Hemlagat Hemma hos Hemköp
Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer
Hemlagat Markiz Tainton älskar grytor som lagar si
g själva
Hemlagat Vitlök: Hacka, riva eller pressa?
Hemlagat Vardagsräddande hösträtter
Hemlagat Kylchilla och bäst-föresnooza
Hemlagat Framtidens förpackningar för miljön
Hemlagat 5 chokladiga brownies
Hemlagat Välj eko och gör skillnad
Att välja ekologiskt Matkunskap Ä r du en av dem
som gärna väljer ekologiska produkter när du handlar mat? Bra, då är du med och gör skillnad. På köpet sponsrar du nämligen god djurhållning, rent vatten, levande jordar, biologisk — Vi som föder upp ekologisk kyckling har striktare regler kring både djurvård och foder. Djuren får vara ute en stor del av sitt liv, de får växa längre och bli större jämfört med vanlig kyckling innan de slaktas. Kycklingarna har helt enkelt ett friare och bättre liv! mångfald och nedbantningen av kemiska bekämpningsmedel. Dessutom får du med dig mat utan konstgjorda och onödiga tillsatser hem till köket. — Vad som hamnar på tallriken har stor betydelse, eftersom produktionen av mat har ett stort avtryck på planeten, säger Anna Richert, matexpert hos Världsnaturfonden, WWF. Närproducerad och ekologisk mat är viktiga steg mot en mer hållbar konsumtion, precis som skiftet mot mer växtbaserat protein. När du väljer ett ekologiskt alternativ från växtriket stöttar du till exempel utvecklingen av nya naturliga odlingstekniker, menar Anna, som också är en av författarna till den nysläppta boken Vego i världsklass (Norstedts förlag). — Bönderna som odlar utan kemiska bekämpningsmedel behöver ju hitta nya sätt att ta sig an de utmaningar som kommer med odling. Det är helt enkelt lite svårare att odla ekologiskt och skördarna kan variera. Det är också anledningen till att summan på prislappen på en ekomärkt produkt kan ha en högre siffra än den på en vanlig matvara. — När det handlar om råvaror som vi importerar från tropiska länder, till exempel kaffe och bananer, kan ett ekologiskt val också innebära en förbättring av arbetsmiljön för de som arbetar på odlingen, förklarar Anna Richert. De som jobbar där slipper ju komma i kontakt med hälsoskadliga bekämpningsmedel. Att välja ekologiska eller Kravmärkta* produkter påverkar också djurens livskvalité. Reko är en svensk Kravmärkt kyckling som kommer från sex ekologiska, Kravcertifierade gårdar i Östergötland, Västergötland och Skåne. Kycklingarna, som är av rasen Hubbard, får leva ett mer naturligt liv än industrikycklingen. Karin Holstensson är en av uppfödarna som levererar kyckling till Reko. På Härseby gård, strax norr om sjön Boren i Östergötland, får kycklingarna röra sig över stora ytor, sprätta i naturen och picka i jorden, precis som kyckling gjorde förr. Eko hos Hemköp "Det ska vara enkelt att göra medvetna och hälsosamma val hos oss på Hemköp. Håll utkik efter nyckehålsmärkta och hållbarhetscertifierade produkter, med Krav- eller Fairtrade-symbolen, och MSC- och ASC-märkt fisk. Då får du varor med dig hem som producerats med särskild omsorg om människor, djur och miljö. Vi på Hemköp vill inspirera våra kunder till att hitta matglädje i kombination med att värna om miljön och omvärlden. Därför satsar vi bland annat på ekologiska produkter. Genom vårt eget varumärke Garant kan vi hela tiden utöka vårt sortiment av prisvärda ekologiska varor. Garants ekologiska sortiment är noga utvalt, har genomgått tuffa tester och kommer från producenter som antingen har EU-ekologisk eller Kravmärkt produktion. Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp. *Kravmärket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär Kravmärket uppfyller Kravs regler, vilket kontrolleras minst en gång varje år. Det finns fler stora skillnader för hur en ekologisk kyckling föds upp jämfört med en konventionell kyckling. Kycklingen får äta ett ekologiskt och Kravcertifierat foder, utan konstgjorda tillsatser och tillväxtpreparat. Den får tillbringa mycket tid utomhus och flockarna är små. En kyckling som växer upp på en Kravcertifierad gård lever nästan dubbelt så länge som en industriell kyckling och hanteras med två händer under hela kedjan, från uppfödare, genom transporten till slakteriet och väl på slakteriet. Därför är det inte så konstigt att kostnaden för att föda upp en Rekokyckling är tre till fyra gånger högre än för en industriellt producerad kyckling. Men ekobonden Karin Holstensson tycker inte att priset för Rekokyckling är för högt. Det är konventionell kyckling som är för billig, menar hon. — Man får betala för kvalitet – och du får ett helt annat kött när du köper Kravmärkt Rekokyckling. Min favoritdel är kycklinglårfilén, den är lite mörkare i köttet och väldigt mör. Anna Richert på WWF håller med om att det är värt att lägga några extra kronor på en ekologisk matvara och menar att både ursprunget och priset borgar för kvalitet. — Om en matvara är väldigt billig, och inte har någon tydlig avsändare, kallar jag den för fulmat. Det låga priset avslöjar ofta att råvaran inte producerats på ett schyst sätt. Välj hellre mindre, men bättre, är mitt råd. / Hemlagat 57
Hemlagat Mattrender i världen