Nöjesnytt Växjö 1
Rosévin är en av världens äldsta vintyper och upp
komsten tror man är under romartiden. Lustigt nog strävade romarna efter att göra riktigt mörka viner. Men samtidigt på en helt annan plats, i en av provinserna, Provincia Romana, uppstår en mycket ljusare stil av vin. Den provinsen är nuvarande Provence. rosé ÄR MODERNT MEN SAMTIDIGT EN GAMMAL FÖRETEELSE Men varför blev vinerna ljusa? Logiskt. Det är mycket enklare att tillverka rosévin än både vitt och rött och det började faktiskt redan under antiken. Då fick röda viner inte lika mycket kontakt med druvskalen under tillverkningen som de får idag och därför blir färgen blek. Lägg till att det då var vanligt att ha en skvätt vatten i vinet som ytterligare tunnade ut färgen. Resultatet blev vad vi kallar rosévin. Även under medeltiden i Bordeaux tillverkades mörka roséviner som blev väldigt uppskattade i England. Vinerna gick under namnet Clairet vilket fortfarande är ett lokalt smeknamn för rött Bordeauxvin bland britterna. Och så kom det trendiga 1980-talet med Rivierans guldgossar i främsta ledet, Sallad Nicoise på tallriken och allt fler semestrande turister som bara drack rosévin. Bilden av Franska rivieran, semester, sol, god mat och dryck är mitt i prick den myt som florerar hur vinälskare upptäcker rosévinerna. Nu blev rosévinerna moderna på riktigt. På senare år har rosévin exploderat som kategori och idag anses rosé lika självklara som rött eller vitt vin. MULDERBOSCH ROSE 2019 (6077) MULDERBOSCH VINEYARDS, COASTAL REGION SYDAFRIKA, 89 KR Druvor: Cabernet sauvignon. Torr, medelfyllig, rödfruktig, frisk mogen citrus och smak av röda äpplen. Omdöme: Frisk och ren med spänstig frukt. Bra längd. Utmärkt val för balkonghäng eller mingel med vänner. Betyg: 4 Rosévin kan göras på många sätt, men alltid av blå druvor. Det för att färgen kommer från blå druvors skal. DET FINNS FYRA OLIKA SÄTT ATT TILLVERKA ROSÉVIN. Helt kort: avrinning av jäsande must. Ger smakrik rosé, ofta från Nya Världen (dvs inte Europa). Roséviner gjorda med saignée-metoden (blödning) är egentligen en restprodukt från rödvinstillverkning. För att koncentrera det röda vinet får en del ljus must, blir rosé, rinna av tidigt i tillverkningen. Skalkontakt är det som kallas maceration, när färg lakas ur mörka skal, under en kort tid. Anses ge rosévin av bra kvalitet. Blandning, vitt och rött vin blandas och är egentligen bara tillåtet i Champagne. SANCERRE ROSÉ 2019 (4668) MICHEL TOMAS, SANCERRE FRANKRIKE, 149 KR Druvor: Pinot noir Alkohol: 13% Socker: <3 g/l Torr, medelfyllig och tydligt bärig smak av smultron och jordgubbar, touch av örter och grapefrukt. Omdöme: Jordgubbar i kubik, på ett bra sätt. Passar till en sallad på vattenmelon, granatäpple, grape och fint hyvlad parmesan. Betyg: 4 PERFECT DAY ROSE 2019 (71770) CONTEMPORARY WINES AB, VDP MEDITERRANEE FRANKRIKE, 89 KR Druvor: 30% grenache, 30% cinsault, 30% syrah, 10% rolle. Torr, medelfyllig smak av röda bär, touch av svarta vinbär, örter och en lätt beska. Bra längd. Omdöme: Trevlig och distinkt. Betyg: 4 BOXVIN SAINT CLAIR VICAR’S CHOICE 2019 (4651) SAINT CLAIR FAMILY ESTATE , NYA ZEELAND, 169 KR FÖR 1500 ML Druvor: Pinot gris, pinot noir Torr, medelfyllig, rödmogen frukt, körsbär, äpplen med inslag av persika, röda bär samt örter. Bra längd. Omdöme: Smakrik, god och tilltalande rosévin i halvbox, det vill säga 1,5 liter. Betyg: 4 MISSA INTE! Det mousserande rosévinet i den lilla flaskan, i beställningssortimentet, kan man bara inte missa. Högt betyg i smak-, och prisvärde får Pongrácz Rosé (77260), 89 kr för 375 ml. ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR FÖR VINBANKEN.SE 36 | nöjesnytt