NG Gbg 1
HON ÄR ÅRETS KOCK 2023 Vi har ett resultat. DEN 1
9 OKTOBER gick finalen av Årets Kock 2023 av stapeln och vinnande ur striden gick Desirée Jaks. – Jag är fortfarande i total chock, säger hon. TILL VARDAGS JOBBAR Desirée på Spesso och hon är även en del av Kocklandslaget där OS 2024 står i sikte. Hon är född 1995. – Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte. VID PRISCEREMONIN PÅ Annexet fick Desirée Jaks ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. ÅRETS KOCK KALLAS även SM i professionell matlagning, och den prestigefulla tävlingen arrangeras varje år sedan 1983. VIN SOM SNUS Swedish Match och Wine Mechanics gör gemensam sak kring årets General Kardus. ÅRETS SPECIALUTGÅVA AV General Kardus är resultatet av ett samarbete mellan Swedish Match det göteborgsbaserade vineriet Wine Mechanics. Årgångssnuset har inslag av rosmarin, cederträ, timjan och rökig lakrits vilket kompletteras väl med den kraftiga Syrah-druvan. - Vi är otroligt stolta över att presentera årets General Kardus tillsammans med Wine Mechanics. Detta hantverksmässiga premiumsnus reflekterar vår ambition att ständigt omdefiniera snusets potential och smakdimensioner. Med denna unika smakkombination är vi övertygade om att många snusälskare kommer att finna en ny favorit, säger Johanna Nathhorst, Brand Manager för General på Swedish Match. TEMA: MAT & DRYCK TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: SAMUEL UNÉUS SÅ MYCKET KÅL DU TÅL Siri Barje ger ut en kärleksförklaring till den korsblommiga växten. I SIN NYA bok Kål hela året bjuder kocken Siri Barje på inte mindre än 60 recept på hur du bäst tar tillvara på kål. – Jag älskar kål, alla sorters kål, till alla måltider, till stora festmiddagar och till snabb lunch på 10 minuter. Men ta det lugnt, du behöver inte vara en lika extrem kålälskare som jag för att gilla den här boken. Uppdelat på de fyra årstiderna får du här mina bästa recept för att tillaga kål på hösten, vintern, våren och sommaren. Och dessutom fem bonusrecept för kål till frukost. Jo, det är faktiskt ett kanonkoncept. Och jag kunde inte låta bli. KÅL HELA ÅRET släpps den 11 december. En perfekt julklapp till den som verkligen, verkligen tycker om kål. RESTAURANGAKADEMIEN HAR FÅTT NY VD Andreas Stenberg kliver in på rollen. ANDREAS STENBERG HAR en lång bakgrund inom den svenska gastronomin, både som VD för Årets Kock och senast som arbetande ordförande för Bocuse d’or Sweden. Nu tillträder han rollen som VD för Restaurangakademien. – Restaurangakademien har under många decennier varit en naturlig mötes- och utbildningsplats för restaurangbranschen. Det känns därför väldigt roligt att jag nu får möjligheten att som VD vidareutveckla och stärka företagets verksamhet. En del i detta kommer bland annat vara att dra nytta av det faktum att den svenska satsningen till Bocuse d’Or numera utgår ifrån Restaurangakademien. Något som stärker vårt erbjudande och position i branschen ytterligare, säger Andreas Stenberg. I OKTOBER 2021 tog Restaurangakademien över den svenska satsningen av världens mest prestigefyllda kocktävling – Bocuse d’Or. Genom att Andreas nu kliver in som VD i Restaurangakademien är tanken att han ska ta ett helhetsansvar för hela företagets verksamhet vilket även inkluderar uppdraget för Bocuse d’Or. KENNETH GUSTAFSSON PÅ Wine Mechanics instämmer. - På Wine Mechanics gillar vi att rucka på traditioner och tänka utanför vinkorken. Med en vision om att ständigt sträva efter det bättre, har vi kombinerat kunskap från både världar för att skapa en helt unik smakupplevelse. Och låt mig säga, den resan som startade under en sen kvälls brainstorming har varit allt annat än konventionell. DET LIMITERADE PREMIUMSNUSET kommer i en exklusiv glasförpackning i en upplaga om 800 dosor och kostar 999 kronor. RÖDA HUSET KLÄTTRAR PÅ WORLD'S 50 BEST Plockar även hem specialpriset Ketel One Sustainable Bar Award. ÅRETS LISTA ÖVER världens bästa barer har tillkännagivits, och glädjande nog för Sverige klättrar Hampus Thunholms bar Röda Huset hela 78 pinnhål och placerar sig därmed på plats 31. Baren tilldelades även specialpriset Ketel One Sustainable Bar Award. PRECIS SOM FÖRRA året håller sig den andra svenska baren på listan Tjoget kvar på den nedre delen, närmare bestämt på plats 91. ALLRA HÖGST UPP på årets lista hamnade Sips i Barcelona, som därmed knyckte platsen från grannen Paradiso. 34 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2023