Jaguarmagasinet nr 11/12 1
Jaguarkockens NYÅRSMENY Älgfilé med hasselbackspo
tatis, glaserad morot och timjansmör Gör så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Vrid igång ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i tunna skivor men inte helt igenom. Använd gärna en träslev vid skivning, då ligger potatisen stilla samt att du inte skivar helt igenom. Smält 100 g smör i en kastrull och rulla sedan potatisen i detta. Lägg potatisen i en ugnssäker form med den skivade delen av potatisen uppåt. Salta och peppra potatisen och fördela sedan ströbrödet över. Tillaga mitt i ugnen cirka 1 timme. Känn efter med en sticka att potatisen är färdig. Finhacka ½ dl timjan och blanda med 200 g rumstemperarat smör samt zest och saft från ½ citron. Pressa en liten klyfta vitlök samt tillsätt salt och peppar. Blanda väl och forma till små ägg eller valfritt serveringssätt. Putsa köttet om det behövs och skär i skivor alternativ behåll hel. Stek köttet i smör och salta och peppra. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och låt köttet gå i ugnen till en temperatur på cirka 52 grader. Ta ut och låt vila på bänken inlindad i folie tills servering. Skala morötterna och koka dessa hela i saltat vatten tills dom börjar bli mjuka. Ta upp dom från vattnet och stek på dessa i smör med salt och peppar strax innan servering Skär upp köttet vid helstekning och lägg upp, garnera gärna med några kvistar färsk timjan. Lägg upp hasselbackspotatisen på ett fat och garnera med persilja. Ingredienser 6 personer Tillagningstid: Cirka 3 timmar • 1,1 kg älgfilé • 6 st medelstora morötter • 20 st medelstora potatisar • 1 dl ströbröd • 300 g smör • ½ citron • 1 kruka färsk timjan • 1 st vitlöksklyfta • Persilja (garnering) • olja • salt och peppar VÄLSTEKT 62 65 VÄLSTEKT MEDIUM 52 RÖTT 48 UTTAGNING UR UGNEN 90 JAGUARMAGASINET.SE | NR.11/12 – ÅR 2019 56 MEDIUM 52 RÖTT SERVERING STEKTEMPERATUR ÄLG • RÅDJUR • HJORT • REN