NG Gbg 1
THE WHITE GUIDE RIKS DE TAR ÖVER WHITE GUIDE Den
nordiska gastroguiden har fått en ny ledning. FURILLEN GOTLAND PORTAL FLYTTAR IN PÅ GRÅ GÅSEN Klas Lindberg med personal tar över köket under sommaren 2021. FÖRRA ÅRET VAR de nya ägarna Björn och Cecilia Westerholms första sommar på Grå Gåsen, och det slutade med succé. Mitt i pandemin lockades över 20 000 gäster till krogen, som då gästades av Danyel Couets krog Allegrine. DETTA ÅR HAR turen kommit till Klas Lindberg, som till vardags driver restaurang Portal vid St:Eriksplan i Stockholm. Precis som förra året kan Grå Gåsens besökare förvänta sig mycket mat från den öppna grillen, men med en för året ny touch. – Vi kommer att erbjuda en blandning av det vi serverar på Portal Bar och Portal Restaurang, säger Klas Lindberg som själv flyttar ner med delar av teamet. DEN TILLFÄLLIGA FLYTTEN till Gotland innebär emellertid inte på något sätt att Portal stänger. Baren håller öppet hela sommaren, och restaurangdelen stänger bara under industrisemestern. PORTAL ÄR HELLER inte den enda stockholmskrog som flyttar till öjn denna sommar. Bland annat kommer Främmat att gästspela i köket på Furillen, medan Sally Voltaire tar över driften av prästgårdscaféet i Vamlingbo. Allegrine med Danyel Couet i spetsen stannar även de kvar i krokarna, då de kommer att ruska liv i Guldkaggen, ett hamnmagasin från 1600-talet vackert beläget i Burgsviks hamn. PANOS GÖTEBORG PANOS PAPADOPOULUS ÖPPNAR KROG I GÖTEBORG Den forna baddräktskungen byter bransch. GRUNDAREN AV MODEIMPERIET Panos Emporio ska nu bygga ett restaurangimperium. Detta står att läsa i ett pressmeddelande, som även förkunnar att Panos Papadopoulos första krog kommer att öppna i centrala Göteborg efter sommaren 2021. KONCEPT OCH NAMN är ännu inte offentliggjort, men ord som greek fusion och fun dining droppas i samma pressmeddelande. – Jag vet att jag kommer bli ifrågasatt. Jag räknar med det och jag triggas av det. Jag har alltid blivit ifrågasatt vad jag än har gjort, eftersom jag ofta varit före min tid. Det är det som driver mig framåt och också det som alltid gett mig modet att våga göra oväntade saker, bryta regler och spränga gränser. Mitt nya projekt är bara ytterligare ett nytt sätt att göra det på, konstaterar Panos. PANOS EMPORIO GRUNDADES 1986 och för två år sedan sålde grundaren majoritetsdelen av företaget till den norska modedistributören Syversen AS. Samma år omsatte företaget drygt 23 miljoner kronor. 70 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2021 FRÅN OCH MED den sista mars tillträder Joanna Sundström som vd för White Guide Global AB. I samma veva kliver Ami Hovstadius in som marknadsansvarig samtidigt som ölexperten Sanna Lindberg tar över som huvudredaktör. – Restaurangbranschen är en oerhört viktig del av näringslivet, och att lyfta fram den har aldrig varit mer angeläget än nu. Jag ser fram emot att tillsammans med branschen och dess intressenter skapa mervärden och möta gästernas behov med en självklar respekt för den rådande pandemisituationen, säger Joanna Sundström. SVENSKA WHITE GUIDES testande av krogar har sedan december 2020 tillfälligt pausats på grund av rådande omständigheter, men återupptas i april detta år. White Guides grundare och delägare Lars Peder Hedberg fortsätter som senior rådgivare och skribent för guiden. O'LEARYS RIKS O'LEARYS KÖPER HARRYS Ambitionen är att bli den största eatertainmentkoncernen i Europa. FRANCHISEKEDJAN O'LEARYS HAR tecknat ett avtal om att köpa över 94% av aktierna i Harrys Pubar AB av den nuvarande huvudägaren Christoffer Lundström. Affären ska enligt överenskommelsen genomföras under andra kvartalet 2021, och ambitionen är att skapa den största eatertainmentkoncernen i Europa. – Våra varumärken kompletterar varandra bra och även om båda verkar inom eatertainmentbranschen har varumärkena två olika positioneringar i marknaden och olika målgrupper, säger Kenneth Lorentzen, VD på O’Learys Trademark. STEFAN LÖFVEN RIKS KROGRESTRIKTIONERNA FÖRLÄNGS TILL DEN 3 MAJ Alkoholstoppet efter klockan 20:00 förlängs ytterligare en månad. SOM VÄNTAT FÖRLÄNGDE regeringen de gällande restriktionerna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det nya riktdatumet är den 3 maj, och fram tills dess måste krogarna sluta servera alkohol senast 20:00. ALLA RESTAURANGER MÅSTE dessutom stänga 20:30, oavsett om de serverar alkohol eller inte. Vad som kommer att hända efter den 3 maj är fortfarande oklart. EATERTAINMENTGENREN, SOM ÄR en benämning för mat och dryck i kombination med sociala spel, aktiviteter, evenemang och sport, har varit på stark frammarsch under senaste åren och företaget hoppas på att intresset ska fortsätta öka även efter pandemin. – I spår av digitaliseringen och ett utökat hemmajobb ser vi att behovet av att umgås fysiskt tillsammans med vänner, familj och kollegor ökar, säger Kenneth Lorentzen. O’LEARYS HAR FLER än 110 enheter runt om i världen och får i samband med förvärvet av Harrys ytterligare ett tjugotal franchiserestauranger i Sverige.