Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Vargdrev i Ulvdalen
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Eftersök
Svensk Jakt Rävjakt över tunna isar
Svensk Jakt Omslagstävling
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av regnhattar
Svensk Jakt Harens år
Svensk Jakt Så klarar djuren vinterkylan
Svensk Jakt Häckningsplattform för kanadagäss
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Vapen & skytte: Rätt sikte
Svensk Jakt Vapenutrustning
DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET
3 FÄRGGRANT Från skog till matbord är steget aldrig långt. Välkommen in på viltmatsidan så berättar vi mer. Hej vilt! Det är gott och nyttigt. Inte bara för oss – utan för hela planeten. Den höga acceptansen för jakt i Sverige är delvis kopplad till tillvaratagandet av ett närproducerat livsmedel – viltkött. Svenska Jägareförbundet fick under 2020 medel från Jordbruksverket för att driva viltmatprojektet Vildsvin- och gås, klimatsmart kött från landsbygden. På grund av pandemin har projektet flera gånger fått flyttas Viltmat – det smarta valet fram, men är nu avslutat. Det är finansierat genom EU:s- jordbruksfond för landsbygdsutveckling och förbundet har samarbetat med bland annat länsstyrelsen i Kalmar län. TRE WORKSHOPS Ett 20-tal ambassadörer har deltagit i tre workshops i sina respektive län. Med en rad experter inom vilt, tillagning, styckning och kommunikation, har dessa ambassadörer fått inspiration och kunskap om gås- och vildsvinskött som de sedan spridit i sina egna Skaffa inspiration – se filmen nu. DET H R R EN ANN Ä Ä nätverk. Bland ambassadörerna finns lärare, kockar, de som förädlar vilt, köksmästare, storköksansvariga inom kommuner, matskribenter och influencers. – Syftet med projektet är att gås- och vildsvinskött ska uppfattas som goda, klimatsmarta, hälsosamma och lokalproducerade livsmedel, säger Ulrika Karlsson-Arne, projektledare och viltmatansvarig Svenska Jägareförbundet. – Idag har både gås och vildsvin lite dåligt rykte och det hänger delvis ihop med skador för jordbruket, Svenska Jägare förbundet har fortsatt arbetet med att skapa inspiration för allmänheten att använda mer viltkött i matlagningen. EGEN WEBBSIDA En tydlig effekt av detta arbete är att många kommuner och regioner idag vill få in lokalt producerat viltkött i sina offentliga kök. Där har förbundet hjälpt kommuner och skolkök med information när de arrangerat temadagar med viltkött på meny. Webbsidan viltmat. jagareforbundet.se och förbundets sociala medier har uppdaterats med bland annat nyheter, kunskapsartiklar och recept. Jägareförbundet har även producerat en viltkokbok. Ytterligare ett steg i att nå ut med inspiration kring viltkött. Anders Levén, matkreatör och kock: – Matlagning behöver inte vara så krångligt och viltet är en enormt fin resurs. Jag har under detta projekt inspirerat med att visa hur man gör vildsvinskorv. RÖSTER OM VILTMATPROJEKTET Anna Carin Pålsson, projektledare på utvecklingsenheten Länsstyrelsen Kalmar: – Det har hänt mycket sedan vi drog igång. Storköken har börjat efterfråga vildsvinskött i mängder som nu är svåra för vilthanteringsanläggningarna att möta. Ulrika Karlsson-Arne, viltmatansvarig Svenska Jägareförbundet. – Med ökad kunskap vill vi få till ett större intresse – så att fler ser dessa vilt som en resurs och får smaka på vällagade gås- och vildsvinsrätter de ter DET HÄR ÄR EN ANNONS FRÅN SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET r. Foto: ULRIKA KARLSSON-ARNE
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Godaste köttfärssåsen
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer