NG Malmö 1
EN RIKTIGT SCHYSST NYÅRSSUPÉ Är du ute efter att
servera en säsongsanpassad pangsupé på nyårsafton så behöver du inte leta längre. Vi har recepten för alla som vill äta gott och miljömedvetet när 23 blir 24. TEXT: REDAKTIONEN FÖRRÄTT: GRÖNKÅLSSALLAD MED APELSIN OCH VALNÖTTER INGREDIENSER: Färsk grönkål Apelsiner Valnötter Rödlök Fetaost (valfritt) Olivolja Balsamvinäger Honung Salt och svartpeppar INSTRUKTIONER: Riv grönkålen i bitar och massera den med lite olivolja för att göra den mjukare. Tillsätt apelsinskivor, hackade valnötter, tunt skivad rödlök och eventuellt smulad fetaost. Blanda dressingen med olivolja, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Häll över salladen. DRYCK Vin: En frisk och fruktig sauvignon blanc eller en torr riesling kan komplettera den friska grönkålssalladen och balansera sötman från apelsinerna. Alternativt ett mousserande vitt vin eller en lätt och uppfriskande ginbaserad cocktail med citrustoner kan också vara passande. HUVUDRÄTT: ROTFRUKTSGRYTA MED KIKÄRTOR OCH TIMJAN INGREDIENSER: Potatis Morötter Palsternacka Rotselleri Kikärtor (konservburk eller kokta från torrt) lök Vitlök Tomatpuré Grönsaksbuljong Färsk timjan Olivolja Salt och svartpeppar INSTRUKTIONER: Skär alla rotfrukter i bitar och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i olivolja tills de är mjuka. Tillsätt de skurna rotfrukterna och kikärtorna och stek i några minuter. Tillsätt tomatpuré, grönsaksbuljong och färsk timjan. Låt grytan sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar. DRYCK Vin: Ett medelfylligt rödvin som en pinot noir eller en grenache kan fungera bra med de robusta smakerna från rotfrukterna och kikärtorna. Alternativt ett vitt vin med lite struktur, som en chardonnay, eller en kryddig öl, som en belgisk dubbel, kan vara goda alternativ. 72 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2023 EFTERRÄTT: ÄPPELKOMPOTT MED KANEL OCH NÖTTER INGREDIENSER: Äpplen (lokala sorter om möjligt) Honung eller lönnsirap Kanel Valnötter eller mandlar Vaniljglass eller vaniljsås (valfritt) INSTRUKTIONER: Skala och skär äpplen i tärningar. Koka äpplena tillsammans med honung eller lönnsirap och kanel tills de blir mjuka. Strö över hackade nötter. Servera varmt som det är eller tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås. DRYCK Vin: En söt och kryddig dessertvin, som en muscat eller en söt riesling, kan harmonisera med äppelkompotten och kanelen. Alternativt ett äppelbaserat cider eller en calvados (äppelsprit) kan vara läckra dryckesval som kompletterar äppelsmaken.