BoBladet 1
Använd frysen och minska matsvinnet Så mycket som
25 procent av matens klimatpåverkan beror på matsvinn och mycket som slängs är det inget fel på. Använd dina sinnen, smaka och lukta. Med sunt förnuft kommer du långt. Att minska matsvinnet är bra både för miljön och plånboken. Här följer några användbara tips. Frukt Skär överbliven frukt i bitar, stoppa i en påse, frys in och använd till att göra smoothie. Frysta vindruvor smakar som Piggelin. Grönsaker Finskurna grönsaker såsom paprika och lök går jättebra att frysa. Avokado är heller inga problem. Droppa på lite citron innan den stoppas i frysen, passar perfekt när du sen ska göra guacamole. Chips Det som blir över i skålarna efter festen går utmärkt att frysa in. Chipsen kan du sen äta direkt från frysen, de blir knapriga och goda. Mjölk och grädde Mjölk går utmärkt att frysa in. Men tänk på att det tar rätt lång tid innan den tinar och skaka när den tinat så att den inte har skiktat sig. Perfekt att använda till pannkakor och annan matlagning. Grädde kan användas i såser eller annan matlagning. Såser och röror Överbliven tomatsås från pizzabaket, pesto, chilipasta eller sambal olek. Frys in i istråg och använd nästa gång du behöver. Örter Har du köpt en kruka med örter och inte använder allt. Frys in det överblivna och ta fram vid behov. Ett användbart tips är att blanda örterna med lite olivolja och frysa in i istråg. Går sen bra att använda vid matlagning. Vin Vinslattar kan också med fördel frysas in i istråg och användas till matlagning. Funkar med såväl rött, vitt som rosé. Ägg Knäck äggen och lägg dem i en påse. Använd till äggröra eller bakning. Choklad Blir det lite över i chokladasken? Frys in och undvik att den torkar eller blir vit och trist. Ris och pasta När du nästa gång kokar ris, koka lite extra och frys in. Perfekt att ha när du vill ha mat snabbt. För att både ris och pasta ska bli bäst, blanda inte med såsen utan frys in den ensam. Lycka till med att minska matsvinnet! Källa: Måbra.com Sid 9 Frys in i istråg Tips!