recept Feriha har, före pensionen, arbetat som ko
ck på Restaurang Prisma. Grasak – på Ferihas vis Ingredienser: 700–800 g Nötrulle eller kalvkött 1 kg Ärtor 2 3–4 st 1 Båda är entusiastiska över det nya gemensamma projektet att, tillsammans med hyresgästerna på Nickkällan, skapa nya aktiviteter och utveckla redan befintliga. Även de boende är tända och laddade på bo inflytande, det kan Karima vittna om. – Jag har börjat ha bomöten med hyresgästerna, sju i taget på grund av pandemin, och till ett möte kom en kvinna med ett fullskriven A4 med olika förslag på aktiviteter. Alla var dessutom bra och genomförbara! Nickkällan, ett 65+-boende med 96 hyresgäster, är en av kommunens fyra träffpunkter för sociala aktiviteter av olika slag. Det som gör Nickkällan speciellt är den stora potentialen att utveckla verksamheten. Pratats länge – Här finns en stor samlingssal med en scen. En stor fin matsal och i entrén finns det sittmöbler och plats för möten, säger Karima Loucif Müller. – Det har länge pratats om att utveckla de sociala aktiviteterna på Nickkällan, men ekonomiska resurser har saknats. Jag är så glad att det nu löst sig i och med samarbetet med Karlskogahem, säger Liliana Cortes Insignares. Det är inte bara att sparka igång. Dels försvåras alla aktiviteter av pandemin just nu, dels så vill Karima och Liliana att hyresgästerna ska ha mesta möjliga inflytande över hur Nickkällan ska utvecklas i framtiden. – När mötena med hyresgästerna är klara, så ska vi sammanfatta önskemålen. Sedan ska vi fräscha upp lokalerna och kanske även bygga om lite om det behövs, säger Karima och fortsätter. Fysiska aktiviteter – Många av våra hyresgäster är nyfikna och aktiva. Intressena varierar också stort. En del tycker de är roligt att gå på krogen med vänner, andra vill ha musikquiz eller spela bingo. En gemensam nämnare är dock att de flesta vill ha fysiska aktiviteter, i grupp med ledare eller träna på egen hand. Arbetet innebär även att bjuda in olika organisationer för att få mesta möjliga bredd på aktiviteterna. – Vi hoppas kunna få hit även gäster utifrån Nickkällan som vill delta i aktiviteter, säger Liliana. Två årshjul Ett drygt år in i pandemin är dock saknaden efter alla typer av sociala aktiviteter stor. Karima och Liliana har börjat skissa på två årshjul med aktiviteter, ett coronaanpassat och det andra utan restriktioner på grund av pandemin. – Men redan under senvintern hoppas vi komma igång med coronasäkra uteaktiviteter och till våren kanske vi ska börja med odlingslådor. Det är en början, säger Karima och Liliana Cortes Insignares nickar instämmande. – Jag är så glad att få jobba tillsammans med Karima och Karlskogahem. Det här kommer att bli bra, det är jag säker på. 2–3 3–4 10 1 msk 1 msk Redning: 1 msk 1–1,5 dl Morötter, medelstora Vitlöksklyftor, hela Gul lök Potatis, medelstora Lagerblad Pepparkorn, hela Vegeta Ajvar Mjöl Vatten Gör så här: Tärna köttet. Hetta upp en stor kastrull. Tillsätt smör och olja. När smöret och oljan har smält och blivit varmt, tillsätt köttet. Bryn köttet tills det får färg. Tillsätt vatten och låt köttet småkoka. Köttet ska vara täckt med vatten under hela tiden som det småkokar. Tärna den gula lök, skär morötterna i halvmånar och skala vitlöken. Tärna potatisen. När köttet är mört och nästan färdigt, tillsätt morötter, vitlök och gul lök, lagerblad, peppar och vegeta. Täck med vatten, låt koka på medelvärme i 10–15 minuter. Tillsätt ärtor, fyll på med vatten så att allt täcks. Låt koka på medelvärme i 10–15 min. Tillsätt potatisen och stor en sked ajvar. Låt koka på medelvärme tills potatisen mjuknar. Smaka av och tillsätt de kryddor du vill. Rör ihop redningen och tillsätt under omrörning medan grytan kokar. Färdigt att servera! Ett tips från Feriha är att servera med nygräddat bröd eller crèmefraiche till. 5