NG Sthlm 1
Krog VÄLKOMMEN TILLBAKA – TILL VAD? Vassa Eggen o
ch Berns Asiatiska i Stockholm. MJ: s i Malmö och Yaki-Da i Göteborg. Detta är bara några exempel på restauranger som stängde helt eller delvis under början av pandemin, men som nu öppnas under kontrollerade förhållanden. Allt kommer att vara som vanligt igen, men ändå inte. TEXT: PELLE TAMLEHT DEN ABSOLUT VÄRSTA krisen verkar förhoppningsvis vara över för krögarna. Data från bokningssajten Bokabord visar att restaurangnäringen återhämtat sig rejält under sommaren, även om intäkterna är långtifrån i närheten av fjolårets. Vid den absoluta bottennoteringen i april låg bokningsnivån på knappt 2 000, att jämföra med ett snitt på cirka 100 000. Månaden därpå låg samma siffra på 44 000 och under sommaren har den nästan nått upp till tidigare år. GÄSTERNA BÖRJAR ALLTSÅ återvända, men fortfarande efterfrågar många krögare förtydliganden kring vilka bestämmelser som gäller i deras respektive verksamheter. Inte minst efterfrågas också besked om när 74 NÖJESGUIDEN | NR 08, 2020 verksamheter som bär något inslag av kultur, och således faller under ordningslagen, kan förvänta sig någon form av lättnad. Ett sådant besked har utlovats från kulturminister Amanda Linds håll inom kort. Samtidigt har polismyndigheten, som ansvarar för att upprätthålla ordningslagen, inte fått någon information om kommande förändringar. EN AV DE STÖRSTA Skillnaderna för oss gäster är utöver den generella sociala distanseringen att du alltid måste sitta ner för att få äta eller dricka. Ingen sittplats, ingen soppa för dig. Vad detta kan komma att betyda på lång sikt står fortfarande i stjärnorna, men klart är iallafall att det i nuläget är svårare att vara spontan när man vill gå ut och ”ta en öl”. SEDAN DEN 1 Juli är det lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som är applicerbar på de flesta restauranger och barer. Denna lyder ordagrant som följer. Smittskyddsåtgärder 3 § Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att 1. serveringsställets lokaler och tillhörande områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra, 2. verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras, och 3. det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras. Första stycket gäller även vid entréer till sådana lokaler och områden, om den som driver serveringsstället äger eller på annan grund disponerar över entréområdet. MAN KAN MED andra ord kanske ha viss förståelse för en del huvudkli hos krögarna, som precis börjat få ordning på det utökade rökförbudet. Det finns till exempel ingen exakt definition av begreppet trängsel, och även om begreppet avstånd är definierat till en meter i en tillhörande FAQ baserar tillsynsmyndigheten sitt beslut på en helhetsbedömning från fall till fall.