Nöjesnytt Växjö 1
spanskt Härliga recept på maträtter med inspirati
on från de spanska och latinamerikanska köken. Alla rätter är enkla att laga och många av dem passar att serveras tillsammans. Samla många till bords på äkta latinskt manér. CEVICHE PÅ PILGRIMSMUSSLOR 4 portioner 8 frysta pilgrimsmusslor saft av 2 lime ½ dl tomatsalsa 1 msk finhackad röd chili ½ tsk salt nachochips 150 g Arla® färskost naturell 1 tsk malen koriander Tina och skiva pilgrimsmusslorna. Blanda limesaft, salsa, chili och salt i en skål. Lägg i pilgrimsmusslorna och låt marinera ca 1 tim i kyl. Servera på nachos med färskost och koriander. Tips! Ceviche på räkor. Byt ut musslorna mot 150 g skalade räkor och tomatsalsan mot mangosalsa. PAELLA 4 portioner 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk Arla® Svenskt Smör till stekning ½ pkt saffran à 0,5 g 2½ dl avorioris 5 dl vatten 3 msk kycklingfond 40 g Arla® Svenskt Smör pressad saft av 1 lime 1 krm sambal oelek 500 g stora räkor med skal 1 grillad kyckling 1 paprika 3 tomater 225 g musslor, konserverade ½ dl grovhackad färsk persilja Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min. Rör ihop smör, limesaft och sambal oelek. Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering. Bena ur och skär kycklingen i bitar. Kärna ur paprikan. Skär paprika och tomater i bitar. Låt musslorna rinna av. Klicka ner kryddsmöret i riset. Rör om och tillsätt ev mer vatten. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja. 44 | nöjesnytt EMPANADAS 12 st FYLLNING : 300 g nötfärs 1 gul lök 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 1 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater 1 tsk rökt paprikapulver 1 krm chili flakes 1 krm salt 12 kärnfria oliver 100 g Apetina® vitost PAJDEG 6 dl vetemjöl 75 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt 1 dl Arla® mjölk 1 ägg 1 krm salt 1 ägg till pensling 65 g salladsmix Skala och hacka löken. Fräs färs och lök i smör-&rapsolja. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, paprikapulver och chiliflakes. Låt sjuda ca 25 min och smaka av med salt. Låt svalna medan du gör pajdegen. Pajdeg: Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i 12 bitar och kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela färs, oliver och ost på halva rundlarna. Vik över till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och baka i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med sallad. Tips! Prova att göra fyllningen med kycklingfärs eller bönor istället som kul variation. SPANSK RÄKGRYTA 4 portioner 500 g räkor med skal 1 röd paprika 2 vitlöksklyftor Arla® Svenskt Smör 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika & chili 200 g frysta sockerärter Skala räkorna. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök i smör i en gryta, tillsätt paprika, crème fraiche och ärtor. Låt det koka upp. Rör ner räkorna. Servera till pasta eller ris. POTATISTORTILLA 4 portioner 500 g potatis 2 gula lökar ½ dl olivolja 1 dl Arla Köket® vispgrädde 6 ägg 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 hackade tomater 60 g rucola Skala och skär potatis och lök i tunna skivor. Stek dem i olivoljan på låg värme i en stekpanna 15-20 min. Vispa ihop ägg och grädde. Häll smeten i pannan och lyft försiktigt så smeten rinner ner i botten. Höj till medelvärme och fortsätt steka ca 5 min. Vänd tortillan med hjälp av ett lock och stek ytterligare 2-3 min. Strö över hackade tomater och rucola. Servera gärna med bröd. CREMA CATALANA MED STJÄRNANIS OCH CITRUS 4 portioner 2 dl Arla® vispgrädde 2 dl Arla® mjölk 2 stjärnanis 4 äggulor ¾ dl strösocker rivet skal av 1 apelsin rivet skal av 1 citron 1½ msk majsstärkelse 2 msk rårörsocker Koka upp grädde, mjölk och stjärnanis och sjud på svag värme ca 2 min. Ta upp stjärnanisen. Vispa samman socker och äggulor. Tillsätt citrusskal och majsstärkelse samt ½ dl av gräddmjölken och vispa någon minut. Tillsätt resten av mjölken, vispa ordentligt och häll sedan tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme ca 5 min under omrörning tills krämen börjar tjockna. Smeten får inte bli varmare än 85°. Vispa smeten ljummen i kallt vattenbad. Häll upp i portionsformar och låt stå i kyl ca 3 tim. Strö råsocker jämnt över krämerna och bränn av dem med en gasbrännare eller under grill i ugnen tills sockret smält och fått fin brun färg. KÄLLA: ARLA