BoBladet 1
OMVÄRLD & AKTUELLT : Bobladet Nr. 1 • 2023 SMÅTT
GOTT& från Bollnäs Bostäder av sommarens bär 5 äggulor 2-2,5 dl strösocker 5 dl grädde Vispa äggulor och socker. Vispa grädden för sig. Blanda ihop allt försiktigt och tillsätt smakämne t ex lättsockrade mosade jordgubbar, körsbär, blåbär eller varför inte lite rom eller punsch? Välj det du tycker om helt enkelt! Häll glassen i en låda och frys den i minst 8-10 timmar. God att äta i strut, till ett gott rullrån eller varför inte till våfflorna! Glassäsongen är här! Visste du att svenskarna är de i Europa som konsumerar mest glass, efter våra grannar i Finland? I Sverige äts det nästan 12 liter glass per år per person. Italienarna som anses vara ett glassfolk, konsumerar endast hälften så mycket. Det du inte visste om glass Varmt eller kallt vatten till snittrosor? Rosor bör sättas i vatten så fort som möjligt – och i rätt temperatur, det vill säga kallt. Förr sa man att vedartade stjälkar ville ha varmt vatten för att må bra, och många har nog fortfarande det i bakhuvudet och ställer sina nyinköpta snittrosor i varmvatten. Men faktum är att man kommit fram till att det inte alls är det bästa. Enligt en florist på Floristkompaniet har det r 30 av all glass säljs under två månader Sid 4 7 säljs det glass för i Europa 308 säljs det glass för i Sverige 111 glass produceras årligen i Sverige 12 glass om året äter en svensk i genomsnitt KÄLLA: Svenskaglasstillverkare bevisats att det är tvärtom – kallt vatten ska det vara. Nu säger alla som forskar på ämnet och alla odlare att man ska ha kallt vatten på grund av att bakterietillväxten ökar vid varmt vatten. Men en slokande ros som inte mår bra kan däremot få en kick av varmvatten. KÄLLA: Leva och Bo ” e e r r m m m i i i t l l l c j j j o r a o o r r n n t e e e Gör din egen glass l Vispas ihop med elvisp! i e u r e p l r o n t i u d o e r Det vanligaste materialet för glasspinnar är träslaget bok, delvis för att det är hållfast och smaklöst.