Sommarguiden Örebro 1
SOMMARRRO GLASSRESTAURANG –Vi kommer även att ha
mat på menyn, så som våra stora räkmacka ”Vräkmackan” och belgiska våfflor, men huvuddelen av meny kommer att vara uppläggningar av glass som vi inte kan göra uppe vid Glasstemplet, säger Mikael Månsson som driver både Glasstemplet och värdshuset Sommarro. En bättre och mer trivsam inramning än den vid Sommaro kan man knappast önska sig. Här finns det kulturreservat som storköpmannen Johan Broms anlade i slutet av 1700-talet. Hans son, kommerserådet Carl Gustav Broms, vidareutvecklade detta område vidare på 1800-talet med bland annat en engelsk park och ett tempel med grekisk förlaga. År 1894 köpte Örebro stad fastigheten och det var här som kung Karl XIII residerade under riksdagen 1812 i Örebro. Detta grekiska tempel brann tyvärr ner i augusti 2010 och byggdes åter upp igen 2013-14 och det är där som Mikael Månsson har inrättat det som kallas Glasstemplet. –I år har vi utökat både antalet smaker till 60, men även antalet strössel och toppings har blivit fler. Allt för att få en så bra glassupplevelse som möjligt. Givetvis finns både veganglass och laktosfri glass. Leverantörer av glass är samma som förra året. Det vill säga närproducerade Götlunda glass, Sia och i mjukglassmaskinen gräddglass från Triumf. Men helt nytt är att värdshuset Sommarro i år förvandlas till en glassrestaurang. –De här idéerna har funnits en stund, men på grund av en inte helt okänd pandemi, har vi inte riktigt vågat satsa på detta fullt ut. De uppläggningar vi har här på värdshuset finns INTE att tillgå uppe i Glasstemplet. De uppläggningar av glass som finns är exempelvis en klassisk Banana split med maräng, banan, grädde, kex, chokladtopping och givetvis vanilj-, jordgubbs- och chokladglass. Eller varför inte välja en Swedish fika med chokladtopping, grädde, kex, bär, godbitar och vanilj-, blåbär, och brownieglass? Givetvis finns det även en Sommarrodröm bestående av grädde, kex, jordgubbar, hallontopping, jordgubbströssel och vanilj-, jordgubb- och blåbärsglass. Totalt erbjuder glassrestaurangen just nu 14 olika uppläggningar i prisklass från 8o kronor till 135 kronor för den mer vuxna Glassbubbel som består av citron- och hallonsorbet som serveras tillsammans med prosecco på glassen. –Vi har valt en prisklass som vi hoppas ska kunna passa för att alla ska kunna njuta av den fantastiska miljön och den goda glassen i våra uppläggningar. Vi vill givetvis ha återkommande gäster och det här är första sommaren vi testar detta. Och vi hoppas givetvis på ett lika bra år som förra succésommaren med Glasstemplet. Sommarro blir glassrestaurang Glasstemplet vid Sommarro var förra årets stora succé. I år utökas verksamheten genom att värdshuset Sommarro görs om till en glassrestaurang med inspiration från Smultronstället i Söderköping. Text & Bild: Ulf Hjelting 42 Vad står högst upp på önskelistan inför året? –Fler sittplatser. Det är alltid en brist på sittplatser. Det finns exempelvis äldre bilder på Templet från 1900-talets början som visar på att man suttit på baksidan av huset och fikat. Skulle vi få till något sådant tillsammans med kommunen så skulle man få än än mera besökt fin plats i Örebro. Men parken är ett kulturreservat och det finns begränsningar för vad man får göra. Annars så önskar vi givetvis att det blir en bra sommar mer mycket solsken som inbjuder till glassätande.