Jakt & Slakt 2021 1
BÄSTA BURGAREN KRÄVER BÄSTA KÖTTKVARNEN En riktig
t bra hamburgare kräver riktigt bra råvaror. Nymalen högrev står högt på listan för många finsmakare. Michael Marmborg är hamburgarproffset som går några steg längre och själv maler bringa, ister och lägg i sin färs för att få den precis som han vill. På några få år har hamburgare gått från att ha varit billig snabbmat till en stående rätt på stjärnkrogarnas menyer. Att mala sin egen färs är en självklarhet för allt fler krögare, till exempel Michael Marmborg som driver Mike’s Foodtruck i Örebro sedan 2015. Michael har lika höga krav på sin köttkvarn som på den färdiga hamburgaren. Varje morgon maler han 8 till 40 kilo kött i sin Inox 12. Det är en italiensk kvarn som har fått höga betyg i olika tester och som Michaels säljare på Swedol rekommenderade honom. − Jag maler bara köttet en gång med 4,5 millimeters hålskiva, vilket innebär att det blir ganska grovt, med textur. Mina gäster säger att det är bra, de känner att det är kött. Det är ingen pastej man äter, säger Michael. Rätt fetthalt är viktig för smaken Han köper närproducerat kött från Närkekött i Kumla, som levererar kött från en radie på 15 mil runt Örebro. En blandning av högrev, bringa, lägg och ister, uppblandat i påsar om åtta−tio kilo. − Högreven ger mycket smak. Bringan och läggen innehåller mycket bindväv så att burgaren hänger ihop. Bringan innehåller också mycket fett. Om det behövs tillsätter han ister för att fetthalten ska komma upp till 18−20 procent. − Det är tycke och smak, men jag tycker att det är väldigt viktigt att det blir så hög fetthalt, fettet bär smaker. Många kör rena högrevsburgare, men de får oftast inte tag i så fet högrev som behövs. Hamburgarna blir torra. Av samma anledning lagar han köttet på stekbord i sin egenbyggda foodtruck istället för att grilla. Örebros enda foodtruck Den turkosa bilen har fått mycket uppmärksamhet och Michaels hamburgare har fått bra betyg i tidningar och på Facebook. − Egentligen ville jag öppna en ”fine dining-hamburgerrestaurang”, men insåg att det var alldeles för stora investeringar. Istället öppnade han Örebros enda foodtruck. MICHAEL MARMBORG Aktuell: Äger och driver Mike’s Foodtruck i Örebro. Ålder: 60 år Bor: Kumla Bakgrund: Katalogproducent och matälskare som sadlade om. Bästa hamburgaren? ”Förutom vår egen Double Up − en högrevsburgare på en pub i Dublin.” Alla priser är exkl. moms. Med reservation för pris-, text- och bildfel. Bv = Beställningsvara. 37 − Jag brinner för hamburgare och matlagning och bestämde mig för att ha så hög klass jag någonsin kan på den mat som serveras i luckan. Kvarnen klarar 100 kilo kött per timma Michael är väldigt nöjd med sin italienska köttkvarn, den minsta i Swedols sortiment som ändå klarar 100 kilo färs per timme, vilket är fullt tillräckligt för hans behov. − En kvarn ska vara snabb, effektiv, kraftfull, tyst och lätt att göra ren. Den här är inkapslad så att jag kan torka av den och hålla den fräsch. Den är enkel att plocka isär, och man kan köra delarna i diskmaskin. De större modellerna har även backfunktion, men det är inget som Michael saknar. − Jag vet att det aldrig har varit några problem med de här kvarnarna. Det är jätteviktigt för mig, jag har bara en köttkvarn och den måste funka. Skulle den lägga av blir det katastrof, då blir det inga hamburgare. Sen vet jag att det finns reservdelar om det ändå skulle behövas. Text: Eriq Agélii Foto: Rickard Ljunglöf