Affärsstaden Marknad East Sweden nr 4-2022 1
DRYCK BARON RICASOLI I TOSCANA TEXT: PAUL DAHLGRE
N FOTO: PRESSBILD Baron Ricasolis slott ligger i hjärtat av det vackra Toscana. Toscana är genom dess röda viner Italiens mest kända vinregion. Chiantivinerna har på ett imponerande sätt utvecklats kvalitativt de senaste 40 åren. Dominerande druvan är den blåfärgade Sangiovese med en sträv, lite syrlig, bärig och örtig smak. Baron Ricasoli Baron Ricasoli fann formeln för ett ”äkta” Chiantivin redan i mitten av 1800-talet. Familjen med sitt pampiga slott i Gaiole har producerat vin sedan 1100-talet. Ett besök på slottet med dess omgivningar kan rekommenderas. Ricasoli är en av Italiens ledande vinföretag med en av landets största vingårdar. Slottet och företaget var märkligt nog i utländsk ägo på 1970-talet. 38 Idag leds företaget av den 32:a baronen Francesco Ricasoli som tog över driften 1994. Då startades en kvalitetssatsning. Francesco har den höga ambitionen att samtidigt söka bevara traditionerna och leda framtidsutvecklingen i Chianti Classico. En framtidsutveckling vilken sker mycket professionellt med stöd av forskning. Den totala ytan för Baron Ricasoli är 1200 hektar varav 250 hektar är planterade med vin. Vinodlingarna är mycket vackert belägna på relativt hög höjd. Francesco Ricasoli har en hjärtlig relation till Sverige vilken besvaras av de många svenska vinälskare som köper hans olika viner. Viner Idag kan vi köpa ett flertal olika sorter av det omtyckta, välbalanserade och prisvärda vinet från Ricasoli på Systembolaget. De enklare vinerna är boxvinet Barone Ricasoli och flaskvinet Chianti. Mest omtyckt är Brolio. Exklusivt är prestigevinet Castello di Brolio. Brolio Ett tilltalande vin för vardag och fest är Brolio. Vinet har en kraftigt röd färg med en fruktig doft och smak med påtaglig fatkaraktär. Parar sig genom sin mustighet bra med allt kött men är också ett trevligt och nyanserat sällskapsvin i sin ensamhet. Ger ofta upphov till uppskattande kommentarer. Castello di Brolio Druvorna kommer från Castello di Brolios bästa vingårdar med en kalkrik jord. Består av Sangiovese 80 procent, Merlot 15 procent, Cabernet Sauvignon 5 procent. Efter lagring i 18 månader så väljs de allra bästa ekfaten ut för buteljering. Ett mycket elegant vin med en fruktig doft. Härligt lång, komplex, smak med frukt, choklad och ekfatskaraktär. Serveras gärna till smakrika kötträtter eller njuts i sig självt. ® VINTIPSET Brolio nr 2705, 135 kronor Vinupplevelse Castello di Brolio Beställningssortimentet nr 78008, 399 kronor