Jakt & Slakt 2021 1
FISKA EGNA KRÄFTOR Få saker slår egenfångade kräf
tor till sensommarkalaset. Peder Fröberg vet både hur man fångar dem och hur man anlägger en kräftdamm runt knuten. Att ta upp sina egna kräftor kan ge oförglömliga upplevelser, och fångsten blir en delikatess som slår allt du hittar i frysdiskarna. En som gärna fiskar kräftor – och äter dem – är Peder Fröberg, som bor på en gård utanför Markaryd. – Det här med kräftfiske har jag med mig från barndomen när jag fiskade med pappa. Jag kan till och med minnas ljudet av kräftorna vi fångat när det rasslade i badkaret, säger han. – Det är oslagbart att till kvällen ordna ett basläger på stranden, göra upp en eld och grilla, och sedan då och då under natten ro ut och vittja mjärdarna. Grävde en egen damm för kräftor Som ung ville Peder bli viltvårdare, men ödet ville något annat. Han blev entreprenör och har bland annat haft ett flertal biltvättar i Skånes större städer. Intresset för utomhusliv och jakt har han sysslat med på fritiden. I dag har Peder sålt det mesta av sina företag, gått i lite tidig pension och flyttat ut från Malmö. Nu lever han nära naturen och ska syssla med att ”hugga lite i skogen, kräftor och fiske”, som han själv säger. Han har gott om mark och skog utanför husknuten. Och kräftor. I år blir det ett nytt slags kräftfiske för Peder. Numera hinner han knappt stoppa fötterna i stövlarna för att få kräftor på bordet. I en egengrävd damm precis framför huset har han satt ut 200 flodkräftor som samsas om utrymmet med hundratalet regnbågslaxar. Flodkräftor är sedan 2016 den enda tillåtna arten att plantera efter att den främmande arten signalkräftor nära nog har slagit ut Sveriges bestånd av flodkräftor i pest. – Jag personligen hade nog valt flodkräftan ändå då den är den inhemska arten, säger han. Syresätt vattnet i dammen Från en pump i ladugården leder två syreslangar ner i dammen som några timmar om dagen syresätter vattnet så att fisk och kräftor ska trivas. Peder understryker att han inte är någon expert på att anlägga dammar, men hoppas och tror att dammens invånare ska reproducera sig. – När man sätter ut kräftorna bör man ha dem i sump tre till fyra dagar så att de känner sig hemma, annars är risken att de vandrar iväg, säger han. – Och så har jag lagt ut cementrör och tegelpannor som de kan gömma sig i. Jag har kollat en hel del på nätet för att ta reda på vad de behöver. Kräftor klarar inte surt vatten För att kräftor ska trivas är det viktigt att vattnet håller rätt pH-värde. Är det för surt vill de inte vara med, det ska vara ett pH-värde över 6. I en liten damm kan man stödja upp med kalk. Kräftor äter det mesta som kommer i deras väg. Kräftburarna – mjärdarna – betar man ofta med fisk eller fiskrens, men under de mörka augustinätterna äter de hungriga djuren såväl kassler som hundmat. – När jag fiskar kräftor agnar jag med vilken vit fisk som helst. Ofta braxen, en skräpfisk som jag drar upp själv, säger Peder. Oavsett om kräftorna ska upp ur en damm eller en sjö, kräver fisket lite pyssel och förberedelser. Peder föredrar kräftmjärdar i plast, eftersom de är lättare att hålla ordning på, enklare att göra rent och så håller de bättre. Men han har även en hel del garnmjärdar kvar. Äter upp sig under sommaren Anledningen till att kräftfisket startar först i augusti är ingen slump. – Från september bär honorna rom och rör sig knappt. Först i juni släpper de rommen. Under sommaren är de sedan aktiva och hungriga och äter upp sig och i augusti fiskar vi dem. Hans nya husdjur i dammen ser inte Peder Fröberg särskilt mycket av. Hans nästa projekt blir att skaffa ett vilthägn med hjortar. De är vackra djur. Text: Anna Gullers Foto: Magnus Torle GRUNDRECEPT PÅ KRÄFTKOK 20 kräftor 2,5 liter vatten 1 dl grovt salt 2–3 sockerbitar ev. 33 cl öl 6 dillkronor Dillkronor för servering Skölj kräftorna noga i kallt vatten, helst ska de sumpas för att de ska hinna tömma tarmen. Koka upp lagen med vatten, salt, socker, dill och låt koka i fem minuter. Koka samtidigt upp vanligt okryddat vatten i en separat gryta för att förkoka kräftorna. Förkoka kräftorna en minut, några få åt gången – om du tar för många kyler de ner vattnet. Vattnet ska stormkoka när du lägger i kräftorna. Förvara de förkokta kräftorna så att de inte hinner kallna innan de ska ner i lagen. När alla kräftorna är förkokta lägger du dem i lagen och kokar dem i tio minuter. När kräftorna är färdigkokta är det viktigt att lagen med kräftorna kyls ner fort. Ställ grytan i kallt vatten. Kräftorna blir bäst om de får ligga i lagen i minst tio timmar innan du äter dem. Ta bort de gamla dillkronorna ersätt med nya färska till servering. Alla priser är exkl. moms. Med reservation för pris-, text- och bildfel. Bv = Beställningsvara. 81