Nöjesnytt Jönköping 1
BENGTSONS OST Kanske är du en av dem som saknat e
n riktig ost- och delikatessbutik i Jönköping? I så fall behöver du inte vänta längre. I slutet av oktober öppnade nämligen Bengtsons ost på Asecs med Ludvig Taninger och sambon Mika Liljedahl i spetsen. Paret som lämnade trygga Helsingborg för att expandera och ta företaget vidare till Småland. – Nu är det bara glädje i att vara igång men det har varit och är fortfarande otroligt mycket jobb. Men läget här är ju fantastiskt! Vi har ett ö-läge mitt emot Systembolaget nära en av de större entréerna. Vi fick förfrågan att öppna redan för två år sedan men då var inte tajmingen för vår del den bästa, men vi är så tacksamma att centrumchefen Lars Bröms kunde vänta in oss, säger Ludvig Taninger. VALET FÖLL PÅ OSTEN Men historien om Bengtsons ost sträcker sig närmare 70 år bakåt i tiden, närmare bestämt till 1951 i Lund. Men det var först i början av 90-talet som Ludvigs föräldrar köpte namnet Bengtsons ost och öppnade egen butik i Helsingborg. – Jag är ju mer eller mindre född i ostaffären och har varit med mamma där sen jag var liten bebis. När jag blev äldre jobbade jag extra i butiken, så jag har verkligen vuxit upp med ost. Sen kom det en period när jag istället valde att plugga till ekonom och efter examen stod jag i vägskälet om jag skulle fortsätta på ekonomispåret eller om jag skulle satsa på företaget. Men jag såg så mycket potential i Bengtsons ost att valet föll på det, fortsätter Ludvig. Bengtsons ost erbjuder dock mer än ost. Här kan du även köpa charkuterier, chokladpraliner, te, vinägrett och marmelad. Men kärnan är ost och egenlagring av klassiska ostar som herrgård och präst, men i utbudet finns också mycket välkända dessertostar. Alla ostar som säljs är lagrade i minst två år och totalt erbjuder de hela 150 olika sorter att välja mellan. – Det finns så otroligt mycket olika ostar och man blir aldrig fulllärd. En nydelad Bengtsons Special är vår egenlagrade Herrgård och det tröttnar jag aldrig på, säger Ludvig och skrattar. – Men sen brinner jag även för affärsverksamheten i sig med utbud, inköp, lager och service med mera. Med tiden kommer verksamheten utvecklas ännu mer och redan i januari har vi tänkt börja med servering här då man ska kunna slå sig ner och avnjuta en ost- och charktallrik. FÖRSTA BUTIKEN UTANFÖR SKÅNE Butiken på Asecs är den fjärde i Sverige men den första utanför Skåne. Från början sökte man en franchisetagare som skulle öppna i Jönköping, men efter mycket om och men blev det alltså Ludvig och Mika själva som flyttade hit och öppnade. – Det har gått så bra och vi har fått väldigt fin respons! När jag valde att gå in helhjärtat i företaget så hade jag funderat länge på varför det inte fanns någon rikstäckande ost- och delikatessbutik när efterfrågan är så stor. Vi har redan fått förfrågan om att öppna i flera andra gallerior, men vi börjar här och sen är målet att fortsätta växa i Sverige. För att sammanfatta utbudet så finns det alldeles för mycket gott för att inte göra ett besök på Bengtsons ost! I TEXT: MELINDA KÅREMALM FOTO: PRIVAT FRIMANS CAFÉ & BISTRO För ett par månader sedan, närmare bestämt i början av augusti, öppnade Frimans café och bistro. I det mest centrala av Jönköping, med utsikt mot hamnkanalen ligger denna pärla som är unik på flera sätt. Frimans café och bistro startades av paret Anders och Ulrika Friman, som verkligen inte lämnat något åt slumpen i sin verksamhet. – Det har varit många och långa diskussioner som har lett fram till rätt koncept, men när vi fick tag på den här lokalen kände vi verkligen att vi kunde genomföra det vi drömt om. Här ryms allt under samma tak, det vill säga café, bistro och bar, säger Ulrika Friman. RÄTT LOKAL FÖR RÄTT KONCEPT Ja, här ryms verkligen allt! Hur en så pass stor lokal på över 500 kvadratmeter som Frimans är, dessutom kan kännas så otroligt mysig är svårt att förstå, men mysigt är det. Stora fönster ut mot kanalen med Rådhusparken i bakgrunden, sammetsstolar, mysig belysning, en uteservering med kvällssol och en monter fullproppad med det ena tjusiga bakverket och mackan efter det andra. – Styrkan i att vara egna och driva eget är framförallt flexibiliteten. Vi bestämmer meny och inredning med mera helt själva, säger Anders. – Vi har velat skapa en trivsam miljö för alla människor och det har blivit precis som vi önskar. Här kan man komma ett gäng där någon vill ta en fika, en vill ta en öl och en tredje vill äta mat, det finns något för alla, fortsätter Ulrika. SPÄNNANDE MAT AV KREATIV KOCK I köket jobbar bland annat Susanne Holmgren som är en av två kockar på Frimans. Hon beskriver varmt sin arbetsplats och glädjen i att få vara kreativ och sätta färg och smak på maten som serveras. – Mat ska vara färg, kul och gott och jag sätter gärna min egen touch på det jag gör. Det kan till exempel vara att färga quinoa med rödbetor för att göra den lite färgglad, säger Susanne. Utbudet är brett och har du inga måsten kan du stanna på Frimans så gott som hela dagen. Frukost, helgbrunch, bistro, smarriga cocktails på färsk frukt, alkohol eller alkoholfritt, mackor, fika, kaffe och mer där till. Vegansk, vegetariskt, laktosfritt, varmt eller kallt eller hur du som kund nu vill ha det. Allt utan alkohol går dessutom att lösa som Take Away. – Bakverken görs av Thimons konditori och bageri i Nässjö och utbudet i montern varierar därför ganska mycket då de har fria händer vilket är väldigt roligt. Man kan även förbeställa bakelser och tårtor av oss. Vi rostar även vårt kaffe på plats vilket vi är ganska ensamma om i Småland. Rostade kaffebönor finns även till försäljning för den som vill köpa med sig det hem, säger Anders. PARADRÄTTEN Men om det finns någon paradrätt eller bakverk som man inte får missa? Nej, det finns flera. Förutom då rostat kaffe och bakverk som är en fröjd för såväl ögat som smaklökarna, så tipsas det om Tarte Flambee. En franskinspirerad pizza à la Frimans café och bistro! I TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM 46 | nöjesnytt