Nöjesnytt Växjö 1
gron kvıst PÅ NYA ÅRET Nytt år, nya föresatser. E
n av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa, din ekonomi och miljön är att äta mera grönsaker och mindre kött. Här är inspiration till en grön nystart på året. A lltså är det nu du gör dig själv och omvärlden en tjänst, och börjar om på ny grön kula. Ät mindre, men bättre och mer sällan kött, och frossa i stället i alla former av grönsaker du kan komma på. Kött är den absolut största miljöboven, och det skulle gynna oss alla något enormt om fler avstod någon gång ibland. Om hela jordens befolkning lät bli att äta kött en dag, sparas en mängd koldioxid som motsvarar över 2.000 varv runt jorden med en bil. Värt att tänka på, eller hur? KÖTT SOM TILLBEHÖR Därmed vill jag inte ha sagt att alla måste ta på sig vegankostymen i detta nu. Jag menar bara att man inte behöver äta kött varje dag, utan se det som en utmaning att testa nya grönsaker och lära sig att variera dem. Använd det som inspiration och inte något tråkigt tvångstänk. Då kommer du också att upptäcka att du har råd att köpa betydligt bättre kött när du väl är sugen. Själv älskar jag både och. Jag tycker helt enkelt att det är kul och gott med grönsaker och ser gärna köttet som ett tillbehör i stället för tvärtom. Gör ett försök, se hur det går. GRÖNKÅLSPIZZA MED GORGONZOLA För 4 portioner, 30 min cirka 400 g grönkål 3 vitlöksklyftor, tunt skivade 2 msk olivolja 1/2 citron salt nymalen svartpeppar 1 pizzakit, inklusive tomatsås 150 g gorgonzola Lossa bladen på grönkålen, skölj och skär bort mittnerven. Blanchera sedan i kokande lättsaltat vatten i en stor kastrull i två minuter. Låt rinna av, pressa torrt och strimla. Fräs bladen med vitlök i olivolja i två minuter. Blanda ned citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Rulla ut pizzadegen. Bred ut tomatsåsen. Fördela grönkålen ovanpå. Bryt över gorgonzola. Grädda i 250 grader i 10-15 minuter. 60 | nöjesnytt CITRON OCH FÄNKÅLSRISOTTO MED CHILI För 4 portioner, 45 minuter 2 fänkålsstånd 1 tsk fänkålsfrön olivolja 3 vitlöksklyftor, tunt skivade salt nymalen svartpeppar cirka 1 l grönsaksbuljong smör 2-3 schalottenlökar, finhackade 4 dl risottoris, t ex avorio, carnaroli eller vialone nano 2 dl vitt vin 1 citron cirka 1 1/2 dl färskriven pecorino + extra 2 små torkade chili eller 1 nypa chiliflakes Skär av rotplattan på fänkålsstånden och skiva resten tunt. Spara på "dillen". Mortla fänkålsfröna fint. Hetta upp olivolja i en stor kastrull, fräs fänkål, fänkålsfrön och vitlök hastigt, sänk värmen, salta och peppra och låt det mjukna under lock. Koka upp buljongen, den måste sjuda hela tiden. Hetta upp en klick smör och lite olivolja i en annan rymlig kastrull. Tillsätt schalottenlök och risottoris, fräs under omrörning tills det blir glansigt och lite genomskinligt. Tillsätt vin och låt det koka in. Häll sedan på en mugg buljong, sänk värmen och rör om tills all vätska kokat in. Fortsätt så tills riset är ungefär halvfärdigt, då du tillsätter fänkålen och ännu lite mera buljong. Upprepa med buljong tills riset är mjukt, men har lite kärna kvar. Tillsätt en generös klick smör, salt, peppar, rivet citronskal och pecorino. Smula ned chilin och smaka av, eventuellt med lite citronsaft. Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Garnera med fänkålsdillen och servera med extra pecorino. MATIG LINSSALLAD MED ROSTADE ROTFRUKTER, JORDNÖTTER OCH FETA För 4-6 portioner, 1 timme cirka 1 kg blandade rotfrukter, t ex palsternacka, rotselleri, morötter, gulbetor, persiljerötter 3 hela vitlöksklyftor olivolja flingsalt nymalen svartpeppar 2 tsk torkad rosmarin 250 g puylinser cirka 5 dl grönsaksbuljong 1 dl vitt vin 2 lagerblad 50 g rucola 150 g fetaost 1 citron 1 dl rostade jordnötter Skala rotfrukterna och skär i stavar eller bitar. Häll upp dem i en bunke tillsammans med vitlöksklyftorna, ringla över olivolja, strö på flingsalt, peppar och rosmarin och blanda väl. Häll ut alltsammans i en långpanna. Rosta i 200 grader i cirka 35-45 minuter eller tills rotsakerna mjuknat och fått fin färg. Rör om då och då. Koka under tiden linserna med buljong, vin och lagerblad. Låt dem sjuda sakta i cirka 25-30 minuter. Låt överbliven vätska rinna av. Häll upp linserna på ett stort fat och blanda med rotfrukterna, ruccola och fetaost. Pressa över lite citronsaft och ringla över extra olivolja. Salta och peppra. Strö över jordnötter och servera. ATT DRICKA TILL Casal di Serra Classico Superiore (12419), 85 kronor. Alkoholfritt: Periquita Rosé (1931), 49 kronor. TEXT: MIA GAHNE FOTO: JANERIK HENRIKSSON