drack ett Montrachet som var helt mind blowing. Just nu är det många på Tiktok som köper billigt vin och mixar det i en blender för att få det att smaka bättre. Kan det ligga något i det? – Japp, det funkar att lufta vin så men fy fan vad ocharmigt att dra fram mixern på en tillställning. Nej tack. 24 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2021 FÖR ETT ÅR sedan blev Frida erbjuden sitt andra bokkontrakt, och i augusti i år finns hennes vinbok på hyllorna. – När jag fick frågan om att skriva vinbok behövde jag grotta ner mig så mycket mer i det och jag har insett att det är så himla roligt. Intresset fanns där hundra procent men jag har också tvingats lära mig mer om det när jag skrivit boken. Har du varit mest nervös för att släppa kokboken eller vinboken? – Det här är så pissnervöst. Jag är inte utbildad kock heller men jag vet att om man steker vitlök blir det gott liksom. Det känns som att det är mer av en vetenskap kring vin. – Ja! Jag får ofta bilder i huvudet av vad grejer smakar. Jag drack ett vin i somras och då kändes det som jag luktade på min mormors torra läppstift. Så kanske man inte ska beskriva vin, men jag har valt att skriva boken på det sättet. Man ska inte köpa den om man är en gubbe som är sommelier, för då kommer man tycka att jag är en idiot. PÅ TAL OM gubbsommelierer kan det ibland kännas som att gubbar har i många år lagt beslag på vinvärlden och gjort den mer svårtillgänglig än den nödvändigtvis behöver vara. Den första säsongen av Vin-tv blev väldigt uppskattad, kanske tack vare den lättsamma framtoningen. Jag frågar Frida hur hon ska lyckas överföra den lättsamheten till sin kommande bok. – Boken är liksom ingen skolning i vinkunskap utan det handlar snarare ganska mycket om den filosofiska biten för mig. Typ ta reda på vem som står bakom vinet, vilken familj som odlat markerna, om det är biodynamiskt, naturligt gjort – allt det bakom själva vinmakaren. Det gör det så mycket roligare att till exempel ha ett husvin när man vet vem som har gjort vinet. Jag tar också upp kul grejer som typ hur man bygger en vingarderob, förklarar naturvin, hur man handlar från privatimport. Det finns en del om att starta en vinklubb med sina kompisar. Till den har jag gett tips på massa vinprovningar man kan ha. Frida fortsätter: – Det är inte en bok med 400 druvor. Jag har skrivit om mina favoritdruvor och varför jag gillar dem. Jag har läst många vinböcker där jag bara känt “jag orkar inte, jag bryr mig inte”. Den här boken är mer en enkel och rolig guide typ. Den heter Vin från A till Ö, och det är precis vad den är, men också kul och snäll vilket är allt jag vill. Vad skulle krävas för att du skulle sätta ditt namn på ett vin? Tänk GW eller Pernilla Wahlgren. – För att sätta mitt namn på ett GW-typav-vin, jättemånga miljoner. Nej men jag skulle inte göra det. Däremot håller jag faktiskt på att ta fram en pet nat med Pompette just nu, men det kommer inte att vara jag framför en brasa på etiketten. Vi provade ett vin förra veckan och det var så gott. Det är från en jättefin vinmakare, inget bulkskitvin. Så det är på väg och jag är jättepeppad! När jag fick frågan kände jag först att nej det kan jag absolut inte göra, just för att jag tänkte typ GW. Inget ont om GW! Det känns lite knepigt att få till ett kändisvin på ett bra sätt. – Ja, och så kommer det inte vara. Det kommer inte ha “Frida” i namnet. Jag var som sagt väldigt tveksam för jag tror kanske inte att GW har varit med jättemycket i processen att hitta sitt vin. Han dricker säkert pissdyra viner, han dricker liksom inte 79 kronors zinfandel. Att få göra det här med Pompette som är en välrenommerad vinimportör som aldrig skulle ta in dåliga grejer gör att det bara känns kul. Men obs, jag är absolut inte en kändis. Frida Lunds bok Vin från A till Ö kan förbeställas nu.