STT 1
Onsdag 11 september 2019 STT Åttondeklassare på T
ranäng skolan deltar för nionde året i ett forskningsprojekt. I år gäller det hälsosam mat. Elever jagar fullkorn - bidrar till forskning om ungas inställning till hälsosam mat TRANEMO I biologisalen på andra våning på Tranängskolan råder det tystnad. Bara ett och annat hummande och tuggande hörs när delar av klass 8 grön har smaktest. Fem olika sorter avsmakas och betygsätts i forskningsprojektet Fullkornsjakten. – De vet inte själva vad som finns i varje form. De tar en bit och fyller sedan i en enkät på datorn hur det smakar och vad det kan innehålla, säger lärare Lisbeth Ullberg. Första smaktestet handlade om bröd med olika fullkornshalt. Idag gäller smaktest på fem olika sorters socker. Resultaten ska visa vad ungdomar tycker och tänker kring mat. Lisa Andersson har precis tagit en tugga av innehållet i en av de vita formarna framför henne. Var det gott? – Nej, inte alls, säger hon och skakar på huvudet. Huvudsyftet med projektet är att ta reda på vad ungdomar tycker om hälsosam mat och få dem att äta mer fullkorn. – Antingen var smakerna väldigt söta eller väldigt annorlunda. De med annorlunda smak passade inte mig, säger Otto Larsson. Eleverna är överens om att det är kul att vara med i något som är på riktigt. – Det känns som om vi hjälper till på riktigt och inte bara har vanliga lektioner. Det känns viktigt, säger Katja Ohtonen. Under projektet lär sig eleverna också mer om fullkorn och olika sockerarter samtidigt som de får bättre förståelse för naturvetenskaplig forskning. Tranängskolan har varit med i Forskarhjälpen sedan starten 2011. I år heter Nobel Prize Museums elevprojekt Fullkornsjakten. En forskare för livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg får hjälp av elever från 25 olika högstadieskolor att undersöka ungdomars kunskap och inställning till hälsosam mat. Förutom smaktesterna gör eleverna vetenskapliga affischer om arbetet. Den grupp elever som gör Tranängskolans vinnande affisch tävlar sedan med de bästa från 25 olika skolor. Ylva Hideng ylva@stthuset.com Lisa Andersson och Evelina Erlandsson är några av dagens fullkornsjägare. ”Jag gillar fullkorn och äter hyfsat mycket hemma”, säger Evelina Erlandsson. FOTO: YLVA HIDENG 15 Otto Larsson smakar sig till att en av formarna innehåller något som känns som honung. Klass 8 grön på Tranängskolan är med och hjälper forskare i projektet Fullkornsjakten. Lärare Lisbeth Ullberg pratar felkällor med Felicia Hansen.